Kulturskoleloven 20 år

Del på:

Kulturskoleloven 20 år

I år er det 20 år siden "kulturskoleloven" ble vedtatt. Norsk kulturskoleråd håper alle landets kulturskoler vil være med og markere dette glade jubileet.

 

Norsk kulturskoleråd har en egen prosjektgruppe som arbeider med å synliggjøre kulturskolelovsjubileet. Prosjektleder er Hilde Roald Bern - kontaktinformasjon til høyre på sida.

 

 

Lovteksten

5. juni 1997 vedtok Stortinget det som er paragraf 13.6 i opplæringslova:

 

"Alle kommunar skal aleine eller i samarbeid med andre kommunar ha eit musikk- og kulturskoletilbod til barn og unge, organisert i tilknyting til skoleverket og kulturlivet elles".

 

Merk: "Kulturskoleloven" ble vedtatt 5. juni 1997, men gjort gjeldende ett år senere, fra 5. juni 1998.

 

Les nyhetssak om lovens fremste forkjemper

 

Kulturskolelovplakat

I anledning kulturskolelovjubileet har Norsk kulturskoleråd produsert en lekker, tidløs kulturskolelovplakat som alle fritt kan laste ned og bruke. Kulturskolerådet håper plakaten vil pryde mange kulturskolevegger i årene framover - gjerne i glass og ramme.

 

Det er Fabiola Charry, rådgiver i Norsk kulturskoleråd, som har gjort det grafiske designet med plakaten. 

 

Nedlastbar plakat i flere versjoner

 

 

Markering på og ved Stortinget 31. mai

Siden selve vedtaksdatoen i år er mandag 2. pinsedag, velger Norsk kulturskoleråd å feire jubileet grundig i forkant. Onsdag 31. mai, på formiddagstid, blir det jubileumsmarkering i Oslo, både på Eidsvolls plass og inne i Stortinget, der det denne dagen blant annet er muntlig spørretime kl. 10.00. Detaljene rundt dette arrangementet kommer det mye mer informasjon om senere i vår, også her på kulturskoleradet.no.

 

Nyhetssak etter arrangementet - med lenke til filmopptak

Nyhetssak i forkant av arrangement foran Stortinget 31. mai

Nyhetssak om den politiske debatten inklusive omtale av politikerne

 

Tekstsamling med hurrarop og nye ønsker og krav

Norsk kulturskoleråd markerer lovjubileet ved å utgi i en tekstsamling med både hurrarop og nye ønsker og krav til landets politikere og politiske partier – levert av 20 kulturskoleledere med klare meninger. Det illustrerte heftet er tilgjengelig her på kulturskoleradet.no - se lenke nedenfor. Heftet er også trykt i et mindre opplag, primært for utdeling på og ved Stortinget 31. mai. Les nyhetssak om tekstsamlinga

 

Her kan du lese og laste ned heftet "Hurra for loven vår!

... men mer behøves, kjære politiker! (originalstørrelse, A5)

Samme hefte i A4-størrelse

 

 

Innmelding av jubileumsaktivitet til kulturskolerådet

Norsk kulturskoleråd håper at kulturskolelovsjubileet er noe som gir grunn til glede, jubel og feiring over hele landet - i alle kulturskoler. Samtidig som en slik markering kan brukes til å se på hva mer som behøves for at kulturskolen som skoleslag skal kunne utvikle seg og bli et enda bedre kvalitetstilbud for enda flere.

 

Norsk kulturskoleråd vil gjerne registrere all jubileumsmarkering som finner sted rundt om i kulturskolelandet og synliggjøre dette helhetlig på kulturskoleradet.no og i andre kommunikasjonskanaler. Markering kan være alt fra en hel forestilling, konsert eller utstilling til en jubileumsfanfare, en tale, et kunstnerisk innslag på et allerede planlagt arrangement.

