Kulturskoleentusiasten Dan Børge Akerø takker av som NRK-mann

26.06.2018 Egil Hofsli (tekst) Knut Utler (foto)
Del på:

Kulturskoleentusiasten Dan Børge Akerø takker av som NRK-mann

OSLO: Den meget profilerte og populære programlederen og journalisten Dan Børge Akerø avslutter denne måneden sitt virke som NRK-mann. 67-åringen har betydd mye også for synliggjøring av kulturskolen og Norsk kulturskoleråd, gjennom mange år som programleder for tv-programmet Godt musikkår.

 

I alt ledet Dan Børge Akerø det populære nyttårsprogrammet ti av de tolv gangene forestillinga fra Olavshallen ble sendt på henholdsvis TV 2 (de to første utgavene ble sendt der) og NRK.

 

Les og se på nrk.no: NRK-legenden Dan Børge takker av etter 40 år

 

For 2002-utgaven av Godt musikkår vant Akerø sågar den italienske tv-prisen «Chiara d'Assisi». Prisen utdeles til program som utmerker seg for positivt innhold, oftest kulturelt og med et kunstnerisk nivå som vil virke utviklende for hele familien. Samme år fikk han også Barnas hederspris – utdelt av Norsk kulturskoleråd og overrakt på Godt musikkår-forestillinga, for femten års engasjement for å fremme barn og unges kultur og musikk.

 

Året før ble han utnevnt som æresmedlem* i Norsk kulturskoleråd, som den første som ble tildelt denne utmerkelsen.

 

Godt musikkår: – Herlig motstrøms

 

I ti år tilbrakte Dan Børge Akerø romjulstid sammen med Norsk kulturskoleråds ansatte samt etablerte stjerner og unge talenter – til terping og øving, tv-produksjon og prisutdelinger. Og «Godt musikkår» hadde gode seertall. I Norsk kulturskoleåds jubileumsbok (utgitt i 2014) ble Dan Børge Akerø intervjua, og fortalte da blant annet følgende om «Godt musikkår»:

 

«Det var veldig vellykket. (…) God musikk er god musikk. Også på tv. Det er dessuten noe litt herlig motstrøms i disse programmene. Ser du på alt fra Big Brother til Paradise Hotel, er ikke ungdommene valgt ut fordi de kan noe, men fordi de vil vise seg på tv. Talentprogrammene er unike fordi vi faktisk dyrker begavelser. Og viser en fantastisk bredde. Talentene vi har fått bli kjent med, er jo fra hele landet og representerer et spekter av uttrykk.»

 

Om det å jobbe på lag med Norsk kulturskoleråd fortalte han dette i samme jubileumsbok:

 

«For meg har det vært et privilegium å jobbe med Norsk kulturskoleråd og kulturskolene. (…) Vi fikk til mye på 1990-tallet - det skyldtes ikke minst mye original tenkning i selve organisasjonen. En organisasjon som skal stimulere til glede og kreativitet, må selv prøve å opprettholde sin kreative kraft og bevege seg hele tiden. Det er en prinsipiell utfordring for alle som driver med kultur der ute.»

 

I samme intervju ønska Akerøe å fokusere hvor heldige vi er i Norge, som har et godt utbygd kulturskoletilbud:

 

«Det er jo alltid snakk om ventelistene. Det er større behov enn det er dekning for, men jeg må likevel si at vi har det bra her i landet. Selv om noen kommuner henger etter, er det utrolig mange kommuner som har utviklet flotte tilbud. Kulturundervisning har ikke vært allemannseie over alt, men nå er det faktisk muligheter for alle.»

 

*) Utmerkelsen skifta navn til Norsk kulturskoleråds hederspris i 2004. Totalt har ni personer mottatt denne utmerkelsen.

Les flere nyheter!