Sirkuselever fra Trondheim skolerer seg i Sverige

2017 Sirkussatsing 21.12.jpg
SIRKUSELEVER I SVERIGE: Selma Fagerli (f.v.), Malin Betten Kristoffersen, Ayla Wågan, Ulvhild Hunstad Løwø, August Rohde Aass.
20.12.2017 Egil Hofsli (tekst) Lea Moxness (foto)
Del på:

Sirkuselever fra Trondheim skolerer seg i Sverige

ALBY: Som kulturskoleelever med mye fartstid innen sirkusfaget har de vært med på å bygge opp det gode sirkusmiljøet i Trondheim. De er fem ungdommer med drømmer om å gjøre lidenskap til levebrød. Nå tar de drømmen ett skritt videre – som elever ved sirkusgymnas i Sverige.

 

Ulvhild Hunstad Løwø, Malin Betten Kristoffersen, August Rhode Aass, Ayla Wågan og Selma Fagerli har mye til felles. De er alle fra Trondheim, de brenner for sirkusdisiplinen og drømmer om å drive med sirkus på fulltid. Alle har vært med på å bygge opp sirkusmiljøet i hjembyen, og samtlige har nådd sitt første store delmål: Å komme inn på det estetiske programmet ved S:t Botvids gymnasium, som samarbeider med europas ledende (ny)sirkus; Cirkus Cirkör.

 

– Jeg snakker nok for alle fem når jeg sier at vi stortrives med skoletilværelsen, sier Ulvhild Hunstad Løwø (17). – Vi har et tettpakket program der vi tilbringer skoletimene før lunsj i Cirkus Cirkörs lokaler i Alby der vi får opplæring av internasjonalt anerkjente instruktører. Deretter tar vi t-banen til S:t Botvids gymnasium i Norsborg der vi får undervisning i teoretiske fag. Når skoledagen er over blir ettermiddagene ofte brukt på egentrening, så det blir definitivt lange og intensive dager. Når det er sagt, så har vi det kjempeartig, og føler oss privilegerte som får utvikle ferdighetene våre hos Cirkus Cirkör.

 

Viktig at sirkus ble drømmestipendkategori

 

Ulvhild begynte å lære nysirkus ved Trondheim kommunale kulturskole i 2010, og falt pladask for både disiplinen og det relativt nyetablerte nysirkusmiljøet i byen.

 

– Jeg kom fra turnsporten og møtte et miljø som var mye mer positivt og oppbyggende enn det jeg var vant med. Jeg følte rett og slett at jeg kom «hjem», og kjente at det var nysirkus jeg skulle drive med, sier Ulvhild, som tidligere i år mottok Drømmestipendet – sammen med Malin Betten Kristoffersen, som hun altså nå går på skole sammen med i Sverige.

 

– Drømmestipendet henger høyt, og det var viktig for sirkusmiljøet, som har vært i stor vekst i Norge de siste årene, at sirkus ble en egen kategori i fjor. At Malin og jeg ble en del av den eksklusive drømmestipendklubben, som August Rhode Aass (han fikk Drømmestipendet i 2016, red.anm.) allerede var en del av, var selvsagt stor stas og inspirerende, sier Ulvhild.

 

Nysirkusprogrammet ved S.t Botvids gymnasium er et treårig studium der elevene blir skolert i blant annet luftakrobatikk, trampoline, linedans, dans og sjonglering – med og uten flammer.

 

– Vi gjør utrolig mye kult samtidig som vi blir utfordret både fysisk og mentalt. Vi får virkelig kjørt oss, men alle er veldig motiverte og gir alt hver eneste dag, sier Ulvhild.

 

Gode jobbmuligheter

 

Etter tre år ved S.t Botvids, er det overveiende sannsynlig at trønderbataljonen skiller lag. For selv om neste steg for alle fem trolig er å ta en treårig høyskoleutdannelse innen sirkus, er det flere anerkjente skoler å velge blant – både i Europa og i Canada.

 

– Selv trives jeg veldig godt i Sverige, så det er mulig jeg søker på DOCH (Dans och Cirkushögskolan, red.anm.) i Stockholm. Etter endt utdannelse er det gode jobbmuligheter enten en går for en karriere som profesjonell utøver eller trener/lærer – eller ønsker å starte et eget sikruskompani. Jeg har ikke helt bestemt meg ennå, men kjenner at jeg har veldig lyst til å kombinere en utøvende karriere med pedagogrollen, og på den måten gi noe tilbake til miljøet som har betydd så mye for meg. Felles for oss alle fem er at vi fortsatt har et brennende engasjement for disiplinen, og jobber beinhardt for å realisere drømmen om å kunne leve av sirkus i en eller annen form på fulltid, sier Ulvhild Hunstad Løwø.

Les flere nyheter!