 

Har du et jubileumsinnslag du vil fortelle oss om: Send en e-post med informasjon til post@kulturskoleradet.no, i emnefeltet skriver du Jubileumsinnslag og deretter navnet på din kulturskole.

 

Har du lokale jubileumsmarkeringsideer eller -tanker du vil lufte med Norsk kulturskoleråd - eller noe du vil spørre kulturskolerådet om, er du velkommen til å kontakte prosjektleder Hilde Roald Bern. E-post: hilde.roald.bern@kulturskoleradet.no, telefon: 977 90 524. 

 

Jubileumskonkurranse - hvem lager de beste innslagene?

Norsk kulturskoleråd har utlyst en konkurranse i forbindelse med kulturskolelovsjubileet, med premier til de beste jubileumsinnslagene - laget og/eller framført av kulturskoleelever.

 

Et godt jubileumsinnslag kan være så mye. Det kan være en animasjonsfilm. Kanskje et teaterstykke, en dans, en sang, en fanfare, et maleri, et dikt, et sirkusnummer … Eller kanskje en feiende flott tale skrevet og framført av en kulturskolelærer, -elev og/eller -rektor.

 

Hver skole kan bare levere ett innslag til deltakelse i konkurransen. Derfor viktig at noen i ledelsen eller lærerstab får ansvar for å velge ut dette innslaget og sende inn nødvendig dokumentasjon til Norsk kulturskoleråd. 

 

Norsk kulturskoleråds jury ønsker ikke å legge mange føringer for hva som kan være et jubileumsinnslag. Men det er et krav at innslaget er offentlig framvist som et jubileumsinnslag våren 2017 samt at innslaget enten har kulturskoleloven som et tydelig tema eller at sang, fanfare, dans o.l. er spesiallaget i anledning kulturskolelovsjubileet.

 

Når de beste innslagene skal kåres vil juryen blant annet vektlegge originalitet og kunstnerisk kvalitet samt hvor godt innslaget synliggjør kulturskoleloven.

 

Dette er vinnerne i konkurransen

 

Påmeldingsfrist: 28. juni – dokumentasjon viktig

 

For at innslaget skal være med i konkurransen, må det sendes inn dokumentasjon til Norsk kulturskoleråds jury onsdag 28. juni 2017. Planen er at alle bidrag skal synliggjøres via nettstedet kulturskoleradet.no.

 

Dokumentasjon sendes til post@kulturskoleradet.no. I emnefeltet skriver du Jubileumskonkurranse og navn på din kulturskole. I selve e-postmeldinga gir du oss informasjon om hva, hvem, hvor og når.

 

Dokumentasjonen som du vedlegger kan være i ulike filformat. Dokumentasjonen kan også være en lenke til et innslag som allerede er lasta opp på for eksempel YouTube eller Vimeo.

 

Vinnerne offentliggjøres 17. august

 

Konkurransevinnernes navn offentliggjøres 17. august, blant annet i nyhetsbrevet Kulturtrøkk. De tre beste innslagene vil bli premiert. Premiene vil bli skreddersydd for de aktuelle kulturskolene, og vil bli noe både elever og lærere kan ta del i …

 

Norsk kulturskoleråds jury består av rådgiverne Hilde Roald Bern, Fabiola Charry og Bård Hestnes samt kommunikasjonssjef Egil Hofsli.

 

Innmeldte jubileumsinnslag

8. juni

kl. 18.00

Feiring av Kulturskoleloven og utdeling av Drømmestipendet 2017, Langhus kirke, Langhus.

12. juni

kl. 18.00

Kulturskoleavslutning, Stortangen skole, Nordli, Lierne. Jubileet markeres i ordfører Bente Estils tale på arrangementet.

13. juni

kl. 18.00

Kulturskoleavslutning, Sørli skole, Lierne. Jubileet markeres i ordfører Bente Estils tale på arrangementet.
   
   
   
   
   
   
   
   

Kontakt meg gjerne

Hilde Roald Bern sh.JPG
Hilde Roald Bern
rådgiver
+47 977 90 524