Lederkonferansen 2025: Hovedforedragsholderne klare

Hovedforedragsholderne på Lederkonferansen 2025.
23.01.2025 Egil Hofsli (tekst og illustrasjon) Diverse (foto)
Del på:

Lederkonferansen 2025: Hovedforedragsholderne klare

Eirik J. Irgens. Donatella De Paoli. Olav Kjellevold Olsen. Disse er årets hovedfordragsholdere på Lederkonferansen 2025. Konferansen har overskriften «Ledelse i medvind og motvind». Hele programmet lanseres torsdag 6. februar og samtidig blir påmelding mulig.

 

Lederkonferansen 2025 fokuserer ledelse og forventning om utvikling og endring i lys av utfordringer dagens ledere møter. Konferansen arrangeres 24.–25. april 2025 – i uka rett etter påske, og blir et fysisk arrangement på Norges musikkhøgskole i Oslo. Arrangørene legger opp til at konferansen skal være den årlige møteplassen for ledere og politikere innen oppvekst, kulturskole, skole, kunst og kultur.

 

Verktøy for framtidsledelse med resonans, er ifølge arrangørene en inngang til lederkonferansen, med noen tilhørende spørsmål:

 

  • Hvilke bilder ser vi for framtiden? 
  • Hvordan kan vi som ledere forberede oss? 
  • Hvilken strategi er tjenlig å legge i samskaping medrt kollegium?

 

Irgens først ut

 

Der vil Eirik J. Irgens (bildet) holde det første hovedforedraget, som har tittelen «Kulturskole i medvind og motvind: Å lede mellom intensjoner og realiteter».

 

Her vil Irgens se på hva det innebærer at kulturskolen bygges hver eneste dag, i et landskap preget av krav og forventninger som kan synes umulig å leve opp til. Hvordan kan en ny rammeplan brukes til kulturbygging og bevisstgjøring om skolens rolle, og hvordan utfordrer det ledelse og profesjonalitet? 

 

Eirik J. Irgens er professor og underviser ved NTNU. Han har en ph.d. i organisasjonsendring. Han har hovedfag i pedagogikk og Master in Education samt er lærerutdannet. Irgens er opplæringsleder i Aker med utviklingsprosesser som ansvarsområde. Han har undervist på alle nivåer fra barnetrinn til doktorgrad og er fagbokforfatter med bred erfaring fra utviklingsarbeid i skole- og oppvekstsektoren.

 

Ledelse – Endring – Tilstedeværelse 

 

Hovedforedrag to kommer også på konferansens første dag, og har tittelen «Ledelse – Endring – Tilstedeværelse». Her skal Donatella De Paoli (bildet) fokusere ledelse i konstant endring med tilstedeværelse som filosofi.

 

Tida vi lever i er preget av konstant, og til tider uplanlagt, endring. Det er en stor utfordring, både når det gjelder å være leder, men også i forhold til hvordan en best skal lede medarbeidere. Samtidig er medarbeidere på hjemmekontor, bortekontor eller i hybride møter. Dette krever en ny måte å tenke ledelse og lederrollen på, men også ny tilnærming til ledelse. I sitt foredrag deler De Paoli tanker og innhold fra boka «Tilstedeværende ledelse» som noe av svaret. 

 

Donatella De Paoli er førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI. Hun er siviløkonom med doktorgrad i organisasjonsfag fra Norges Handelshøyskole. De Paoli har forsket på ledelse i kunstlivet og i det moderne hybridiserte, digitaliserte arbeidslivet i en årrekke.

 

I 2023 utkom boka «Tilstedeværende ledelse» der De Paoli samler essensen av hvordan en bør lede i dag. Med utgangspunkt i moderne ledelsesteori som kobler hode og kropp, trekkes linjene fra østlig filosofi og kunsten til utviklingen av hva tilstedeværelse betyr og hvorfor det nå er spesielt viktig i ledelse.

 

De Paoli er spesielt opptatt av hvilke konsekvenser det får for ledelse, kommunikasjon, kontor og også HR. De Paoli får prøvd ut og praktisert tankene som leder av faggruppa Ledelse, Endring og Bærekraft, men også i Executive Master of Management-programmene Tilstedeværende Ledelse og Teamledelse, som De Paoli er fagansvarlig for og underviser i.

 

Hvordan lede når noe truer

 

Lederkonferansen 2025s tredje hovedforedag tilbys på andre konferanedag, når Olav Kjellevold Olsen (bildet) holder foredraget «Operativ ledelse i møte med det uforutsette og truande: Korleis bli best mogleg når det gjeld som mest?».

 

Innimellom blir vi konfrontert med situasjoner som er kompliserte å forstå og farlige, på den måten at ukloke valg fører med seg alvorlige og langvarige konsekvenser. Dette er med andre ord situasjoner vi bør møte på en godt vis  selv om det er både skummelt og vanskelig. Hvordan kan vi som leder påvirke hvordan en gruppe eller en organisasjon presterer i møte med krevende situasjoner både før noe skjer, når det skjer og faktisk etterpå?

 

Olav Kjellevold Olsen er professor i Arbeids-og organisasjonspsykologi ved Universitetet i Bergen (UiB) og professor II på Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI i Bergen. 

 

Han har 26 års erfaring som offiser i Forsvaret, hovedfag i teologi og ph.d. i psykologi fra UiB. Kjellevold Olsen forsker særlig på ledelse og samspill knyttet til kritiske situasjoner og operativ ledelse. Han leder for tiden Forskningsgruppen for arbeidsmiljø, ledelse og konflikt (FALK) ved UiB. Kjellevold Olsen er en av landets mest erfarne lederutviklere innen operativ virksomhet. 

 

Hele programmet presenteres 6. februar

 

Lederkonferansen 2025 vil ellers inneholde flere plenums- og parallelltilbud, med dialog og prosesser. Konferansen arrangeres av Kulturskolerådet og Norges musikkhøgskole, med KS som medspiller som leverandør av programinnhold.

 

Konferansen skal i 2025 også omhandle kommunens møte med den nye rammeplan for kulturskolen, «Kulturskole for alle». Sentralt konferansespørsmål i så måte skal være «Hvordan kan rammeplanen vise vei i arbeidet med kommunale utfordringer og muligheter?».

 

– Bestill reise tidlig, det kan det være penger å spare på, er oppfordringen fra arrangørene.

 

> Lederkonferansens egen nettside på kulturskoleradet.no

Les flere nyheter!