Konferansen Kulturbæring: Seks parallellsesjoner å velge blant – påmeldingsfrist: 11. oktober

Kollasj som viser innhold og bidragsytere i parallellsesjonene.
07.10.2024 Egil Hofsli (tekst) Diverse (foto)
Del på:

Konferansen Kulturbæring: Seks parallellsesjoner å velge blant – påmeldingsfrist: 11. oktober

Nesten 280 personer fra Norge, Danmark og Sverige har meldt seg på konferansen Kulturbæring – Kulturen som driver for bærekraftige samfunn i Bodø, 16.–17. oktober. Men for en god del av disse gjenstår det å velge seg én av de seks parallelle sesjonene som runder av konferansen. Fristen er fredag 11. oktober.

 

Viktig: Parallellsesjonene har egen påmelding!

> Påmelding til parallellsesjonene / Påmeldingsfrist: 11. oktober.

 

– Parallellsesjonene skal gi deltakerne mulighet til å engasjere seg aktivt, bli inspirert og lære av konkrete eksempler. Deltakerne vil gjennom å jobbe med reelle «caser», få verdifull innsikt og kjennskap til praktiske verktøy som kan brukes i egen hverdag, sier Marita Helen Hansen (bildet), prosjektleder for konferansen, om intensjonen med tilbudene i konferansens siste programtime.

 

Parallellsesjonene foregår i forskjellige lokaler rundt i byen som på forskjellige måter er knyttet til Bodøs kulturliv. Det er kort avstand fra konferansehotellet til disse lokalene, og det er lagt inn god tid i programmet for å komme seg fram. 

 

Det er plass til 40 personer på hver parallellsesjon, og det er førstemann til mølla som gjelder ved påmelding. Deltakelse på parallellsesjonene gir ingen ekstrakostnad for konferansedeltakere.

 

Prosjektleder Marita Helen Hansen gleder seg over at det er nesten 280 påmeldte deltakere til konferansen.

 

Merk: Påmeldingsfristen for parallellsesjonene er 11. oktober.

 

Dette er parallellsesjonene

 

Ungdomsmedvirkning – nøkkelen til fremtidens prosjekter?

UNG2024, ungdomssatsningen til Bodø2024 – Europeisk Kulturhovedstad, har i nærmere tre år bygget en satsing basert på ungdommenes egne ønsker og innspill, med sterk medvirkning fra dem. På denne workshopen vil deltakerne få arbeide med en case hvor de aktivt jobber med et medvirkningsprosjekt for ungdom. Vi vil sette dem inn i hvordan vi har jobbet med ungdom og europeisk kulturhovedstad, og belyse viktigheten av ungdomsmedvirkning. Å ta unge på alvor, lytte aktivt til dem og jobbe sammen er nøkkelen til suksess. Det å være en ansvarlig voksenperson i arbeidet med ungdom handler også om å realitets orientere underveis slik at man setter realistiske felles mål.

 

Vi vil diskutere fallgruver og suksesskriterier, og dele tips og triks til hvordan dere kan implementere ungdomsmedvirkning i deres arbeid. Videre vil vi belyse viktigheten av samarbeid med andre partnere som jobber med ungdom, og hvorfor dette har vært en av de store suksesskriteriene i UNG2024. Bli med på en lærerik og inspirerende sesjon om hvordan ungdomsmedvirkning kan forme fremtidens prosjekter.

 

Medvirkende på sesjonen:

Stian Olsen (prosjektleder, Hjertebank og produsent, Parkenfestivalen 2024)

Sandra Torrissen (daglig leder, Svømmehallen Kulturfabrikk, Bodø kommune)

Charlotte Nyheim Eriksen (prosjektleder, Ung2024)

 

Sted: 3. etasje i Bodø2024s lokaler, Dronningens gate 15

Tradisjonshåndverk med barn og unge

Hvordan kan vi bevare og utvikle tradisjonelle håndverksteknikker? Hvordan kan håndverkstradisjoner overføres til nye generasjoner og samtidig bringe inspirasjon og fornyelse blant barn og unge?

 

Dette har 13 kommuner jobbet målrettet med på forskjellige måter gjennom tiltaket Håndverksløftet i kulturskolen. Her har kulturskoler gått sammen med andre offentlige og private organisasjoner, og fått støtte gjennom Sparebankstiftelsen og Norsk kulturskoleråd for å utvikle kulturskoletilbud der barn og unge kan møte tradisjonshåndverk. 

 

I denne parallellsesjonen ønsker vi å inspirere til å sette i gang slikt arbeid, og dette gjøres gjennom en «vandring» mellom forskjellige poster, der det også er muligheter for å fordype seg i de enkelte kommunenes prosjekt.

 

Medvirkende på sesjonen:

Fabiola Charry, rådgiver, Norsk kulturskoleråd

Anders Rønningen, FoU-leder, Norsk kulturskoleråd

 

Sted: Tusenhjemmet, Lofoten kultursal, Prinsens gate 130

Med folkemusikk og folkedans i ryggmargen

I denne sesjonen inviterer Norsk senter for folkemusikk og folkedans til en kroppslig opplevelse av og analyse av hvordan folkedansen kan bidra til et bedre lokalsamfunn. Å danse sammen, alene, i par eller grupper til levende musikk er universell kulturarv som knytter generasjoner sammen og bidrar til mangfold og inkludering i et raust og identitetsbyggende miljø.

