Astrid Kvalbein
Ble i 2021 rektor ved Norges musikkhøgskole. Har bakgrunn som sanger, kritiker og forsker. Doktorgrad om arbeidet til komponisten, kritikeren og stifteren av Ny Musikk, Pauline Hall. Har vært postdoktor ved Universitetet i Oslo, leder for NMHs historieprosjekt og musikkanmelder i blant annet Aftenposten og VG. Har vært medlem av samtids- og avantgardemusikkgrupper som Søyr, vonDrei og Duo Parula.
Velkommen til konferansen
> Tilbake til programposten
> Tilbake til toppen av sida
|
Ingvild Aas
Nestleder i Kulturskolerådet. Har 37 års ledererfaring. Utdannet pianist, instrumentalpedagog og leder. Har erfaring som lærer, studierektor, kommunalsjef og er nå rektor ved Molde kulturskole. Har styreververfaring innen kunst og kultur nasjonalt, lokalt og fra Foreningen Norden Molde.
Å lede kulturskolen til utvikling og endring
"Ein kjem ikkje til topps etter flate vegen!". Det er rikelig å bryne seg på når man tar på seg ansvaret for kulturskoleutvikling i en kommune. Men handlingsrommet er stort og gleden over å se hva kulturskolen betyr for andre enda større. Med kunstfag som redskap løfter kulturskolens kompetansefellesskap enkeltmennesker og samfunn.
> Tilbake til programposten
> Tilbake til toppen av sida |
Eirik J. Irgens
Professor og merittert underviser NTNU. Har en ph.d. i organisasjonsendring. Har hovedfag i pedagogikk og Master in Education. Er også lærerutdannet. Har tidligere vært opplæringsleder i Aker med utviklingsprosesser som ansvarsområde. Har undervist på alle nivå fra barnetrinn til doktorgrad. Fagbokforfatter med bred erfaring fra utviklingsarbeid i skole- og oppvekstsektoren.
Kulturskole i medvind og motvind: Å lede mellom intensjoner og realiteter
Her vil Irgens se på hva det innebærer at kulturskolen bygges hver eneste dag, i et landskap preget av krav og forventninger som kan synes umulig å leve opp til. Hvordan kan en ny rammeplan brukes til kulturbygging og bevisstgjøring om skolens rolle, og hvordan utfordrer det ledelse og profesjonalitet?
> Tilbake til programposten
Tools to think with and tools to act with?
Tittel er inspirert av John Dewey; amerikansk filosof, psykolog og pedagog. I denne sesjonen deler Irgens erfaringer med utgangspunkt i modeller han har utviklet og brukt i utviklingsprosesser. Modeller, figurer og illustrasjoner er forenklinger, men bak kan det ligge dypere lag av kunnskap. De kan hjelpe oss å stille skarpt, og å holde fokus – både alene og sammen.
> Tilbake til programposten
> Tilbake til toppen av sida
|
Marius Hauland Næss
Direktør for akkvisisjon og forretningsutvikling – Norden, Snøhetta. Er brennende engasjert i hvordan arkitektur kan lede an i den grønne omstillingen som byggebransjen står overfor og hvordan Norden kan lede an på den internasjonale arenaen. Er med på å lede et team av arkitekter, landskapsarkitekter og interiørarkitekter som befinner seg i fronten av faget sitt og som drives av troen på at det neste prosjektet alltid er det beste.
Sentral i den faglige utviklingen – fra utkant av begivenhetene
Hvordan skape en verdensledende merkevare i ytterkanten av begivenhetenes sentrum? Snøhetta har siden 1989 skapt arkitektur og design over hele verden og eksporterer daglig norske holdninger, verdier og formgiving til en hel verden. Med 400 arkitekter fra 40 nasjoner i ti ulike kontorer i verden, er Snøhettas arbeidsmetode preget av en urokkelig tro på at arkitektur kan bidra til å skape en bedre verden. I Snøhetta står driven etter designambisjoner, innovasjon, kritisk tenking og samarbeid helt sentralt.
> Tilbake til programposten
> Tilbake til toppen av sida
|
Øyvind Henriksen
Kommunedirektør i Nordre Follo kommune. Har 35 års ledererfaring fra ulike kommuner og har vært leder siden 2013, da først som bydelsdirektør i Bydel Nordre Aker i Oslo kommune. Er musikk- og lærerutdannet og har Executive Master of Management fra Handelshøgskolen BI. Tidligere aktiv korpsfar til tre barn med 30 års erfaring som kordirigent. Er opptatt av tillitsbasert ledelse og samskaping som viktig fundament i ledelse og kulturbygging.
Ingolf Dragset
Rådgiver i Kulturskolerådet, med regionansvar for Møre og Romsdal, koordinator for kompetansehub for fordypning, og medansvarlig for programmet “Kulturskolen i fremtidens kommune” og arbeidet med helhetlig satsing på ledelse i Kulturskolerådet. Har utdannelse innen musikk, pedagogikk og prosessledelse. Arbeidserfaring som kulturskolerektor, kulturskolelærer, dirigent og prosjektleder.
Torkel Øien
Rådgiver i kulturskolerådet. Har utdannelse innen musikk, pedagogikk, prosessledelse, innovasjon samt administrasjon og ledelse. Har sammensatt arbeidserfaring som veileder i Kulturskolerådet, innovasjonsrådgiver, kulturhus- og kulturarenasjef i Asker kommune, lærer, dirigent og fagleder i kulturskolen. Koordinerer Kulturskolerådets program «Kulturskolen i fremtidens kommune» (KFK) og arbeider med helhetlig satsing på ledelse på oppdrag fra Kulturskolerådets landsting 2024.
