Nye vedtekter vil gi ny politisk organisering i Kulturskolerådet

Illustrasjon av styremøte med fem medlemmer.
19.09.2024 Egil Hofsli (tekst og illustrasjon)
Del på:

Nye vedtekter vil gi ny politisk organisering i Kulturskolerådet

En kraftig krymping av antallet medlemmer i hovedstyret. Dagens fylkes- og regionavdelinger blir til regionavdelinger, med styrer som velges for fire år (mot to år i dag). Det skal legges til rette for utvikling av medlemsdialog gjennom kommunal representasjon og årlige medlemsmøter.

 

Dette er noen av konsekvensene om Norsk kulturskoleråds landsting fatter et vedtak i tråd med hovedstyrets innstilling til vedtak i landstingssak 5.1 Politisk organisering – Sandalutvalget.

Norsk kulturskoleråds landsting 2024 avholdes i Bodø, 17. og 18. oktober. Der skal hovedstyrets forslag til nye vedtekter behandles.

 

Hovedstyret nedsatte vinteren 2023 et utvalg som fikk i mandat å evaluere mål og organisasjonsstruktur for Norsk kulturskoleråd og foreslå eventuelle endringer til landstinget i 2024. Utvalget som har fått navnet Sandalutvalget, etter sin leder Nils R. Sandal, la sist høst fram et diskusjonsgrunnlag for organisasjonens fylkesårsmøter. Nå framlegges Sandalsutvalgets forslag for landstinget – etter innstilling fra hovedstyret, som fraviker utvalgets anbefalinger på noen punkt.

 

Landstinget skal fortsatt være organisasjonens høyeste beslutningsorgan. Det finner sted hvert fjerde år. På landstinget velges hovedstyre, valgkomite og kontrollkomite for den kommende perioden.

 

Hovedstyret operasjonaliserer landstingets vedtak gjennom landstingsperioden. Dagens hovedstyre innstiller på at hovedstyret etter landstinget skal bestå av fem medlemmer. Ett styremedlem velges av organisasjonens ansatte i forkant av landstinget, de øvrige av landstinget.

 

I dag består hovedstyret av 13 medlemmer. Leder og nestleder er valgt av landstinget. Ti styremedlemmer har plass i hovedstyret gjennom sine verv som fylkesstyreledere, mens det siste styremedlemmet er ansattes representant.

 

Dagens regionale organisering foreslås opprettholdt. Hovedstyret påpeker at det blant annet samsvarer med modellen som er valgt for landets statsforvalterembeter. Men en ønsker å skifte navn på organisasjonens lokale avdelinger, fra fylkes- og regionavdelinger til regionavdelinger. Norsk kulturskoleråd har i dag ti slike avdelinger. En av disse foreslås det en navneendring for, fra Region Oslo og Viken til Region Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

 

Hver region skal fortsatt ha eget styre, nå kalt regionstyre. Disse foreslås valgt for fire år i gangen. Så ønsker en å styrke og utvikle medlemsdialogen, gjennom kommunal representasjon og årlige medlemsmøter.

 

Det foreslås naturlig nok, at det utarbeides reviderte vedtekter med bakgrunn i endringene.

 

> Landstingssak 5.1 Politisk organisering – Sandalutvalget (PDF)

> Landstingssak 2 Vedtekter (PDF)

> Alle landstingsdokumentene på egen nettside

 

Les også: Landstingsdokumentene på egen side på kulturskoleradet.no

Les også: Eirik Birkeland kan bli styreleder i Norsk kulturskoleråd – kulturskolenestor kan bli nestleder

Les også: Nytt navn foreslås: Norsk kulturskoleråd kan bli til Kulturskolerådet

Les også: Dette kan bli Kulturskolerådets politiske prioriteringsliste de neste fire år

Les også: Ønsker å justere Kulturskolerådets strategi

Les også: Endret rammeplan for kulturskolen bare et landstingsvedtak unna

Les flere nyheter!