Desembertoner 2018: Kulturskoleelever glitret sammen med større stjerner

2018 Desembertoner 18.12.png
FINT SELSKAP: Unge kulturskoleelever leverte fine prestasjoner sammen med veletablerte stjerner på Desembertoner.
18.12.2018 Egil Hofsli (tekst) John Andersen (foto)
Del på:

Desembertoner 2018: Kulturskoleelever glitret sammen med større stjerner

OSLO: Kulturskoleelevene leverte flott musikk og bidro sammen med etablerte stjerner til at årets Desembertoner ble en stemningsfull konsert. Den kan du oppleve på TV 2 onsdag 19. desember kl. 21.40, eller når du vil på TV 2 Sumo  om du er abonnent.

 

Etablerte musikkartister og unge talenter delte scene da den tv-sendte førjulskonserten Desembertoner ble arrangert 14. desember. Follostrykerne, Follofeler og Nordea-trompetistene 2018 representerte kulturskolelandet. De unge musikerne sto på plakaten sammen med Julie Bergan, Carola Häggkvist, Tine Thing Helseth, Nils Bech, Safari, No. 4 samt prinsesse Märtha Louise, som var konsertens konferansier.

 

Desembertoner ble i år arrangert av Nordea for niende gang, og er en del av Nordea Norges kulturprogram. Nordea har over lengre tid vært en sentral støttespiller for norsk kulturliv  inklusive landets kulturskoler, gjennom et samarbeid med Norsk kulturskoleråd.

 

Og som del av samarbeidet Nordea-prosjektet KUL-TUR har det årlig blitt utvalgt noen unge kulturutøvere som har fått dele scene med enda større stjernene på julekonserten Desembertoner. I år falt valget på tre ensembler. Se omtale av disse lengre nede i artikkelen.

 

I tillegg til de nevnte artistene medvirket domorganist Kåre Nordstoga. Atle Halstensen var kunstnerisk leder for Desembertoner 2018.

 

Samtlige begynte i kulturskolen

 

Samtlige av Follostrykernes medlemmer startet som elever ved kulturskolene i Follo. De er i alderen 15–20 år og går på ungdomsskole eller videregående skole. Noen av dem studerer også ved Norges musikkhøgskole. Ensemblet – som deltok også på Desembertoner 2017 – har blant annet hatt Henning Kraggerud som solist, spilt med Alexander Rybak, deltatt på Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival og fått undervisning av Oslo strykekvartett og Vertavo strykekvartett.

 

Follofeler består av 15 musikere i alderen 10–18 år. Gruppa har sitt utspring i kulturskolene i Follo.Den ble etablert i 2016 etter inspirasjon fra det svenske ensemblet DalaViolinisterna. Follofeler spiller musikk fra ulike sjangre og med koreografi og et sterkt fokus på det sceniske. Gruppa har deltatt på De nordiske samspilldagene i Danmark, NRK-serien Sommertoget, Barnas verdensdag og Redd Barna-konsert i Ås.

 

Tredje ensemblet med kulturskoletilknytning på årets Desembertoner var Nordea-trompetistene 2018, et prosjektensemble med trompetister som i høst har fått mentorhjelp fra Tine Thing Helseth gjennom prosjektet "Reisen til desembertoner 2018". De åtte musikerne som har deltatt er fra ulike kanter av landet og i alderen 13–19 år.

 

Gratis inngang – gave kan gis til sosialt formål

 

Desembertoner er en gratis konsertopplevelse for publikum. Men hvert år samles det inn penger fra publikum til et sosialt formål. I år gikk pengegaven til Blå Kors Barnas Stasjon i Oslo. Dette er et tiltak for småbarnsfamilier i sårbare livssituasjoner grunnet rus- og/eller psykiatriske helseproblemer og ensomhet.

 

Konsertene er et samarbeid mellom Nordea Norge, Oslo domkirke og produksjonsselskapet Scenekvelder. Utfyllende informasjon om konsertene fins på nordea.no/desembertoner.

Les flere nyheter!