Riis-prisen 2023: Her er Månedens bilde i mars

03.03.2023 Egil Hofsli (tekst) Peter Galambos jr. (kunst)
Del på:

Riis-prisen 2023: Her er Månedens bilde i mars

SOGNDAL: Vinnerbildet i konkurransen Månedens bilde mars 2023 i prosjektet Riis-prisen 2023 er kåret. Bildet er laget av Peter Galambos jr. fra Sogndal i Vestland.

 

Peter er 18 år, og elev ved Sogn kulturskule. Ellers er han elev ved Sogndal vidaregåande skule, på linja medier og kommunikasjon.

 

Ved interkommunale Sogn kulturskule får Peter slagverksundervisning, med Inge Ronny Kvåle som lærer. 

 

Peter er veldig interessert i foto og jobber mye med Photoshop som verktøy, slik han har gjort med bildet som du ser her. Peter forteller at målet med verket var å skape en glad og varm følelse. 

 

– Broen og barna i bildet symboliserer meg og min tvillingbror som alltid er på veien sammen. Vi er på vei mot skoen, fordi skoen symboliserer hjemmet vårt, altså vårt "Sweet home". Døren symboliser vår vei videre, fordi vi er i "samme sko" uansett hva som skjer, forteller Peter.

 

Fagjuryens uttalelse

 

"Juryen mener denne fotomontasjen viser oss en fin historie og gir en god stemning. Både i det åpenbare vi ser i landskap og omgivelser, men også i historien som skjuler seg bak døren. Komposisjonen gir assosiasjoner til fabulerende historier og vekker følelser som takknemlighet, tilhørighet, samhold og håp om en lysere fremtid."

 

Nasjonal synliggjøring

 

Riis-prisen 2023 en nasjonal synliggjøring av bildekunst laget av ungdom i alderen 13–18 år. Tolv kunstnere får sine arbeider utstilt i Trondheim i desember 2023.

 

For tre av kunstnerne som får ett av sine arbeider kåret til Månedens bilde i 2023, venter det en ny utstilling samt oppfølging av en profesjonell, profilert kunstner i 2024.

 

Norsk kulturskoleråd har med seg konsernet Andr. L. Riis som samarbeidspartner i et prosjekt der alle landets kommunale kulturskoler inviteres til å delta. Disse oppfordres til å sende inn elevkunst som blir med i konkurransen om å bli ett av de tolv utvalgte månedens bilder i 2023.

 

Invitasjonen til å delta i prosjektet Riis-prisen 2023 sendt alle landets kommunale kulturskoler. Fabiola Charry, rådgiver i Norsk kulturskoleråd og prosjektleder for Riis-prisen 2023. Med seg i prosjektledelsen har Fabiola Charry et team av andre rådgivere i Kulturskolerådet. Charry gjør oppmerksom på følgende regler o.l. (se også invitasjonsflyeren):

 

  • Kulturskoler som har fått et elevarbeid utvalgt som Månedens bilde, kan ikke vinne én gang til.
  • Kulturskolene kan levere så mange konkurransebidrag en ønsker til hver delkonkurranse. Om en ønsker å konkurrere med samme elevarbeid flere ganger, må en sende inn bidraget på nytt til hver Månedens bilde-konkurranse, innen fristen som er den 20. i måneden forut.
  • Bidragene må være selvskapende eller gjenskapende motiv i forbindelse med oppgaver.
  • Elevarbeidene (altså originalarbeidene) som leveres som konkurransebidrag må være disponible for å bli sendt til utstillinga i Trondheim, i desember 2023.
  • Ikke glem å markere JPG-fil med fullt navn og alder til elevene

Nasjonal utstilling og tre prisvinnere

 

Den første i hver måned i 2023 offentliggjøres ett utvalgt bilde her på kulturskoleradet.no samt på flere steder i samarbeidspartnernes kommunikasjonskanaler på nett og i sosiale medier.

 

Disse tolv bildene blir så med på en nasjonal utstilling, som finner sted i Trondheim i desember 2023. Blant de tolv kunstnerne som kvalifiserer seg til deltakelse på den utstillinga, vil det ved utstillingsåpninga bli offentliggjort tre prisvinnere (første-, andre- og tredjepris). Disse utvelges av en fagjury med høy kunstfaglig kompetanse.

 

Disse tre ungdommene får muligheten til å stille ut flere arbeider på en ny utstilling i Trondheim våren 2024, og de vil i den anledning få 15 000 kroner hver i materialstøtte. Videre vil de bli fulgt opp av Kjell Erik Killi-Olsen.

 

Nytt innhold – ny form

 

Riis-prisen 2023 – visuell kunst i kulturskolen, er en videreføring av Riis-prisen 2022 der låtskriving og visuell kunst sto i sentrum. Intensjonen med videreføringen av Riis-prisen er å fremme faget visuell kunst i kulturskolen, og tilrettelegge for en nasjonal synliggjøring av mangfoldige uttrykksformer og teknikker innen todimensjonale elevarbeid i sjangerne maleri, tegning, foto og grafikk.

 

Et essensielt mål for prosjektarrangørene er å skape gode ytringsarenaer for kulturdeltaking med og for ungdom innen visuell kunst i alderen 13 til 18 år.

 

> Se kriterier for deltakelse og annen informasjon i invitasjonen

 

Til Riis-prisen 2023 egen nettside

Les flere nyheter!