Virtuos-finalister med kulturskolebakgrunn

img_158.jpg
VIRTUOS-FINALIST: Ann Hou Sæter fra Trondheim.
27.03.2010 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

Virtuos-finalister med kulturskolebakgrunn

OSLO: Tre av finalistene i Virtuos-finalen lørdag 27. mars har begynt sin musikkutdanning i norske kulturskoler.

 

Alle fem har gjort det skarpt i Ungdommens musikkmesterskap. Tre har mottatt drømmestipend.

 

Vi skriver om finalistene i NRKs solistkonkurranse Virtuos 2010 som ble arrangert lørdag 27. mars. De har totalt mye kulturskoleerfaring og har markert seg skarpt i sammenhenger Norsk kulturskoleråd er involvert i.

 

De fem kjempet om penger, ære og internasjonale karrieremuligheter. Fiolinisten Guro Kleven Hagen fra Fagernes gikk til topps, mens fiolinistkollega Ann Hou Sæter kapret Publikumsprisen.

 

Kleven Hagen fikk dermed Den norske solistpris på 100 000 kroner og solistoppdrag under Festpillene i Bergen og med Kringkastingsorkestret. Og ikke minst: Hun blir NRKs kandidat i den store europeiske konkurransen Young Musicians, der finalen foregår utendørs i Wien for 40 000 publikummere 14. mai.

 

Her kan du lese mer om de fem finalistene:

 

John Chen (18), klaver

 

John er fra Lørenskog, og går på allmennlinja på Lørenskog videregående skole. Han er også elev ved Barratt Due musikkinstitutt, og deltar i Norsk musikkhøgskols talentutviklingsprogram.

 

Han mottok Drømmestipendet fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping i 2005. I Ungdommens musikkmesterskap har han markert seg i årevis allerede.

 

– Jeg fikk høre gode konsertpianister tidlig, og det inspirerte meg til å begynne å spille selv, sier John til nrk.no.

 

Sandra Lied Haga (16), cello

 

Sandra er fra Oslo, der hun går på Kristelig Gymnasium. Hun startet å lære seg musikalske kunster ved Bærum kommunale musikk- og kulturskole. I dag er hun celloelev ved Barratt Due musikkinstitutt.

 

Sandra har også markert seg en rekke ganger med flotte prestasjoner i UMM, både som solist og i ensemblet Gullfiskene.

 

– Jeg begynte å spille cello da jeg var tre år gammel, og da med en bratsj fordi den var liten nok, forteller Sandra til nrk.no.

 

- Jeg gleder meg til finalen, og skal prøve å gi alt og litt mer, sier Sandra.

 

Guro Kleven Hagen (15), fiolin

 

Guro kommer fra Fagernes, og går i tiende klasse ved Nord-Aurdal ungdomsskole. Er ellers elev ved Barratt Due musikkinstitutt og ved Razumovsky Academy i London. Guro deltok også i Virtuosfinalen i 2008.

 

Sin musikalske utdannelse begynte hun i hjemkommunens kulturskole. I UMM har hun ved flere anledninger vært blant de beste i sin solistklasse. Likeså i samspill med andre. I 2008 ble hun sågar kåret til Årets musiker i UMM. I 2004 fikk hun Drømmestipendet fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping.

 

- Utrolig gøy å komme til finalen! Jeg var ikke så nervøs, men gledet meg og var skjerpa under delfinalen, sier Guro.

 

Jørgen Lund Karlsen (16), saxofon

 

Jørgen er fra Gressvik, og går på Frederik II videregående skole i Fredrikstad og deltar i Norges musikkhøgskoles talentprogram; Unge Musikere. Også han har markert seg grundig i UMM ved flere anledninger, både som solist og i duoklassen.

 

– Jeg spiller saxofon fordi det er det kuleste instrumentet, og målet er å leve av musikken, sier Jørgen.

 

Ann Hou Sæter (14), fiolin

 

Ann er årets yngste finalist, og kommer fra Trondheim der hun går på Rosenborg ungdomsskole. Hun har vært en mangeårig elev ved kulturskolen i Trondheim. I UMM har hun henta hjem en rekke førstepriser, både som solist og i duoklassen sammen med bror John Hou Sæter. Ann ble tildelt Det nasjonale drømmestipendet (pålydende 50~000 kroner) i 2008, av Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping.

 

Ann drømmer om en solistkarriere, og kanskje også et opphold i USA.

 

– Jeg er med i Virtuos for å ha et mål, det skjerper meg, sier den målbevisste trønderjenta.

 

Dommerne

 

Dommerne i finalen er NRKs Arild Erikstad (juryformann), pianist og komponist Wolfgang Plagge, fiolinist Peter Herresthal og fløytist Ingela Øien.