Giske vil gi kommunene kulturelt handlingsrom

img_323.jpg
KOMMUNALT HANDLINGSROM: Kulturminister Trond Giske vil la kommunene bestemme mer selv. (Foto: NHD)
07.04.2006 Egil Hofsli (tekst)
Del på:

Giske vil gi kommunene kulturelt handlingsrom

OSLO: Kulturminister Trond Giske lover kommunene en stor grad av frihet til å prioritere kultursatsingen.

 

Den kommende kulturloven vil også få konsekvenser for kulturskolens posisjon som skoleslag.

 

- Den kommende kulturloven skal ikke detaljstyre kommunene og fylkeskommunene. Det som framstår som viktig, er at kulturen får en lovbeskyttelse som skal tydeliggjøre kommunene og fylkeskommunenes ansvar, sa kulturminister Trond Giske på en konferanse i Oslo der formålet og innholdet med en generell kulturlov ble presentert og diskutert.

 

Også Norsk Kulturskoleråd var representert på konferansen, ved styreleder Per-Eivind Johansen.

I løpet av første halvår 2007 vil en kulturlov være på plass. Norsk kulturliv har krevd det i årevis, og nå ønsker kulturministeren å gi denne sektoren den samme ammunisjonen som skole, helse og eldreomsorg, melder NTB i en artikkel gjengitt i Kommunal Rapport.

 

Den nye kulturloven vil ikke detaljstyre hvor mye penger kommunene skal bruke innenfor denne sektoren, og heller ikke hvilken del av kulturlivet pengene skal gå til.

 

- Vi vil gi kommunene større frihet og bedre handlingsrom til selv å velge hva de vil satse på og hva pengene skal brukes til, sa Giske.

 

Regjeringen lanserer også foruten en kulturlov, et program på 15 punkter for hvordan kulturlivet skal bli bedre. Det som allerede er et løfte, er kulturskole for alle barn som ønsker det. I dag står 20.000 barn i kø for et slikt tilbud.

 

Giske har vært en av arkitektene bak det såkalte «kulturløftet» som skal ligge til grunn for de tre regjeringspartienes kulturpolitikk. Av løftene skal én prosent av statsbudsjettet gå til kultur, det vil bli innført en ny kulturlov, levekårene for kunstnere skal bedres og kulturskole kommer til å bli en realitet for alle barn som ønsker det.

 

Giske ønsker å ha lovutkastet til den nye kulturloven klar i juni og en høringsfrist til septembe.