Riis-prisen 2023: Her er Månedens bilde i april

01.04.2023 Egil Hofsli (tekst) Anastasia Alferova (kunst)
Del på:

Riis-prisen 2023: Her er Månedens bilde i april

FAUSKE: Vinnerbildet i konkurransen Månedens bilde april 2023 i prosjektet Riis-prisen 2023 er kåret. Bildet er laget av Anastasia Alferova fra Fauske i Nordland.

 

Anastasia er 13 år og elev ved Fauske kulturskole, avdeling visuell kunst, med Cecilie Aurora Karlsen som lærer.

 

Anastasia liker sterke farger og uttrykk, og har som mål å bli bedre på å tegne menneskekroppen. Tanken bak bildet hun har malt her er kjærligheten mellom to personer. En av dem er på vei til å dø, og nå sitter de sammen for siste gang. Bildet illustrerer hvordan kjærlighet kan være, og Anastasia synes et hjerte passet godt til den utvalgte teksten og historien i bildet.

 

Anastasia og gruppa hennes har jobbet med såkalt Blackout poetry, som betyr å bruke sider fra bøker eller aviser, og velge ut ord eller setninger som får en ny mening og blir til en form for poesi.

 

Man lager deretter et bilde med utgangspunkt i den utvalgte teksten, der motivet dekker over resten av teksten. Den utvalgte teksten fremheves og blir en del av bildet. Elevene sto fritt i forhold til valg av motiv og tema, og fikk bruke tusj, maling og/eller kritt.

 

Fagjuryens uttalelse

 

"Maleriet til Anastasia gir mening av stor betydning. Verdien av det kunstneriske uttrykket i dette verket ligger spesielt i ordlydene. Ordene snakker direkte til oss med stor kraft og til ettertanke.  Motivet er godt malt i en litt røff malestil med få farger. Tekstunderlaget skaper en interessant teksturmønster. Ordets betydning i poetiske toner skaper fin balanse i kombinasjon med sterke farger i hjertemotivet. Verket oppleves som både sårbart og herlig."

 

Nasjonal synliggjøring

 

Riis-prisen 2023 en nasjonal synliggjøring av bildekunst laget av ungdom i alderen 13–18 år. Tolv kunstnere får sine arbeider utstilt i Trondheim i desember 2023.

 

For tre av kunstnerne som får ett av sine arbeider kåret til Månedens bilde i 2023, venter det en ny utstilling samt oppfølging av en profesjonell, profilert kunstner i 2024.

 

Norsk kulturskoleråd har med seg konsernet Andr. L. Riis som samarbeidspartner i et prosjekt der alle landets kommunale kulturskoler inviteres til å delta. Disse oppfordres til å sende inn elevkunst som blir med i konkurransen om å bli ett av de tolv utvalgte månedens bilder i 2023.

 

Invitasjonen til å delta i prosjektet Riis-prisen 2023 sendt alle landets kommunale kulturskoler. Fabiola Charry, rådgiver i Norsk kulturskoleråd og prosjektleder for Riis-prisen 2023. Med seg i prosjektledelsen har Fabiola Charry et team av andre rådgivere i Kulturskolerådet. Charry gjør oppmerksom på følgende regler o.l. (se også invitasjonsflyeren):

 

  • Kulturskoler som har fått et elevarbeid utvalgt som Månedens bilde, kan ikke vinne én gang til.
  • Kulturskolene kan levere så mange konkurransebidrag en ønsker til hver delkonkurranse. Om en ønsker å konkurrere med samme elevarbeid flere ganger, må en sende inn bidraget på nytt til hver Månedens bilde-konkurranse, innen fristen som er den 20. i måneden forut.
  • Bidragene må være selvskapende eller gjenskapende motiv i forbindelse med oppgaver.
  • Elevarbeidene (altså originalarbeidene) som leveres som konkurransebidrag må være disponible for å bli sendt til utstillinga i Trondheim, i desember 2023.
  • Ikke glem å markere JPG-fil med fullt navn og alder til elevene

Nasjonal utstilling og tre prisvinnere

 

Den første i hver måned i 2023 offentliggjøres ett utvalgt bilde her på kulturskoleradet.no samt på flere steder i samarbeidspartnernes kommunikasjonskanaler på nett og i sosiale medier.

 

Disse tolv bildene blir så med på en nasjonal utstilling, som finner sted i Trondheim i desember 2023. Blant de tolv kunstnerne som kvalifiserer seg til deltakelse på den utstillinga, vil det ved utstillingsåpninga bli offentliggjort tre prisvinnere (første-, andre- og tredjepris). Disse utvelges av en fagjury med høy kunstfaglig kompetanse.

 

Disse tre ungdommene får muligheten til å stille ut flere arbeider på en ny utstilling i Trondheim våren 2024, og de vil i den anledning få 15 000 kroner hver i materialstøtte. Videre vil de bli fulgt opp av Kjell Erik Killi-Olsen.

 

Nytt innhold – ny form

 

Riis-prisen 2023 – visuell kunst i kulturskolen, er en videreføring av Riis-prisen 2022 der låtskriving og visuell kunst sto i sentrum. Intensjonen med videreføringen av Riis-prisen er å fremme faget visuell kunst i kulturskolen, og tilrettelegge for en nasjonal synliggjøring av mangfoldige uttrykksformer og teknikker innen todimensjonale elevarbeid i sjangerne maleri, tegning, foto og grafikk.

 

Et essensielt mål for prosjektarrangørene er å skape gode ytringsarenaer for kulturdeltaking med og for ungdom innen visuell kunst i alderen 13 til 18 år.

 

> Se kriterier for deltakelse og annen informasjon i invitasjonen

 

Til Riis-prisen 2023 egen nettside

Les flere nyheter!