Konferansen Veien videre: Programmet klart – kulturministeren deltar

30.10.2021 Egil Hofsli (tekst) NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor (foto)
Del på:

Konferansen Veien videre: Programmet klart – kulturministeren deltar

OSLO: Programmet er klart for konferansen Veien videre 17. november. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen deltar med innlegg, når neste generasjons kulturpolitikk skal fokuseres. Konferansen – som Norsk kulturskoleråd er med og arrangerer – har som mål å vise hvem dagens unge kulturbrukere er og hva de ønsker seg fra kulturlivet når vi nå skal bygge fremtidens kulturtilbud.

 

Konferansen er et resultat av et samarbeid mellom Kulturrådet, Kulturtanken, Medietilsynet, Norsk filminstitutt, Norsk kulturskoleråd, UKM (Ung kultur møtes) samt Ungdom og Fritid.

 

 Verden endret seg drastisk 12. mars i fjor. Å være i en verdensomspennende pandemi er en ny erfaring for oss alle. Hvordan har barn og unge opplevd dette? Hva vet vi egentlig nå, halvannet år etter, om Pandemiens effekt på kulturlivet for barn og unge? Hvor går veien videre etter korona, spør Øystein Strand, direktør i Kulturtanken. på konferansedagen er det han som ønsker velkommen, før han gir ordet til kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Hun skal holde et innlegg med tittelen "Hvorfor trenger vi en kulturpolitikk for barn og unge?".

 

Men før både Strand og Trettebergstuen entrer scenen, vil det blir vist et utdrag fra filmen "Vi blir hjemme", der regissørene Maren Victoria Thingnæs og Marianne Mørk har fulgt elleve ungdommer gjennom pandemiens første år.


Konferansen kan følges digitalt via nett eller fysisk i Kulturtankens lokaler i Nydalen i Oslo. Konferansen er gratis og åpen for alle. Merk: Det er plassbegrensing på fysiske plasser. Etter at setene er fylt opp vil det bare være mulig å melde seg på digital konferanse.

 

Du kan melde deg på konferansen her

Program for konferansen

 

Mange bidragsytere

 

Etter Trettebergstuens innlegge blir det foredrag ved professor Elisabeth Staksrud fra Universitetet i Oslo, som skal holde foredraget "Norsk barn brukee mye tid på nettet, men hvordan har de det der?". Nanna Løkka, Telemarksforsking, presenterer deretter hovedfunnene i kunnskapsgjennomgangen av barn og unge kulturbruk før og under koronapandemien.

 

Anne-Sofie Åmodt, Opinion, skal holde foredraget "Hvordan har unges mål og drømmer endret seg etter lang tid med pandemi?", mens Camilla Tepfers, InFuture, holder foredraget "Hva kjennetegner neste generasjons kulturbrukere?".

 

Deretter blir det en panelsamtale om konsekvenser av barn og unges kulturbruk for kulturpolitikken og kultursektoren. Moderator er Geir Bergersen Huse, nyhetsredaktør i Subjekt.

 

Unge ser seg ikke representert i kunsten

 

Etter en lunsjpause får konferansedeltakerne høre professor Anne-Britt Gran fra BI:CCI. Hennes innlegg handler om forholdet mellom en analog kulturpolitikk og den digitale kulturbruken. Deretter vil Geir Bergersen Huse se på det "digitale offentlige rom" og diskutere det offentliges plass i den digitale (og kommersielle) virkeligheten.

 

Anna Dordisdottir holder et innlegg om relevans og representasjon i kunst og kultur. Anna var en del av Ungdommens ytringsfrihetsråd, som i sin rapport peker blant annet på utfordringen med at unge ikke ser seg selv representert i kunsten.

 

Avsluttes med paneldebatt

 

I konferansens siste del presenterer avdelingsdirektør i Kulturtanken, Ståle Stenslie, innspill fra nær 100 kommunale ungdomsråd på hvilke tiltak må gjøres for å engasjere flere barn og unge etter korona.

 

Stenslie moderer også dagens siste paneldebatt der unge selv diskuterer hva kan gjøres for å bedre treffe flere barn og unge med det offentlig finansierte kulturtilbudet.

 

Mer om konferansen

På konferansen vil arrangørene presentere oppdatert kunnskap om barn og unges kulturbruk før og gjennom pandemien, og se på hva trendene viser oss. En vil også sette lys på hvilke konsekvenser barn og unges egne behov har for norsk kulturliv.

Kunnskapen kommer i stor grad fra barn og unge selv, og arrangørene vil også bruke konferansen til å legge frem de konkrete innspillene barn og unge har kommet med til gjenoppbyggingen av kulturlivet etter korona.

En ønsker å se bredere på relasjonen mellom barn og unge og norsk kultursektor. Pandemien har i aller høyeste grad påvirket barn og unges kulturtilbud og –bruk. Men har den ført til fundamentale endringer eller bare forsterket allerede eksisterende trender?

Arranngørene ser at pandemien kan være en vekker, som gir oss mulighet til å løfte blikket på neste generasjons kulturbrukere og hva deres adferd, behov, utfordringer og muligheter innebærer for neste generasjons kulturpolitikk.

 

Oppdrag fra Kulturdepartementet


Kulturrådet og Norsk filminstitutt jobber på oppdrag fra Kulturdepartementet med å kartlegge og
analysere pandemiens konsekvenser for kultursektoren og vurdere hvordan sektoren kan
gjenoppbygges og styrkes i tiden etter 2021. Kulturbruken til barn og unge har i stor grad flyttet seg til digitale plattformer. Koronapandemien ser ut til å ha forsterket denne utviklingen. Hva innebærer det for kulturpolitikken og hvilke utfordringer og muligheter representerer det for kultursektoren?


Kulturtanken vil ta ansvar for å løfte barn og unge som målgruppe og sikre at deres stemmer blir hørt i dette viktige arbeidet.

 

Mer informasjon om oppdraget og arbeidet

Les flere nyheter!

Siste fra Kulturtrøkk: