Kulturskoleelever sang med proffene

2017 Kor 8.11.jpg
ELEVER OG PROFFER: Åtte av ti fornøyde kulturskoleelever sammen med solistene. Bak f. v.: Othelie Dahl Eliassen, Marte Svartsund Thomassen, Ingrid Mellingsæter Jokic, Anna Kristina Larsen, Berit Norbakken Solset, Marianne Beate Kielland, Kristina Wangsvik Fredriksen. Foran f.v.: Paula Mietzner, Aminda Brendeford, Hedda Ingrid Krogstad.
08.11.2017 Inga Helene Juul (tekst og foto) Tom Helstad (foto)
Del på:

Kulturskoleelever sang med proffene

SVOLVÆR: Sangelever ved kulturskolene i Vågan og Vestvågøy fikk opptre sammen med solister på toppnivå. Det ble både spennende, inspirerende og utfordrende.

 

Et unikt samarbeidsprosjekt har nylig utspilt seg i Lofoten den siste tida. I forbindelse med Lumine Voice Festival of Lofoten, har sangelever ved kulturskolene i Vågan og Vestvågøy vært en viktig brikke i framføringen av Antonio Vivaldis «Gloria». På to konserter i Buksnes kirke og Svolvær kirke utgjorde de ti sangelevene en betydelig del av koret. Kulturtrøkk fikk en prat med tre av dem mellom konsertene.

 

Lærerikt og artig

 

– Veldig artig og lærerikt å være med på, til tross for at det ikke er den musikken vi hører på til vanlig, forteller en smilende Anna Kristina Larsen (15). Venninnene Kristina Wangsvik Fredriksen (17) og Ingrid Aleksandra Mellingsæter-Jokic (15) nikker samtykkende.

 

Kristina forteller at det har vært interessant å forholde seg til langt flere stemmer enn det de vanligvis gjør på kulturskolen, og at de lærer å intonere på en helt annen måte enn hva de har gjort tidligere. Vivaldis musikk har de ikke noe forhold til fra tidligere, bortsett fra at en av dem vet at det er han som står bak «De fire årstidene».

 

– Hæ? Er det han, utbryter en av de andre forbauset før hun må le litt av seg selv. At musikken faller i smak er ikke vanskelig å se. Mens vi prater sammen, øves det i naborommet. Jentene tar seg i å digge musikken, men så er det ikke hvem som helst som står der og synger heller. Festivalsjef Marianne Beate Kielland er en mezzosopran med store deler av verden som sin arbeidsplass. Hun har sin base i Kabelvåg like utenfor Svolvær i Lofoten. Når hun er hjemme, legger hun ned en betydelig innsats i det lokale sangmiljøet, blant annet ved å dirigere sitt eget kor, Lofoten Voices, og arrangere vokalfestival for andre år på rad.

 

Kvalitet koster

 

Sanglærer Hege Steenhoff Hov, som underviser ved begge kulturskolene, kan ikke få lovprist prosjektet nok.

 

– Det er helt fantastisk at elevene får være med å skape musikk på et så høyt kvalitativt nivå som når Marianne Beate lager stemmefestival, sier Hov entusiastisk. Hun trekker fram at elevene må forholde seg både til firstemmighet og et notebilde, noe de ikke er så vant til fra før av. Elevene har også fått lære hva som kreves når en sanger av Kiellands kaliber instruerer kor.

 

– Det har nok vært mer omfattende enn hva elevene har vært vant til fra tidligere prosjekt. Vi har brukt timene på kulturskolen i snart et helt kalenderår, og i tillegg har elevene måttet stille opp på øvelsene til Lofoten Voices, men alt i alt har de fått et langt bredere tilbud enn hva de vanligvis får gjennom kulturskolen, avslutter Hov fornøyd. Anna, Kristina og Ingrid innrømmer at det har vært slitsomt, og at de har gått litt lei til tider, men aller mest har det vært gøy. Nå ser de fram til å få gå i gang med neste prosjekt som er en musikal på kulturskolen.

 

Proffer på nært hold

 

Selv om sangelevene har medvirket ved andre av Kiellands prosjekt og opplevd stjernesangere tidligere, er det første gangen de får synge sammen med et ensemble bestående av profesjonelle musikere. Sanglærer Hov understreker viktigheten av det.

 

– Jeg fikk oppleve det selv da jeg var yngre. Å sitte midt i et ensemble sammen med profesjonelle utøvere og kjenne gleden over å være del av et fantastisk lydbilde var skjellsettende for meg, forteller Hov. Nå er hun glad elevene hennes får oppleve det samme. Anna, Kristina og Ingrid, som bare har sunget med kulturskoleband tidligere, synes de sju musikerne, Marianne Beate og medsolist Berit Norbakken Solset er utrolig gode. De lar seg imponere av at sangerne har så store stemmer, og at de fyller rommet uten hjelp av mikrofon og høyttalere. Ingrid er den av de tre som sier høyt at hun har lyst til å satse på sang etter hvert, men hun vet at det koster mye arbeid.

 

Les flere nyheter!