Arendalsuka 2019: Kulturskolesaken løftes fram på stand og nett-tv, i debatt og forestilling

20.06.2019 Egil Hofsli (tekst og fotokollasj)
Del på:

Arendalsuka 2019: Kulturskolesaken løftes fram på stand og nett-tv, i debatt og forestilling

ARENDAL: Kulturskolesaken løftes opp og fram på mange arenaer under Arendalsuka 2019. Både på egen hånd og sammen med andre taler Norsk kulturskoleråd kulturskolens sak på landets viktigste og suverent største politiske møteplass.

 

I fjor debuterte kulturskolerådet på Arendalsuka, med blant annet stand på Arendal torv og kulturskoledebatt på scene på samme torg. Også i år blir det stand samme sted og samtlige fem dager, 12.16. august. Det blir også debatt  og forestilling (mer om Ung megafon-arrangementene nedenfor på samme scene som sist, men nå i samarbeid med flere aktører.

 

"Alt" om Arendalsuka finner du på nettstedet arendalsuka.no

 

Kulturskole-tv for første gang

 

Helt nytt er derimot Kulturskole-tv, som blir tre nett-tv-sendinger på formiddagstid på Arendalsukas tre første dager, 12.14. august.

 

Her inviteres tre "kulturskolerelevante" politikere til samtale om kulturskolesaken. Samtalepartner blir Nils R. Sandal, styreleder i Norsk kulturskoleråd, og samtalen finner sted i sofa på kulturskolerådets stand og strømmes til alle som har nettilgang og vil se og høre hva politikerne har å si om aktuelle kulturskoletema. Sendetid: Kl. 11.30 samtlige tre dager. Mer detaljert informasjon om dette kommer i nyhetssaker i forkant av Arendalsuka 2019.

 

Forestilling og debatt onsdag 14. august

 

Stand og Kulturskole-tv håndterer Norsk kulturskoleråd på egen hånd. Men så forener kulturskolerådet krefter med UKM Norge og Arendalsuka Ung for å gi ungdom en arena på landets viktigste politiske festival, for å gi unge en mulighet til å bli hørt hva gjelder framtidas kultur i Norge. Norsk kulturforum (NOKU) og Ungdom og Fritid er også på banen med fokus på ungdom og kultur under Arendalsuka 2019.

 

Under arrangementsvignetten Ung megafon blir det både debatt og forestilling. Ung megafon – Kulturpolitisk debatt knyttes til den kommende stortingsmeldinga om barne- og ungdomskultur - som "kulturskolemeldinga" blir en del av. Det inviteres til en debatt der ungdom skal dele sine refleksjoner og meninger om kultur og hva som er viktig for dem på dette området. De fire debattantene er Hanna Huseklepp fra Akershus, Linn isabel Eielsen fra Rogland, Magnus Nordbekk fra Hedmark og Dina Haukebø Ovid fra Nordland.

 

Så stiller også kulturminister Trine Skei Grande stiller – for å lytte til, svare på og kommentere det de unge debattantene bringer opp av ideer, meninger, krav og ønsker. Torkel Øien, rådgiver i Norsk kulturskoleråd og KS, skal lede debatten, som altså kulturminister Skei Grande får en rolle i.

 

Norsk kulturforum (NOKU) og Ungdom og Fritid har bistått debattarrangørene med å utforme debatt og sette sammen debattpanelet.

 

Debatten arrangeres onsdag 14. august kl. 16.00 på Torvscenen i Arendal. Om møtested og -tidspunkt ikke passer deg, så kan du få med deg debatten via internett både direkte og i opptak. Detaljer om hvor og hvordan får du her i nyhetsseksjonen på kulturskoleradet.no samt i kulturskolerådets kanaler i sosiale medier i forkant av Arendalsuka.

 

Ung megafon – Unge artister og kunstnere

 

Debatten kommer rett i etterkant av arrangementet Ung megafon – Unge artister og kunstnere, som starter kl. 15.00. Dette blir en forestilling med unge artister med ulike kulturuttrykk. Blant aktørene er bandet Nameless 5, som var MGPjr-finalist i 2018. Både dette birkelandsbandet og de øvrige utøverne på forestillinga er hjemmehørende i Agder, og de har bakgrunn og erfaringer fra kulturskolen og/eller UKM.

 

Uttrykkene spenner fra klassisk musikk til rock, fra slampoesi til heftige danserytmer. Dette er ungdommens egne ytringer fra scenen, med deres eget kulturuttrykk. De involverte kunstnerne på scenen vil også løfte frem sine synspunkter på dagens ungdomskultur og hva de ser på som viktig med kulturtilbud i sin hverdag.

 

Kulturskoleinnspill til Ungdomspartilederdebatten

 

Også på andre fronter er kulturskolerådet på banen for kulturskolesaken. Det forsøkes å spille inn kulturskole som tema i Ungdomspartilederdebatten tirsdag 13. august. Det planlegges lobbyaktivitet på flere måter, både gjennom samtaler ved besøk på andres stander og deltakelse på andres arrangement.

 

Norsk kulturskoleråd bistår også i å finne artister til en forestilling fredag 16. august, Kulturtanker, som Kulturtanken arrangerer.

 

Les også: Arendalsuka: Meget godt besøkt stand - kulturskoledebatt sett av mange (nyhetssak om Norsk kulturskoleråds aktiviteter under Arendalsuka 2018)

 

Faktaboks - Arendalsuka

Uavhengig initiativ startet for å bidra til politisk debatt i det offentlige rom. Privatpersoner står bak ideen, og gjennomførte den første Arendalsuka i 2012 på dugnad samt ved hjelp av sponsorer og gode hjelpere. Videreføring av Arendalsuka er også et uavhengig dugnadsprosjekt, men med en noe tydeligere og fastere organisering og struktur.

Mål:

  • Være en politisk møteplass.
  • Bidra til engasjement og interesse for politikk.
  • Bidra til at organisasjoner og enkeltpersoner kommer i direkte kontakt med sentrale nasjonale aktører innen politikk og organisasjons- og næringsliv.
Arrangeres hvert år i uke 33.
Alle arrangementer som inngår i Arendalsukas program er åpne for alle og gratis å delta på.

Festivalens nettsted: arendalsuka.no.

Les flere nyheter!