Hver fjerde kulturskole har DKS-ansvar
OSLO: Hver fjerde kulturskole har det faglige og økonomiske ansvaret for Den kulturelle skolesekken-tilbudet i sin kommune. Det viser den nye DKS-rapporten som Kulturtanken publiserte denne uka.
I tråd med samarbeidsavtalen mellom Kulturtanken og Norsk kulturskoleråd er det nære bånd mellom Den kulturelle skolesekken (DKS) og kulturskolene i mange kommuner. Og rapporten sier derfor også noe om kulturskolens rolle og omfang i DKS-ordningen. Ifølge rapporten har kulturskolene i til sammen 115 kommuner – 108 abonnementskommuner* og 7 direktekommuner** – det økonomiske og faglige ansvaret for DKS-tilbudet i sin kommune. De 115 utgjør 27,25 prosent av landets 422 kommuner.
Kulturtankens rapport finner du her – likeså en videopresentasjon av rapporten
Må rapportere om sin DKS-aktivitet
Hvor mange møter med kunst og kultur får elevene gjennom ordningen Den kulturelle skolesekken? Hvor mange utøvere engasjeres i ordningen hvert år? Hvordan bruker landets fylker og kommuner de tildelte tippemidlene til aktiviteter i Den kulturelle skolesekken?
Alle landets fylker og kommuner skal rapportere sine aktiviteter i Den kulturelle skolesekken til Kulturtanken. DKS-rapport 2017 viser hvordan mottakere har brukt sine tilskudd av tippemidler i henhold til tilskuddsbrevet fra Kulturtanken.
270 mill. kr fordelt i 2017
Kulturtanken – Den kulturelle skolesekken Norge er Kulturdepartementets egen etat for kunst og kultur til barn og unge i skolen. Kulturtanken har det nasjonale ansvaret for Den kulturelle skolesekken (DKS), som er kjernen i regjeringens politikk for kulturformidling til barn og unge. Kulturtanken ble etablert i 2016, som et resultat av at Rikskonsertene i 2015 fikk nytt og utvidet mandat, nytt navn og nye oppgaver som en nasjonal enhet for alle kunstuttrykkene i DKS. Oppgavene er knyttet direkte til fagområder som skal videreutvikle DKS. I henhold til tilskuddsbrevet for skoleåret 2017-2018 ble 270 millioner kroner fordelt til ordningen i 2017.
Abonnements- og direktekommuner
*) Den største potten av spillemidler til DKS tildeles fylkeskommunene, som viderefordeler en del av den tildelte summen videre til kommunene i fylket. I tillegg har fylkeskommunen ansvar for å levere DKS-tilbud til disse kommunene, som derfor har fått betegnelsen «abonnementskommuner».
**) Tolv kommuner disponerer spillemidlene sine selv, uten å gå veien om fylkeskommunen, og har samtidig det fulle ansvaret for DKS-tilbudet til grunnskolen i sin kommune. Disse får spillemidlene sine fordelt direkte fra Kulturtanken, og kalles derfor «direktekommuner». Disse er Alta, Asker, Bergen, Bodø, Bærum, Eidsvoll, Karmøy, Lørenskog, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ås.