Nytt navn foreslås: Norsk kulturskoleråd kan bli til Kulturskolerådet

Illustrasjon for naavneskifteforslag.
19.09.2024 Egil Hofsli (tekst og illustrasjon)
Del på:

Nytt navn foreslås: Norsk kulturskoleråd kan bli til Kulturskolerådet

Norsk kulturskoleråds landsting skal ta stilling til om organisasjonen Norsk kulturskoleråd skal bytte navnet organisasjonen har hatt siden 1998, til Kulturskolerådet.

 

Forslaget fremmes av hovedstyret og skal behandles av landstinget i Bodø, 17.–18. oktober.

 

Hovedstyret innstiller på at navneskiftet skal skje 1. januar 2025.

 

Et mer inkluderende navn

 

Hovedstyret mener at et navnebytte til Kulturskolerådet vil innebære at organisasjonen får et mer inkluderende navn, som anerkjenner at det bor mennesker fra mange andre nasjoner i landet.

Styret mener Norsk i Norsk kulturskoleråd kan oppleves ekskluderende, fordi det viser til norsk kultur, mens de kommunale kulturskolene i Norge arbeider for å fremme kunst og kultur med større mangfold enn det som kalles norsk.

 

Hovedstyret ønsker at Kulturskolerådet skal arbeide for at kulturskolen i Norge i enda større grad skal kjennetegnes av et bredt kulturelt mangfold, der en ivaretar både kulturarv, urfolksperspektiv og samtidskultur.

 

Råd for landets (kommunale) kulturskoler, ikke for norsk kultur

 

Fellesskapet i Norge rommer et voksende mangfold av kulturelle uttrykk og sammensatte kulturelle identiteter. Sett i lys av dette kan ordet Norsk bli en unødig og misvisende del av navnet til en organisasjon som ønsker å jobbe for å få til en kulturskole som preges av inkludering og mangfold. 

 

En ønsker at Kulturskolerådet skal oppfattes som rådet for kulturskolene (i Kongeriket Norge) ikke som rådet for norsk kultur(skole).

 

Norsk kulturskoleråd bruker allerede Kulturskolerådet som kortform, så navneskiftet vil kanskje ikke bli for vanskelig å gjennomføre.

 

Flere navneskifter

 

Norsk kulturskoleråd het opprinnelig Norsk Musikkråd (NOMU), da organisasjonen ble stiftet i 1973. Første navneskiftet kom i 1997, da navnet ble Norsk Musikk- og Kulturskoleråd (NMoK). Året etter gikk NMoK og Norsk kunstskoleråd sammen, og ble til Norsk kulturskoleråd. Siden 1998 har altså rådet brukt Kulturskolerådet som kortform.

 

Merk: Norsk kulturskoleråds søsterorganisasjon i Sverige, Sveriges kulturskoleråd, har anvendt Kulturskolerådet som en svært brukt kortform i flere år – men heter offisielt fortsatt Sveriges kulturskoleråd.

 

Viktig: Illustrasjonen til saken viser ikke hvordan ny logo for Kulturskolerådet vil se ut fra 1. januar 2025, om landstinget bestemmer navneendring. En offisiell ny logo vil bli laget senere.

 

> Landstingssak 5.2 Vedtekter (PDF)

> Alle landstingsdokumentene på egen nettside

 

Les også: Landstingsdokumentene på egen side på kulturskoleradet.no

Les også: Eirik Birkeland kan bli styreleder i Norsk kulturskoleråd – kulturskolenestor kan bli nestleder

Les også: Dette kan bli Kulturskolerådets politiske prioriteringsliste de neste fire år

Les også: Ønsker å justere Kulturskolerådets strategi

Les også: Nye vedtekter vil gi ny politisk organisering i Kulturskolerådet

Les også: Endret rammeplan for kulturskolen bare et landstingsvedtak unna

Les flere nyheter!