Kulturskoleelever spiller for 100 millioner tv-seere

img_119.jpg
GJEVT OPPDRAG: Bratsjist Frida Siegrist Oliver fra Stavanger og fiolinist Ludvig Gudim fra Ås har solistoppgaver under Nobelkonserten.
02.12.2010 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

Kulturskoleelever spiller for 100 millioner tv-seere

OSLO: Aldri har norske kulturskoleelever spilt for et større publikum enn det Young Norwegian Strings gjør i Oslo lørdag 11. desember. 100 millioner tv-seere vil dermed oppleve hvor lekkert de unge norske musikerne håndterer sin Grieg i 95 sekunder.

 

En helt unik mulighet til å synliggjøre unge, norske klassiske musikere for en hel tv-verden bød seg da produksjonsselskapet bak årets Nobels Fredspriskonsert i begynnelsen av november forespurte Norsk kulturskoleråd om å sette sammen et orkester med klassiske musikere i alderen fra 8 til 13 år.

 

39 musikere fra ni kommuner

 

Norsk kulturskoleråd tok utfordringen på strak arm og har i samarbeid med Barratt Due musikkinstitutt satt sammen Young Norwegian Strings, et orkester tellende 39 musikere fra i alt ni norske kommuner. De aller fleste elever ved norske kulturskoler, men supplert med musikere fra Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. Også blant disse er det flere som har kulturskolebakgrunn.

 

Sammen skal de framføre en norsk klassiker; første del av satsen ”Rigaudon” i ”Holbergsuite” av Edvard Grieg. De to solistrollene er besatt av bratsjist Frida Siegrist Oliver fra Stavanger og fiolinist Ludvig Gudim fra Ås. Sven Olav Lyngstad fra Trondheim skal lede orkesteret under prøvene.

 

Orkesteret er samlet til øving i tre dager fra torsdag 9. desember. Prosjektleder Lars Emil Johannessen trekker i hovedtrådene, men har gode medspillere i voksenpersoner som følger med hver av de ulike kommunale ”troppene”. Tross at spilleoppdraget er gjevt og publikumstallet enormt, er det ikke noen inntektsside knyttet til opptredenen. Derimot har oppdraget selvsagt en utgiftsside, som kulturskolerådet får hjelp fra en god samarbeidspartner; Nordea, til å håndtere.

 

Stjerner i verdensklasse

 

Dette er 17. gang Nobels Fredspriskonsert arrangeres, som en hyllest til den som får Nobels fredspris det aktuelle året. I år vil ingen fredsprisvinner være til stede i salen, siden kinesiske myndigheter ikke lar verken fredsprisvinner Liu Xiaobo eller noen i hans familie få lov å reise til Norge for å motta prisen.

 

Men mangel på internasjonale stjerner preger ikke konserten. Kulturskoleelevene vil få muligheten til ”nær en kjendis”-opplevelser med verdenskjente artister som skuespillerne Denzel Washington og Anne Hathaway (årets programledere) og artister som Herbie Hancock, Jamiroquai, Robyn, Barry Manilow, Colbie Caillat og Sivert Høyem.

Les flere nyheter!