 

Sesjonen vil bidra med gode eksempler fra lokalsamfunn som jobber synergisk i økosystemet rundt folkemusikken og folkedansen, og som forteller oss hvorfor det er viktig å fortsette å skape disse møteplassene; for eldre generasjoners hygge i alderdommen og unge generasjoners kroppslige lære om kulturarvens relasjonelle verdi. Deltakerne vil få praktiske oppgaver for å få ideer ned på papiret, og vil kunne bli inspirert av at ideer flyr i lufta og kan kopieres hvor som helst.

 

Medvirkende på sesjonen:

Sigurd Johan Heide, danser, pedagog og kunstnerisk leder av dansekompaniet Kartellet

Tone Erlien Myrvold, forsker og prosjektleder, Senter for folkemusikk og folkedans

 

Sted: NÕUA, Tusenhjemmet, Storgata 56

Småsamfunn i storsamfunn

I denne sesjonen er målet er å utforske hvordan begrepet «kulturbæring» og kulturens kraft i samfunnsutviklingen fungerer i bysamfunn som gjerne består av mange og ulike bydeler og har en større spennvidde i mangfoldet enn det mindre steder kanskje har.

Et kjernespørsmål vi vil se nærmere på er hvilke særskilte muligheter og utfordringer man står overfor som kommunal tjenesteyter i slike pluralistiske bysamfunn. Hvordan samhandler kommunale aktører om barn, unge og voksnes muligheter for kulturopplevelse og -deltakelse? Hvordan kan man i en by nå inn til mangfoldet av barn og unges interesser, og ikke bare det kulturskolen er opptatt av? 

 

Oslo kommune vil dele erfaringer fra sin store kulturskolesatsing, blant annet gjennom Voldsløkka kulturstasjon og deres tette samarbeid med bydelens kulturliv. Det legges også opp til dialog med salen. Målgruppa for parallellen er interessenter og beslutningstakere som representerer større bysamfunn i Norge og internasjonalt.

 

Medvirkende på sesjonen:

Sjur Høgberg, områderektor vest, Oslo kulturskole

Øystein Imsen, fagkoordinator og undervisningsleder teknologi og spillkultur, Oslo kommune

Jens Nyland, rådgiver, Norsk kulturskoleråd

 

Sted: Lillesalen, Folkets hus, Prinsens gate 115

Vi forandrer scenekunsten: Fem år med Rosendal teater

Rosendal Teater forteller om sitt arbeid de siste fem årene for å skape et scenekunstfelt som inkluderer flere og drives mer bærekraftig. De deler oppturer og utfordringer, og gir konkrete eksempler som gjerne kan stjeles av andre.

 

Teateret er et hus for dans, teater, musikk og debatt med hovedfokus på å støtte frie kunstnere i å realisere sine dristigste og modigste ideer. Rosendal fyller førti år i år, men flyttet og skiftet navn til Rosendal Teater for bare fem år siden. I løpet av denne femårsperioden har Rosendal Teater nær tredoblet sitt publikum, og publikumsundersøkelser viser at teatret har dobbelt så høy sannsynlighet som landsgjennomsnittet for kunst- og kulturorganisasjoner for å nå publikum som identifiserer seg som skeive, har lav inntekt, minoritets- eller urfolksbakgrunn og er under 40 år.

 

Dette betyr at teatrets publikum er langt mer representativt for Trondheims demografi enn gjennomsnittet av kunst- og kulturorganisasjoner. Vi vil dele våre tanker om hvorfor dette er viktig, hvordan vi har oppnådd det, og hva vi håper på for fremtiden.

 

Medvirkende på sesjonen:

Alexander Roberts, teatersjef, Rosendal Teater

Ingrid Rognes Solbu, administrativ leder, Rosendal Teater

 

Sted: Tusenhjemmet, Møterom Kjerringøy, Prinsens gate 130

Drømmer i Salten – utstilling

Drømmer i Salten er et prosjekt som skal inspirere oss til å våge å drømme mer, og bidra til flere fremtidsvisjoner for oss selv og plassen vi bor på. Prosjektet involverer tusenvis av mennesker, og har gjennomført opp mot 100 arrangementer i samarbeid med regionens kulturskoler, biblioteker og grunnskoler. Samt en rekke samarbeid med private aktører og foreninger. Bli med inn i Saltens drømmer, og la deg inspirere i denne utstillingen som oppsummerer både prosjektet og drømmene fra Nord-Norges største region.

 

Deltakerne vil få en innledning før de beveger seg inn i utstillingen.

 

Medvirkende på sesjonen:

Steinar Pleim Johansen, faglig leder, Salten kultursamarbeid

 

Sted: Jakhelln brygge, Torvgata 2

 

> Påmelding til parallellsesjonene (på event.checkin.no)

Påmeldingsfrist: 11. oktober 2024.

 

> Hele konferanseprogrammet på egen nettside (på kulturskoleradet.no)

Der finner du også omtaler av de medvirkende på parallellsesjonene.

 

Les også: Kulturbæring-konferansen: Her er programmet (nyhetssak på kulturskoleradet.no)

Les flere nyheter!

Siste fra Kulturtrøkk: