Verdensdagen for psykisk helse: Ber om hjelp fra kulturskolene

2019 Verdensdag 8.5.jpg
VERDIFULLE BIDRAG: Kultur kan være god "medisin" for helseproblemer. Koordinasjonsansvarlig for Verdensdagen for psykisk helse 2019 i Norge håper mange kulturskoler vil være med og markere dagen. (Arkivfoto)
11.05.2019 Egil Hofsli (tekst) Elin Kvernmoen (foto)
Del på:

Verdensdagen for psykisk helse: Ber om hjelp fra kulturskolene

OSLO: Vi oppfordrer landets kulturskoler til å markere Verdensdagen for psykisk helse. Alene eller i samarbeid med andre lokale aktører. Vi vet at kulturskolene kan levere meget gode og verdifulle bidrag også i denne sammenhengen.

 

Det sier Le Hang Duong, nasjonal kampanjeleder for 2019-utgaven av Verdensdagen for psykisk helse, som arrangeres 10. oktober. Le Hang Duong håper mange kulturskoler også i år vil sette markeringen på sin «timeplan» og gjøre noe lokalt for å fokusere et viktig tema som angår både unge og gamle.

 

– Dette er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse, og flere kulturskoler har tidligere gjort en flott innsats i denne anledningen. Nå håper vi enda flere vil være med å bidra, sier Le Hang Duong.

 

Tema for Verdensdagen i 2019 er «Gi tid». Årets kampanje har som mål å oppfordre oss alle til å bruke tida på å gjøre ting som er godt for den psykiske helsen.

 

Flere kulturskoler på banen i fjor – håper på enda flere i år

 

Mental Helse har siden 2002 på oppdrag fra Helsedirektoratet koordinert arbeidet med Verdensdagen for psykisk helse i Norge. Dagen har som intensjon å øke kunnskap og åpenhet om psykisk helse samt fremme gode levevaner. Målet er å gjøre det like lett og naturllig å snakke om den psykisk helsa som det er å snakke om den fysiske.

 

– I Norge har mange iherdige frivillige samt mange over halvparten av landets kommuner, som har hjulpet å dra lasset for større åpenhet om psykisk helse med flotte og inspirerende arrangement år etter år. I 2018 ble det ny rekord, med over 1500 arrangemente på landsbasis. Og en god del av disse var helt eller delvis i regi av kulturskoler, sier Le Hang Duong.

 

Kulturelle innslag etterlyses

 

Mange lokale arrangører av verdensdagarrangement etterlyser bistand til å finne kulturelle innslag/samarbeid, og derfor frir nå Le Hang Duong til kulturskolene, som hun vet er lokale ressurssenter innen kulturfeltet i mange kommuner.

 

– Vårt mål er å nå ut til flere med et budskap om at alle har en psykisk helse. Vi tror at kulturelle innslag gjør godt for psyken og kan bidra til at flere deltar på en markering. For kulturskoleelevene kan slike opptredener ha flere verdier: En bruker sitt kulturelle uttrykk for en god sak, samtidig som en selv får vist frem hva en kan samt få nyttig sceneerfaring, sier Le Hang Duong.

 

Mye mer om Verdensdagen for psykisk helse på nettstedet verdensdagen.no.

Les flere nyheter!