Dette kan bli Kulturskolerådets politiske prioriteringsliste de neste fire år

Illustrasjon med møterom og tavle.
20.09.2024 Egil Hofsli (tekst og illustrasjon)
Del på:

Dette kan bli Kulturskolerådets politiske prioriteringsliste de neste fire år

Norsk kulturskoleråd skal arbeide for en forskriftsfesting av planverk knyttet til kulturskolefeltet. Norsk kulturskoleråd skal fremme en kreativ digitalkultur i kulturskolene gjennom kunnskapsutvikling og erfaringsinnhenting. Norsk kulturskoleråd skal styrke kulturskolen gjennom å utvikle den som et ressurssenter som jobber på tvers av sektorene for å styrke folkehelse, inkludering og mangfold gjennom kunstfagene.

 

Dette er tre av sju punkt Norsk kulturskoleråds hovedstyre innstiller på at Kulturskolerådets landsting skal vedta, som organisasjonens politiske prioriteringer for den kommende perioden.

 

I innstillingen er punktene listet opp i uprioritert rekkefølge. De fire punktene som ikke er gjengitt i ingressen, er følgende:

 

  • Norsk kulturskoleråd skal styrke samarbeidet med universitet og høgskoler om forskning og utvikling av kulturskolefeltet og en kompetanseutvikling som dekker og identifiserer kulturskolenes fremtidige behov. 
  • Norsk kulturskoleråd skal jobbe for veiledende standarder for kulturskolelokaler. 
  • Norsk kulturskoleråd skal arbeide for tettere samarbeid mellom SFO/grunnskole og mellom kulturskolen og videregående skole. 
  • Norsk kulturskoleråd skal arbeide for å løfte frem kultur og kulturskolene i kommunale planverk. 

I sin innstilling i landstingssak 5.3 Politisk plattform – Stovelandutvalget, skriver hovedstyret at innsats på disse punktene/områdene er viktig for å bedre rammevilkårene for de kommunale kulturskolene. Hovedstyret ser det som viktig at organisasjonen på disse områdene arbeider opp mot nasjonale, regionale og lokale besluttende og bevilgende myndigheter.

 

Videre skrives det at alltid må prioriteres når nye, relevante saker dukker opp i perioden. Hovedstyret forutsetter at nytt hovedstyre etter landstinget setter i gang et arbeid for å få laget handlingsplaner innen de ulike områdene. 

 

I innstillinga foreslår hovedstyret at Kulturskolerådets formål, visjon og overordnede strategi skal ligger fast. Om landstinget fått vedtak i tråd med innstilling, vil følgende fortsette å gjelde: 

 

  • Formål: Norsk kulturskoleråd er en interesse- og utviklingsorganisasjon som arbeider for å fremme kvalitet i opplæringen innen kunst og kultur for barn, unge og voksne med utgangspunkt i de kommunale kulturskolene
  • Visjon: Kulturskole for alle
  • Strategi: Strategi 2032

Stovelandutvalget: Programutvalg for ny politisk plattform

 

Med bakgrunn i en tenkning rundt Kulturskolerådets oppgaver i framtid samt erkjennelsen av at en politisk plattform må være et dynamisk dokument, ble det i februar 2023 nedsatt et programutvalg som skulle lage et forslag til ny politisk plattform – for behandling på landstinget i 2024. Utvalget fikk navnet Stovelandutvalget, oppkalt etter sin leder, Inger M. Stoveland, tidligere styreleder i Norsk kulturskoleråd Agder.

 

Den nye politiske plattformen skal erstatte den gjeldende og inngå i Strategi 2032. Dette er Kulturskolerådets strategi for perioden 2020–2032, som nå skal justert av Landstinget 2024.

Mandatet for utvalget: «Hva er de viktigste politiske sakene Kulturskolerådet jobber med, for at rammevilkårene for kommunale kulturskoler bedres?» 

 

Utvalget har hatt tre fysiske og seks digitale møter. Det ble levert et diskusjonsgrunnlag til behandling i samband med fylkeslagenes årsmøter høsten 2023. Det ble også gitt orienteringer til de to første hovedstyremøtene i 2024.

