Cateura

img_855.jpg
INTERNASJONALT KJENT: Orkesteret fra Cateura har vakt internasjonal oppsikt - nå skal de spille med norske kulturskoleelever.
07.05.2015 Egil Hofsli (tekst) Sverre Chr. Jarild (foto)
Del på:

Cateura

DRAMMEN: Barne- og ungdomsorkesteret Cateura fra Paraguay har vakt internasjonalt oppsikt med sin musisering på resirkulerte instrument, laget av søppel. Nå kommer orkesteret - som også er et svært verdifullt sosialt tilbud til fattigdomsrammede barn og unge i Paraguays hovedstad - til Norge for blant annet å spille med norske kulturskoleelever.


I Norge skal Cateura spille sammen med IRIS kammerorkester (bildet t.h.), som har mange kulturskoleelever i sine rekker.

 

Artikkel om IRIS kammerorkester

 

Sammen skal de to orkestrene holde konserter i Bergen (Grieghallen) 3. juni, Drammen (Union scene) 5. juni og Sandefjord (Hjertnes) 6. juni. Wolfgang Plagge er konferansier på disse konsertene.

 

Oljefat og kjøkkenutstyr ble instrument

 

Med instrument av oljefat, ødelagt kjøkkenutstyr og metallrør, har orkesteret fra Paraguay vist at musikk dreier seg om samspill, innlevelse og formidling. Medlemmene i Cateura er bosatt i området rundt søppelfyllingen med samme navn i Paraguays hovedstad Asunción.

 

Historien om det spesielle orkesteret har vakt internasjonal oppsikt, og i dag reiser de unge musikerne verden rundt på orkesterturné. I Norge møter de altså elever fra Norsk kulturskoleråds og Dextra Musicas samarbeidsprosjekt IRIS. De to orkestrene spiller både hver for seg og sammen, og programmet har stor spennvidde rettet mot hele familien.

 

Orkesteret fra Cateura ble initiert av miljøarbeider og musiker Favio Chavez for å aktivisere barna i området og skape større samhold. Siden de ikke hadde tilgang på nok vanlige instrumenter, kom han på ideen om å bygge dem selv av avfallet fra søppelfyllingen.

 

– Det har vært en lang prosess å finne ut hva som låter bra. Det skal ikke bare være noe eksotisk og rart, det skal fungere for oss som orkester, sa Chavez til Aftenposten da han og orkesteret gjestet Ultima-festivalen i Oslo i 2013. Chavez starta arbeidet med barna og instrumentene i 2006, da han arbeidet på fyllingen. Han hadde tidligere undervist i musikk, og begynte å eksperimentere med instrument laget av avfall samt undervise lokale barn i klassisk musikk. Med tiden har det blitt et helt orkester, og hjemme i Cateura holder han øvelser to ganger i uka. Det er ikke snakk om å skulke.

 

– De som vil være med må vise at de har en lidenskap, disiplin til å arbeide og vise engasjement og positiv innstilling på alle øvelser. Jeg vil virkelig at dette skal utgjøre en forskjell i ungdommenes liv, sier Chavez.

 

– Grensesprengende prosjekt

 

Norsk kulturskoleråd/IRIS-prosjektet har, i samarbeid med Dextra Musica, Festspillene i Bergen og Vestfoldfestspillene, invitert dette unike orkesteret til et konsert- og orkestersamarbeid på tvers av landegrensene her i Norge. I orkestersamarbeidet møter de elever fra IRIS-prosjektet, som er elever i talentprogrammet Ad Astra, elever ved kulturskolene i Vestregionen og Vestfold, elever ved Barratt Due musikkinstitutt og Bergen kulturskoles talentprogram, Vestregionens ungdomssymfonikere og Dextramusikere.

 

– Dette er et grensesprengende prosjekt. Et møte mellom barn fra et av verdens rikeste land og barn fra et av de fattigste områdene i et veldig fattig land. Barna og ungdommene fra Norge er allerede privilegerte med at de fleste har ressurssterke foreldre både samfunnsmessig og økonomisk, som har løftet dem frem dit de er kommet. Musikerne fra Paraguay kommer fra fattige kår økonomisk, og det er stor variasjonen i graden av oppfølging de har fått fra sine foresatte, sier Rut Jorunn Rønning, prosjektleder for IRIS.

 

Det at disse barna fra to forskjellige kontinenter, og to forskjellige realiteter, skal møtes og musisere sammen, er fylt av kontraster. – Gjennom musikken blir de unge musikerne likestilte. De møtes og forenes. Dette vil skape varige avtrykk i alle deltagernes liv, og jeg håper og tror at denne erfaringen og opplevelsen vil berike deres liv, deres samfunnsengasjement og deres mellommenneskelighet, sier Rønning.

 

Orkestermusikerne møtes først til felles øvehelg 30. mai - 1. juni før turneen starter.

 

 

 

Les flere nyheter!