Mangfoldsutfordringer på agendaen da kulturskolerådet møtte sametingspresidenten

2020 Sametinget 4.11.JPG
MØTTES I KAUTOKEINO: Sametingspresident Aili Keskitalo (t.v.) sammen med kulturskolerådets Pål Jentoft Johnsen, Kjellaug Kornstad og Morten Christiansen. (Foto: privat)
04.11.2020 Egil Hofsli (tekst)
Del på:

Mangfoldsutfordringer på agendaen da kulturskolerådet møtte sametingspresidenten

KAUTOKEINO: Mangfold var et sentralt tema da Norsk kulturskoleråd 4. november møtte sametingspresident Aili Keskitalo. På møtet samtalte møtedeltakerne om hvilke felles mål og utfordringer de har.

 

Til stede på møtet var Aili Keskitalo (sametingspresident), Sissel Ann Mikkelsen (seniorrådgiver for kultur, Sametinget), Morten Christiansen (direktør, Norsk kulturskoleråd), Pål Jentoft Johnsen (fylkesstyreleder, Norsk kulturskoleråd Troms, Finnmark og Svalbard) og Kjellaug Kornstad (rådgiver, Norsk kulturskoleråd - med ansvar for Norsk kulturskoleråd Troms, Finnmark og Svalbard).

 

Mangfoldsutfordringer

 

De involverte på møtes ble enige om at det er verdt å prioritere arbeid med mangfoldsutfordringer. For øvrig er mangfold et av fire strategiområder i Strategi 2032, som Norsk kulturskoleråds landstinget 2020 nylig vedtok.

 

Det ble blant annet snakka om hvordan de samiske språksentra og kulturskolene i stor grad har overlappende målgrupper og til en viss grad ganske like oppgaver. Kulturskolen fins i alle kommuner, og kan være arenaer for å fremme samisk språk og kultur i områder der det ikke fins samiske språksentre.

 

Det ble også diskutert hvordan en kan jobbe for å styrke den samiske identiteten hos samiske barn og unge i spissete tilbud. Kulturskolen kan være en viktig arena for å bygge trygghet og identitetsfølelse hos barn. Samtidig kan også kulturskolen bidra til å dele samisk kultur med resten av befolkningen.

 

Sametingspresidenten tok også opp det uheldige ved at om en tilhører flere minoritetsgrupper, må en ofte velge hvilket tilbud en får. Er man for eksempel samisk og har en funksjonsnedsettelse, er en ofte nødt til å velge enten et samisk tilbud eller et tilbud tilpasset funksjonsnedsettelsen. I et mangfoldsperspektiv vil en se på mulighetene for at bedre tilbud kan gis til kulturskoleelever som i dag havner i slike uheldige situasjoner.

 

Det ble også snakket om hvordan Sametinget og Norsk kulturskoleråd kan jobbe videre sammen. Diskusjonen handlet blant annet om hvordan Sametinget kan bidra med mer kunnskap inn mot kulturskolerådets medlemmer, og om en på sikt kan tenke på et nærmere samarbeid.

Norsk kulturskoleråd Troms, Finnmark og Svalbard vil følge opp Sametinget videre, og da med et fokus på at dette arbeidet skal gagne alle kulturskolene i landet.

Sametinget er en nasjonal, representativ folkevalgt forsamling for samer i Norge.

Les flere nyheter!