Het tv-stjerne - stolt kulturskolelærer

2017 Adam Douglas 28.9.jpg
TV-STJERNE OG KULTURSKOLELÆRER: Adam Douglas trives veldig godt både i kulturskolen og på tv-skjermen. (Foto: Julia Marie Naglestad/NRK)
28.09.2017 Hege Arstad (tekst)
Del på:

Het tv-stjerne - stolt kulturskolelærer

OSLO: Som deltaker i NRK-suksessen Stjernekamp, har Adam Douglas blitt folkets nye tv-yndling. Men det er ikke bare i rampelyset Adam leverer og opplever magiske øyeblikk. Sånt oppstår også ofte i pedagog Adams møter med elever i kulturskolen.

 

– Kulturskolen er et fantastisk konsept og noe jeg er veldig takknemlig for å være en del av, sier Adam Douglas (36) til Kulturtrøkk.

 

Vi kunne startet intervjuet med mannens suksess i Stjernekamp. Eller med at Adam Douglas har vært et hett navn i musikkretser i en årrekke, at han har spilt og samarbeidet med storheter som Jon Bon Jovi, Alice Cooper og svært mange andre internasjonale og norske artister. Eller at han har gitt ut to album med hadelandsbandet High Red samt soloskiva «I May Never Learn», et album som høsta strålende anmeldelser. Men Adam vil først – og veldig gjerne – snakke om jobben som band- og sangpedagog ved Hadeland kulturskole, en jobb amerikaneren tar på største alvor.

 

– For meg som er født og oppvokst i Oklahoma City, der det er få muligheter for barn og unge som ønsker mer undervisning i kulturelle uttrykk enn det ungdomsskolen har å tilby, var møtet med den norske kulturskolemodellen en aha-opplevelse. At det fins et kommunalt og lovforankret tilbud, som også favner dem som har spesielle behov og trenger tilrettelagt undervisning, gjør ikke bare kulturskolen til en inkluderende læringsarena og et viktig ressurssenter – det gjør skoleslaget helt unikt sett med amerikanske øyne, sier Adam Douglas.

 

Falt pladask for Kristin, Norge og kulturskolen

 

Han begynte selv å få sangundervisning i sjuårsalderen. Drømmen om å kunne leve av musikken har fulgt ham siden barnsbein. Men for å tilfredsstille foreldrene – som mente han måtte ta utdanning og skaffe seg en «ordentlig jobb» – ble det universitetsstudier i sosiologi i tillegg til utøvende musikk. Men et «A4-liv» med «åtte til fire»-jobb, var aldri en del av Adams plan. Han skulle livnære seg av musikken, noe som førte ham på kryss og tvers av Nord-Amerika og Europa som frilansmusiker.

 

I 2007 får Adam en mail fra sunnmørsbandet Woodleg Odd med tilbud om spillejobb på deres kommende turné. Han takker ja. Noen uker spiller han på festivalen Rockweekend i Bremanger. Det ble oppdraget som førte til forelskelse og kjærlighet samt flytting til Norge én måned senere. Og Adam falt ikke bare for Kristin Solberg og det norske landskapet. Kulturskolen fikk også snart en ganske så stor plass i hjertet hans.

 

– Å arbeide i kulturskolen er utrolig givende og et privilegium. I utgangspunktet er jeg litt sær og introvert. Lærerjobben er nesten en form for terapi for meg, og nærkontakten med elevene inspirerer meg både som menneske og artist, sier Adam, som har bosatt seg på Harestua med kona og sønnen Alvin på snart tre år.

 

Stjernekampen krever sitt

 

Adam ser komfortabel ut på Stjernekamp-scenen, der han har sunget seg rett inn i hjertet til både dommere, en fullsatt hangar på Fornebu og mange tusen tv-seere. Så langt har Adam brynt seg – med imponerende gode resultater – på stadionrock, EDM, country, hiphop og opera. Spesielt de to sistnevnte kategoriene frarøvet ham både matlyst og nattesøvn.

 

– Stressnivået har vært ekstremt høyt de siste to ukene. Nå er jeg bare lettet og glad for å ha kommet videre i konkurransen, sier Adam.

 

Når vi intervjuer Adam er det knapt ett døgn siden han nesten sang skjorta og vesten av seg under framføringa av «Una furtiva lagrima», en arie fra Donizettis komiske opera «Elskovsdrikken». Stemmen er heldigvis fortsatt intakt.

 

– For meg handler Stjernekamp vel så mye om utfordringen som ligger i det å bevege seg langt utenfor komfortsonen, som selve konkurransen om tittelen «Norges fremste entertainer». Det har vært en utrolig gøyal og lærerik reise, der jeg har pusha grenser og gjort ting jeg virkelig ikke trodde jeg var kapabel til. Uavhengig om jeg når helt til topps: Stjernekamp gjort meg til en bedre artist, sier Adam.

 

Spiller på flere strenger

 

Adam beskrives som et multitalent av de sjeldne, og har etablert seg som en av de aller ypperste soulstemmene som har hatt tilhold her til lands. Det er nesten umulig å ikke bli dratt inn i hans musikalske univers, som han selv beskriver som rootsmusikk, en salig, menfengende blanding av country, soul, rock og folk.

 

For Adam har det alltid vært viktig å ha flere bein å stå på musikalsk, og han behersker mange instrument med tilsynelatende samme letthet som han sjonglere ulike sjangre i Stjernekamp. – Skal du leve av å jobbe som frilansmusiker er det en stor fordel å kunne spille på flere strenger. Når det er sagt, så har jeg alltid funnet stor glede i å lære og utøve ulike ting, noe som helt sikkert har bidratt til å forme meg som musiker, forteller Adam.

 

Kulturskolelæreren har permisjon

 

Med et gjennomsnitt på 750.000 tv-seere, legger ikke Adam skjul på at Stjernekamp-eksponeringa er gull verdt for artisten Adam Douglas.

 

– Altså, jeg er nervøs nok som det er når jeg blir kastet på dypt vann sjangermessig, og forsøker å la være å tenke på hvor mange som ser på. Men det er ingen tvil om at Stjernekamp kan gi karrieren et stort løft. Jeg har allerede fått flere konsertoppdrag som følge av deltakelsen. Det viktigste for meg er å yte mitt beste hver lørdag og gi alle som følger programmet god underholdning og forhåpentligvis flotte musikkopplevelser, sier Adam, som i høst har fått innvilga permisjon fra jobben i Hadeland kulturskole.        

 

Album og turné  så kulturskole igjen

 

Elevene ved Hadeland kulturskole må imidlertid belage seg på et lengre avbrekk fra den avholdte læreren enn planlagt. Etter Stjernekamp skal soloalbum nummer to spilles inn, og på nyåret står plateutgivelse og norgesturné for tur. Han har imidlertid ingen intensjoner om å legge pedagoghatten på hylla for godt.

 

– Planen er å komme tilbake til kulturskolen neste høst. Få ting kan måle seg med det magiske øyeblikket som oppstår når en elev som kanskje sliter sosialt eller har det trøblete hjemme, lyser opp som følge av en musikalsk mestringsfølelse. Vissheten om at jeg kan bidra til dette lyspunktet i hverdagen, gjør meg både ydmyk og stolt over å være kulturskolelærer, avslutter Adam Douglas.

 

Mer om Adam Douglas på nettstedet hans

 

Mer om programserien Stjernekamp på nrk.no

Les flere nyheter!