Kronikk: Kultur som krisehjelp

01.10.2024 André Wallmann Larsen, Monica Larsson og Terje Lindberg (tekst)
Del på:

Kronikk: Kultur som krisehjelp

Vi står overfor et tilsynelatende uløselig problem i nord, i vest og helt i sør i landet vårt: kommuner krymper. Folk flytter til nærmeste storby eller like godt tar spranget og flytter til Oslo. Igjen står småkommunene med økte kostnader og mindre skatteinntekter. Mange kommuner opplever en krise. Vi foreslår kultur som krisehjelp.  

 

Tekstforfatterne er André Wallmann Larsen, direktør for Bodø2024, Monica Larsson, generalsekretær for NOKU, Terje Lindberg, nestleder i hovedstyret for Norsk kulturskoleråd.

 

Sammen med Barentssekretariatet har Bodø2024, NOKU og Norsk kulturskoleråd inngått et samarbeid for løfte kultur inn i samfunnsdebatten om hvordan vi skal møte det som blir kalt et «wicked problem». Et slemt problem, rett oversatt. I prosjektet Kulturbæring setter vi sammen fokus på hvordan vi kan tilnærme oss problemet ved å finne nye metoder for samfunnsutviklingen. Et viktig møtested for kommunene blir Kulturbæringskonferansen i Bodø 16.–17. oktober

 

Rapport etter rapport dokumenterer det samme. Vi blir flere i byer og bynære områder og vi blir færre i distriktene. Likevel er det et mål om likeverdige tjenester og tilbud uansett hvor vi bor. Flyttestrømmen medfører det vi kaller hjerneflukt. Dem med høy utdanning flytter til byene og kommer ikke tilbake.

 

Det går riktignok en svak flyttestrøm ut av byene. Ofte er det dem med lav utdanning som vil finne billigere sted å bo, men tendensen er klar: mange kommuner kan ikke håpe på at trenden snur og at veksten kommer tilbake. Medisinen har ofte vært næringsparker og håp om nye arbeidsplasser. Når det ikke fungerer, må vi tenke nytt. Vi må ha en bredere og dypere tilnærming til hvordan vi skaper attraktive lokalsamfunn.

 

Vi må skape en politikk for de viktigste innbyggerne våre: de unge. Oppvekst og omsorg er store utgiftsposter. Da snakker vi barnehage, skole og eldreboliger, mens ungdom som står på spranget til voksenlivet knapt omtales i kommunenes planer. Bodø2024 har hatt stort fokus på å få de unges stemmer aktive og hørbare, og Kulturbæring har engasjert over 30 kommuner i en idémyldring for levende lokalsamfunn.

 

Det er også satt i gang prosjekt ved fire kulturskoler i regi av Norsk kulturskoleråd, i Kautokeino, på Hamarøy, i Arvidsjaur og i Torshavn. Målet er å utvikle en metodikk for å få kultur inn i likningen for gode samfunn. Kulturbæring handler om hvordan sivilsamfunnet, innbyggerne, vi, kan gå sammen med kommunen for å bygge tilhørighet, samhold på tvers av generasjoner og inkludering av nye innbyggere for å bygge fremtidstro sammen.

 

Det første spørsmålet vi må stille er: hvem er vi, og hva er vi gode til? I hver kommune fins både en historie og en identitet å bygge felles visjoner på. Det er vår kultur. Så lenge vekst, kvantitet, ikke er mulig, er svaret åpenbart: vi må satse på kvalitet. Det er den kvalitetshevingen vi har på programmet på vår konferanse.

 

Foto (Larsson): Elfi Leinan / foto (Wallmann Larsen): privat / foto (Lindberg): Company Stories 

Les flere nyheter!