Ny kulturmelding kommer

2017 Kulturmelding 10.3.jpg
NY MELDING: Kulturminister Linda Hofstad Helleland får ros fra flere hold for nyheten om at en ny kulturmelding skal komme. (Foto: Ketil Frøland/Kulturdepartementet)
10.03.2017 Egil Hofsli (tekst)
Del på:

Ny kulturmelding kommer

OSLO: For første gang på 14 år skal regjeringen lage en ny kulturmelding. Kulturminister Linda Hofstad Helleland og Kulturdepartementet inviterer til oppstartskonferanse allerede 3. mai.

 

Mer om oppstartskonferansen på regjerningen.no

 

– Sist gang det kom en kulturmelding var i 2003. Siden den gang har hele kulturområdet vært gjennom store endringer. Derfor er det på tide at vi nå utformer fremtidens nasjonale kulturpolitikk, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til Aftenposten.

 

Senest for to uker siden tok Norsk kulturråd til orde for at Norge måtte få en ny kulturmelding. I 1981–82 kom meldingen «Kulturpolitikk for 80-åra», etterfulgt av «Kultur i tiden» i 1991–1992, før «Kulturpolitikk frem mot 2014» kom i 2002–2003.

 

– Regjeringen har jobbet med dette en god stund allerede. Det at en slik melding er så ønsket gjør arbeidet ekstra interessant, sier statsråden til Aftenposten. I følge samme avis mener Hofstad Helleland det er stort behov for en ordentlig debatt om hvorfor kulturen er viktig, og hvorfor det er riktig å bruke så mye av fellesskapets midler til kultur til folket.

 

I Aftenposten lister Hofstad Helleland opp fire felt som spesielt forklarer viktigheten av å få laget en ny kulturmelding.

 

– Statens rolle vil endre seg – hva skal være nasjonalt og hva skal tilhøre lokale myndigheter og regioner? Samtidig er kulturbruken blitt stadig mer digital, nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder digital kulturbruk, sier kulturministeren til Aftenposten. – Et mer flerkulturelt Norge og ikke minst kultur som næring er også viktig, understreker hun.

 

– Det skal ikke bli en kulturmelding for de spesielt interesserte. Vi skal lytte til alle sektorer, også det frivillige kulturlivet. I tillegg skal vi slippe til aktører også utenfor selve kulturfeltet som har en annen tilnærming, men som har sterke meninger om norsk kunst og kultur, sier statsråden til Aftenposten.

 

3. mai vil Kulturdepartementet invitere til en innspillskonferanse, hvor også aktører utenfor kulturfeltet vil bli invitert. Mer informasjon om dette og arbeidet med meldinga skal bli lagt ut på regjeringen.no om kort tid.

 

Les en lengre artikkel på nettstedet aftenposten.no

Les flere nyheter!