Riis-prisen 2023: Her er Månedens bilde i mai

01.05.2023 Egil Hofsli (tekst) Anh Doug Niguyen (kunst)
Del på:

Riis-prisen 2023: Her er Månedens bilde i mai

DRAMMEN: Vinnerbildet i konkurransen Månedens bilde mai 2023 i prosjektet Riis-prisen 2023 er kåret. Bildet er laget av Anh Duong Nguyen fra Drammen i Viken.

 

Anh Duong Nguyen er 18 år og elev i fordypningsprogrammet ved Drammen kulturskole. Der har hun Eva Solheim og Marianne Rudi Næss som kunstlærere.

 

Anh Duong Nguyen har vært kulturskoleelev siden 2010. Først var hun danse- og teaterelev. Etter flere år med ulike kunstfaglige tilnærminger bestemte hun seg for å søke på faget visuell kunst. Hun har vært kunstelev siden 2017, og deltar i dag i Drammen kulturskoles fordypningsprogram.

 

Beskrivelsen av oppgaven

 

Månedens bilde ble til da kunstelevene i Drammen fikk en oppgave som starta med å se en film om Vigelands verk. Deretter fikk de velge seg en vigelandsskulptur som utgangspunkt for å skape en egen komposisjon av egenbestemt aktfigur i kombinasjon med sin valgte vigelandsskulptur.

 

Fagjuryens uttalelse

 

"Eleven viser iboende egenskaper til og forståelse for tegning som teknikk. Det er ikke mange av oss som behersker evnen til å oversette anatomi og figurativkunst ved hjelp av noen så enkelt som en blyant og et blankt ark.

 

Vi ser her kraften «tegning som teknikk» kan utføre og uttrykke. Kunnskap om og forståelse for lys og skygge samt blyantens mangfoldige valørskala er essensiell. Motivet er pent og rent, og er preget av et mystisk og udefinerbart narrativ.

 

Vi ser et arbeid laget av en elev med stort talent for tegning, og vi håper hun ønsker å videreutvikle sitt talent."

 

Nasjonal synliggjøring

 

Riis-prisen 2023 en nasjonal synliggjøring av bildekunst laget av ungdom i alderen 13–18 år. Tolv kunstnere får sine arbeider utstilt i Trondheim i desember 2023.

 

For tre av kunstnerne som får ett av sine arbeider kåret til Månedens bilde i 2023, venter det en ny utstilling samt oppfølging av en profesjonell, profilert kunstner i 2024.

 

Norsk kulturskoleråd har med seg konsernet Andr. L. Riis som samarbeidspartner i et prosjekt der alle landets kommunale kulturskoler inviteres til å delta. Disse oppfordres til å sende inn elevkunst som blir med i konkurransen om å bli ett av de tolv utvalgte månedens bilder i 2023.

 

Invitasjonen til å delta i prosjektet Riis-prisen 2023 sendt alle landets kommunale kulturskoler. Fabiola Charry, rådgiver i Norsk kulturskoleråd og prosjektleder for Riis-prisen 2023. Med seg i prosjektledelsen har Fabiola Charry et team av andre rådgivere i Kulturskolerådet. Charry gjør oppmerksom på følgende regler o.l. (se også invitasjonsflyeren):

 

  • Kulturskoler som har fått et elevarbeid utvalgt som Månedens bilde, kan ikke vinne én gang til.
  • Kulturskolene kan levere så mange konkurransebidrag en ønsker til hver delkonkurranse. Om en ønsker å konkurrere med samme elevarbeid flere ganger, må en sende inn bidraget på nytt til hver Månedens bilde-konkurranse, innen fristen som er den 20. i måneden forut.
  • Bidragene må være selvskapende eller gjenskapende motiv i forbindelse med oppgaver.
  • Elevarbeidene (altså originalarbeidene) som leveres som konkurransebidrag må være disponible for å bli sendt til utstillinga i Trondheim, i desember 2023.
  • Ikke glem å markere JPG-fil med fullt navn og alder til elevene

Nasjonal utstilling og tre prisvinnere

 

Den første i hver måned i 2023 offentliggjøres ett utvalgt bilde her på kulturskoleradet.no samt på flere steder i samarbeidspartnernes kommunikasjonskanaler på nett og i sosiale medier.

 

Disse tolv bildene blir så med på en nasjonal utstilling, som finner sted i Trondheim i desember 2023. Blant de tolv kunstnerne som kvalifiserer seg til deltakelse på den utstillinga, vil det ved utstillingsåpninga bli offentliggjort tre prisvinnere (første-, andre- og tredjepris). Disse utvelges av en fagjury med høy kunstfaglig kompetanse.

 

Disse tre ungdommene får muligheten til å stille ut flere arbeider på en ny utstilling i Trondheim våren 2024, og de vil i den anledning få 15 000 kroner hver i materialstøtte. Videre vil de bli fulgt opp av Kjell Erik Killi-Olsen.

 

Nytt innhold – ny form

 

Riis-prisen 2023 – visuell kunst i kulturskolen, er en videreføring av Riis-prisen 2022 der låtskriving og visuell kunst sto i sentrum. Intensjonen med videreføringen av Riis-prisen er å fremme faget visuell kunst i kulturskolen, og tilrettelegge for en nasjonal synliggjøring av mangfoldige uttrykksformer og teknikker innen todimensjonale elevarbeid i sjangerne maleri, tegning, foto og grafikk.

 

Et essensielt mål for prosjektarrangørene er å skape gode ytringsarenaer for kulturdeltaking med og for ungdom innen visuell kunst i alderen 13 til 18 år.

 

> Se kriterier for deltakelse og annen informasjon i invitasjonen

 

Til Riis-prisen 2023 egen nettside

Les flere nyheter!