Kulturvertkurs for barnehageunger

img_854.jpg
KULTURVERTER: Julie Dullum og Mille Therese Slettvold i Skatval barnehage har både kursbevis og erfaring som kulturverter. Her er de verter når Rikskonsertenes Ann Kristin Andersson og Inga Rennemo Johansen gjester Skatval. (Foto: Bjørn Fuldseth)
06.05.2015 Egil Hofsli (tekst)
Del på:

Kulturvertkurs for barnehageunger

STJØRDAL: Kultur skal tas på alvor også i barnehagen, synes de i Stjørdal kommune. Der gjør de noe ganske så unikt i norsk sammenheng, de kurser barnehageunger i kulturvertskap.

 

Stjørdal er en pionerkommune på dette feltet, og trolig stadig alene om å bruke den modellen som nordtrønderne sverger til. Dette er så spesielt at Norsk kulturskoleråd og Rikskonsertene - som begge tar kultur for de minste på stort alvor - kommer til Stjørdal for å lære. Da det i vinter ble arrangert kulturvertkurs på Skatval barnehage var blant annet rådgiver Ragnhild Skille fra Norsk kulturskoleråd til stede som observatør.

 

– Veldig fint tilrettelagt

 

– Kulturvertkurset er godt planlagt og veldig fint tilrettelagt for barn under skolepliktig alder. Kursholderne fra Stjørdal kulturskole og Skatval barnehage har satt fokus på de områdene som barna kan mestre og som de kan bli gode på: ta vel imot de som skal ha konsert, motivere andre barn i barnehagen for konserten, informere om konsertene via snakk og tegning, rigge sal med gode puter for små kropper, ønske velkommen og takke av - og vinke når aktørene drar. At kurset også bruker kulturskolens egne elever som aktører er veldig fint - en fin øvingsarena for begge parter, sier Ragnhild Skille.

 

Hun synes dette viser at både institusjonene - kulturskolen i kommunen og barnehagen - og de som holder kursene bygger kompetanse og sørger for god kvalitet i det arbeidet som gjøres for og av og med barn.

 

– Det er viktig at vi bruker tid og setter fokus på de yngste - de er gullet vårt og en viktig del av grunnopplæringen. Ved å begynne i tidlig alder med gode tilbud så legger vi et godt grunnlag for videre kulturell og kunstnerisk vekst for barnet. Norsk kulturskoleråd tar dette på alvor - og har prosjekt på gang som ivaretar nettopp dette, blant Kykeliky og Toner og trinn for småtroll, sier Ragnhild Skille.

 

Barne- og ungdomsskoleelever også

 

På kurset Skille observerte deltok i alt seks utvalgte kulturvertaspiranter fra tre barnehager i kommunen. Foruten fra Skatval barnehage var det kursdeltakere fra Husmorhuset barnehage og Toppen barnehage.

 

- Vi har hatt kulturvertkurs for barne- og ungdomsskoleelever i flere år. Så fikk vi plutselig spørsmål om vi ikke skulle prøve dette også innen barnehagesektoren, sier Jomar Ertsgaard, en av kursholderne. Det tok Stjørdal kommunen sjansen på, og da dette viste seg å fungere svært godt i første forsøk ble det ny kursrunde i vinter.

 

Kulturvertene kan ha som oppgave å være vertskap når det komme konserter og forestillinger på besøk i barnehagen. Likeså kan de ha vertskapsoppgaver på arrangement der foreldre og familie innbys.

 

Ann Kristin Andersson fra Rikskonsertene var også observatør på siste kulturvertkurs i Stjørdal. Hun er svært begeistra for Stjørdals satsing på dette området, noe hun også har opplevd som artist.

 

– Da Inga Rennemo Johansen og jeg besøkte Skatval bosenter (som Skatval barnehage samarbeider mye med, red.anm.) med konserten «Takk» sist høst, ble vi mottatt av kulturvertene Julie Dullum og Mille Therese Slettvold fra Skatval barnehage. De tok godt imot oss. Jeg er veldig imponert over satsingen, dette er unikt for Stjørdal, sier Andersson.

 

 

 

Les flere nyheter!