Eirik Birkeland kan bli styreleder i Norsk kulturskoleråd – kulturskolenestor kan bli nestleder

Kollasj med portrettbilder av Eirik Birkeland og Ingvild Aas.
19.09.2024 Egil Hofsli (tekst) Privat (foto)
Del på:

Eirik Birkeland kan bli styreleder i Norsk kulturskoleråd – kulturskolenestor kan bli nestleder

Han er kanskje mest kjent som tidligere rektor ved Norges musikkhøgskole gjennom sju år. Nå kan Eirik Birkeland fra Oslo bli styreleder i Norsk kulturskoleråd. Med seg som nestleder kan han få en nestor innen kulturskoleledelse – Ingvild Aas, rektor ved Molde kulturskole.

 

Om Birkeland og Aas overtar toppvervene i Kulturskolerådet, avgjøres av organisasjonens landsting i midten av oktober. Men de to er innstilt av valgkomiteen, til vervene som hovedstyrets leder og nestleder.

 

I tillegg er Hilde Barstad fra Oslo, direktør i Stiftelsen Kirkens Familievern, og Ole Thomas Evensen fra Hølen, rektor ved Vestby kulturskole, innstilt som styremedlemmer, i et hovedstyre som foreslås krympet kraftig når det gjelder antall medlemmer (lenke til annen nyhetssak) – fra 13 medlemmer til fem.

 

Som varamedlemmer innstilles Johannes Fauchald fra Harstad, rektor ved Harstad kulturskole, og Tone Ulltveit-Moe fra Drammen, spesialrådgiver innen kultur i Drammen kommune.

Hovedstyrets femte medlem, velges av organisasjonens ansatte i forkant av landstinget.

 

Musiker, musikklærer, høgskoleleder og presidentverv

 

Eirik Birkeland (født 1953) var rektor ved Norges musikkhøgskole i perioden 2006–2013. Tidligere arbeidet han som fagottist i Det Kongelige Kapel i København og Oslo Filharmoniske orkester samt som musikklærer, ved Østlandets musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole. I senere år har han vært både president og visepresident i Den europeiske konservatoriumsunionen AEC.

 

Av utdannelse har Birkeland musikkvitenskap grunnfag fra Universitetet i Oslo, historie mellomfag fra Universitetet i Bergen og kandidateksamen fra Norges musikkhøgskole.

 

Han ledet rammeplanutvalget da Norsk kulturskoleråd ledet arbeidet med den gjeldende rammeplanen for kulturskolen, «Mangfold og fordypning». Han var også leder av Ekspertgruppen for kunst og kultur i opplæringen som på oppdrag fra Kunnskapsdepartement og Kultur- og likestillingsutvalget utarbeidet rapporten «Det muliges kunst» med råd for en bedre koordinert innsats i arbeidet med kunst og kultur i barnehage og skole​.

 

Birkeland er ikke ukjent med tillitsverv, og har både styreleder- og styremedlemserfaring fra både utdanningsinstitusjoner, organisasjoner og råd.

 

37 år med ledelseserfaring

 

Ingvild Aas (født 1963) er i dag rektor ved Molde kulturskole. Hun har 37 års erfaring i ulike lederroller. I tillegg til å ha vært musikk- og kulturskoleleder har Aas vært studierektor i Norsk musikkråd og oppvekst- og kultursjef i Aukra kommune. Hun har også vært konsulent for Norsk kulturskoleråd.

 

Også Aas har mye erfaring med tillitsverv/styreverv. Hun har tidligere vært medlem i Norsk kulturskoleråds sentralstyre og Norges musikkhøgskoles styre. I dag er hun medlem i styret for Regionteateret i Møre og Romsdal (Teatret Vårt) samt styret for Moldejazz.

 

Ingvild Aas har utdannelse innen instrumentalpedagogikk, kulturledelse, arbeids- og organisasjonspsykologi, coaching, endringsledelse og mangfoldsledelse.

 

To alternativ til  om flere medlemmer ønskes i hovedstyret

 

Valgkomiteen i Norsk kulturskoleråd har gjennomført sitt oppdrag i samsvar med Sandalutvalgets innstilling (omtalt i denne nyhetssaken), som medførte at landstinget skulle velge åtte styremedlemmer og tre varamedlemmer. Men Kulturskolerådets hovedstyre valgte å innstille på at landstinget skal velge fire medlemmer og to varamedlemmer.

 

Valgkomiteen er derfor beredt til å legge frem to alternative forslag som tilfredsstiller det antall styremedlemmer landstinget i sak 5.1 måtte beslutte: 

 

Alternativ 1: Seks medlemmer og to varamedlemmer valgt av landstinget.

 

  • Varamedlemmene rykke opp til styremedlemmer
  • Varamedlemmer: Trude Skarvatun fra Førde og Åshild Pettersen fra Vefsn

Alternativ 2: Åtte medlemmer og tre varamedlemmer valgt av landstinget.

 

  • Trude Skarvatun fra Førde rykker opp i styret
  • Styremedlem: Stein Halvorsen fra Rena
  • Varamedlemmer: Åshild Pettersen fra Leirfjord, Elin Angelo fra Trondheim, Kristina Fransson  (ungdomskandidat) fra Førde/Oslo

> Landstingssak 9 Valg (PDF)

> Alle landstingsdokumentene på egen nettside

 

Les også: Landstingsdokumentene på egen side på kulturskoleradet.no

Les også: Nytt navn foreslås: Norsk kulturskoleråd kan bli til Kulturskolerådet

Les også: Dette kan bli Kulturskolerådets politiske prioriteringsliste de neste fire år

Les også: Nye vedtekter vil gi ny politisk organisering i Kulturskolerådet

Les også: Ønsker å justere Kulturskolerådets strategi

Les også: Endret rammeplan for kulturskolen bare et landstingsvedtak unna

Les flere nyheter!