Opdal ridder

img_895.jpg
RIDDER OPDAL: Hans Majestet Kongen har utnevnt musiker, musikkpedagog og kulturskolepionér Kåre Opdal til Ridder 1. klasse.
10.09.2015 Egil Hofsli (tekst) Thor Nielsen (foto)
Del på:

Opdal ridder

OSLO: Hans Majestet Kongen har utnevnt musiker og musikkpedagog Kåre Opdal fra Trondheim til Ridder 1. klasse for hans pionerinnsats for kulturskolen.

 

Kongehuset melder at dekorasjonen vil bli overrakt ved at et arrangement i Frimurerlogen, Trondheim, 22. september 2015. Overrekkelsen skjer under Trondheim Kammermusikkfestivals jubileumsgalla.

 

Les intervju med kulturskolepioneren Kåre Opdal på adressa.no

 

Kåre Opdal (85) har fått mye heder og anerkjennelse for sin betydelige innsats for kulturskolen gjennom et langt yrkesliv. Blant annet ble han tildelt Norsk kulturskoleråds hederspris i 2004 OG Barnas hederspris (også utdelt av Norsk kulturskoleråd) i 1997.

 

Sentral bak ”samordnet musikkforsøk”

 

Kåre Opdal er en av musikkskoletankens pionérer. Han var sentral bak ”samordnet musikkforsøk” som endte opp med at musikkskolene ble en post på statsbudsjettet i 1983 og senere lovfestet i 1997.

 

Opdal var rektor ved Sandnes musikkskole, da den i 1969 ble en av landets første kommunale musikkskoler. Senere ble han første rektor ved Trondheim kommunale musikkskole da den åpnet i 1973, og der var han helt til han ble pensjonist i 1994.

 

Opdal er utdannet organist og har gjennom hele karrieren vært utøvende musiker på orgel og fiolin samt dirigent for en rekke kor og ensembler.

 

Les mer om Kåre Opdal i boka "På vei til Kulturskole for alle"

(utgitt av Norsk kulturskoleråd) her

[Der er han portrettintervjuet på sidene 17-22]

 

Det intervjuet åpner med følgende sitat fra den nyslåtte ridderen:

 

"En gang ble jeg i et intervju spurt om hva jeg hadde som mål med musikkskolearbeidet. Spørsmålet kom brått på, men det jeg svarte da, har jeg gjentatt mange ganger siden: At vi skal legge til rette for at best mulig og rimeligst mulig musikkundervisning skal gis til flest mulig barn og unge."

 

 

 

Les flere nyheter!