 

Stovelandutvalgets rapport

 

I sin rapport skriver utvalget om bakgrunnen for at utvalget ønsker at Kulturskolerådet politisk skal prioritere de områdene som hovedstyret har som sin liste i forslag til landstingsvedtak. I rapportene er overskriftene som følger:

 

  • Kulturskolen og Opplæringslova – forskrift til §26  
  • Kulturskolen og kreativ digitalkultur 
  • Kulturskolen, UH-sektoren og forskning 
  • Kulturskolen og grunnskolen, SFO, barnehage og videregående skole  
  • Kulturskolen – fritidskulturlivet og det profesjonelle kunstfeltet  
  • Kulturskolen – mangfold, forebygging og helse 
  • Kulturskolen som kilde til mestring, bærekraft og samfunnsutvikling 

Forslag tilpasset formatet i politisk plattform

 

Etter at Stovelandutvalget overleverte sin rapport til hovedstyret i juni 2024, ble det fatta et vedtak om å «tilpasse forslagene formatet i politisk plattform». En arbeidsgruppe bestående av fire hovedstyremedlemmer fikk denne oppgaven. Gruppa gjennomgikk tekstene både med tanke på aktualitet, språklig tilpasning og tentativ prioritering.

 

Med henblikk til politisk plattform 2021–2024, så gruppa også på hvilke mål som har blitt gjennomført og hvilke som var blitt forlatt. Da gjensto følgende tre mål: 

 

  • Kulturskolane får ei betre forankring i kommunane sitt planverk og tenesteproduksjon. I utviklinga av framtida sin kommune, kommune 3.0, må kulturskolane få ei tydelegare rolle som samfunnsaktør. 
  • Kulturskolefeltet søkjer å redusere miljøavtrykket, blant anna ved å inkludere FN sine bærekraftmål i sitt planverk. 
  • Norsk kulturskoleråd skal aktivt jobbe inn mot sentrale myndigheiter for at nasjonale standardar for kulturskolebygg vert følgde opp, og for å utarbeide nasjonale standardar på område der dette ikkje finnes. Norsk kulturskoleråd skal aktivt jobbe for tilskotsordningar for bygging og oppgradering av kulturskolebygg. 

Arbeidsgruppa påpeker at det er viktig for politisk plattform at målene har strategisk kraft, endringspotensial og formulerer nye oppgaver for Norsk kulturskoleråd. 

 

For politisk gjennomslag sier gruppa at hovedstyret og landstinget også ha med seg bestillingene i Meld. St. 18 (2020–2021) Oppleve, skape, dele – Kunst og kultur for, med og av barn og unge.

 

De sentrale bestillingene er: 

  • Oversikt over kompetansebehov
  • Fremme regionalt samarbeid om fordyping
  • Skape tettere samarbeid med SFO og grunnskole
  • Utvikle kulturskolen som ressurssenter for lokalsamfunnet
  • Legge til rette for kompetansenettverk for inkludering
  • Fremme nordisk samarbeid

Arbeidsgruppa mener disse bør tas inn i debatten om politisk plattform på landstinget.  I sitt forslag til mål i politisk plattform, skriver arbeidsgruppa blant annet følgende:

 

«Det er viktig at det ikke blir for mange mål som mest har karakter av ønsker og visjoner og som vanskelig kan konkretiseres, evalueres og kvitteres ut etter neste hovedstyreperiode. (…) For mål i en politisk plattform vil det alltid være et dilemma mellom visjon og misjon. Hva er ideelt og vanskelig målbart, og hva er konkret og kan bedømmes utfra oppnådd eller ikke. For å ha strategisk kraft og endringspotensial må også landstinget ha en felles problemforståelse av hva er det som står på spill for kulturskolene for at målene skal inspirere og virke.»

 

> Landstingssak 5.3 Politisk plattform – Stovelandutvalget (PDF)

> Landstingssak 5.4 Strategi 2032 (PDF)

> Alle landstingsdokumentene på egen nettside

 

Les også: Landstingsdokumentene på egen side på kulturskoleradet.no

Les også: Eirik Birkeland kan bli styreleder i Norsk kulturskoleråd – kulturskolenestor kan bli nestleder

Les også: Nytt navn foreslås: Norsk kulturskoleråd kan bli til Kulturskolerådet

Les også: Nye vedtekter vil gi ny politisk organisering i Kulturskolerådet

Les også: Ønsker å justere Kulturskolerådets strategi

Les også: Endret rammeplan for kulturskolen bare et landstingsvedtak unna

Les flere nyheter!