Ledelse i fremtidens kommune
Parallellen tar utgangspunkt i vedtak fra Kulturskolerådets landsting 2024: «Norsk kulturskoleråd skal ivareta fokuset på ledelse i kulturskolen. En systematisering og koordinering av de ulike satsingene igangsettes høsten 2024.» Arbeidet med å utvikle en helhetlig satsing for ledelse i kulturskolen startes med innhenting av kunnskapsgrunnlag. Parallellen er dialogbasert. Erfaringer og innspill vil bli del av kunnskapsgrunnlaget. Hvilke behov har kommunal ledelse for å kunne lede og utvikle kulturskolen i fremtidens kommune?
> Tilbake til programposten (parallell 2, dag 1)
> Tilbake til programposten (parallell 2, dag 2)
> Tilbake til toppen av sida
|
Rut Jorunn Rønning
Ansatt ved Norges musikkhøgskole (NMH) som ph.d.-stipendiat i fagseksjon for musikkpedagogikk og musikkterapi. Etter endte studier ved NMH i 1995 var Rønning ansatt som utøvende musiker i profesjonelle blåseorkestre i både Tyskland og Argentina. Har siden 2003 bodd i Norge, og har arbeidet som utøvende musiker, korpsdirigent, kulturskolelærer, rektor ved kulturskole samt som rådgiver og veileder i Kulturskolerådet.
Legitimeringer av kulturskolen blant sentrale aktører
Hvordan manøvrere ledelse av kulturskolen i et landskap preget av sammenfiltrete legitimeringer i den offentlige politikken, læreres ulike former for engasjement og lederes rettferdiggjøringer av dette skoleslaget? Parallellen tar for seg tre studier av kulturskolen, som omhandler legitimeringer av skoleslaget blant følgende sentrale aktører: den offentlige politikken, lærere og ledere. Studiene er gjort gjennom Rønning sitt ph.d-prosjekt, «Legitimeringer av kulturskolen. Kunstsyn og kunnskapssyn blant lærere, ledere og den offentlige politikken». Parallellen gir kort presentasjon av studiene og åpner for spørsmål og innspill, samt case og diskusjon knyttet til organisering av kulturskolens tilbud med utgangspunkt i ny rammeplan «Kulturskole for alle».
> Tilbake til programposten
> Tilbake til toppen av sida
|
Donatella De Paoli
Førsteamanuensis, Institutt for ledelse og organisasjon, Handelshøyskolen BI. Siviløkonom med doktorgrad i organisasjonsfag fra Norges Handelshøyskole. Har forsket på ledelse i kunstlivet og i det moderne hybridiserte, digitaliserte arbeidslivet i en årrekke.
I 2023 utkom boka «Tilstedeværende ledelse» der De Paoli samler essensen av hvordan en bør lede i dag. Med utgangspunkt i moderne ledelsesteori som kobler hode og kropp, trekkes linjene fra østlig filosofi og kunsten til utviklingen av hva tilstedeværelse betyr og hvorfor det nå er spesielt viktig i ledelse.
De Paoli er spesielt opptatt av hvilke konsekvenser det får for ledelse, kommunikasjon, kontor og også HR. De Paoli får prøvd ut og praktisert tankene som leder av faggruppa Ledelse, Endring og Bærekraft, men også i Executive Master of Management-programmene Tilstedeværende Ledelse og Teamledelse, som De Paoli er fagansvarlig for og underviser i.
Ledelse – Endring – Tilstedeværelse
Tida vi lever i er preget av konstant, og til tider uplanlagt, endring. Det er en stor utfordring, både når det gjelder å være leder, men også i forhold til hvordan en best skal lede medarbeidere. Samtidig er medarbeidere på hjemmekontor, bortekontor eller i hybride møter. Dette krever en ny måte å tenke ledelse og lederrollen på, men også ny tilnærming til ledelse. I sitt foredrag deler De Paoli tanker og innhold fra boka «Tilstedeværende ledelse» som noe av svaret.
> Tilbake til programposten
> Tilbake til toppen av sida
|
Olav Kjellevold Olsen
Professor i Arbeids-og organisasjonspsykologi ved Universitetet i Bergen (UiB) og professor II på Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI i Bergen.
Har 26 års erfaring som offiser i Forsvaret, hovedfag i teologi og ph.d. i psykologi fra UiB. Forsker særlig på ledelse og samspill knyttet til kritiske situasjoner og operativ ledelse. Leder for tiden Forskningsgruppen for arbeidsmiljø, ledelse og konflikt (FALK) ved UiB. En av landets mest erfarne lederutviklere innen operativ virksomhet.
Operativ ledelse i møte med det uforutsette og truende: Hvordan bli best mulig når det gjelder som mest
Innimellom blir vi konfrontert med situasjoner som er kompliserte å forstå og farlige, på den måten at ukloke valg fører med seg alvorlige og langvarige konsekvenser. Dette er med andre ord situasjoner vi bør møte på en godt vis – selv om det er både skummelt og vanskelig. Hvordan kan vi som leder påvirke hvordan en gruppe eller en organisasjon presterer i møte med krevende situasjoner – både før noe skjer, når det skjer og faktisk etterpå?
> Tilbake til programposten
Hvordan er stemningen? Nyttige emosjoner som grunnlag for samspill og prestasjoner
Stemningen i en gruppe varierer fra negativ og tung til gjerne positiv og lett. Men er det så nøye? Og, om ja, i så fall hvor nøye? Hva påvirkes av stemning? Og hvordan kan vi stimulere en nyttig stemning til forskjell fra en unyttig? Dette handler mye om emosjonelt arbeide.
> Tilbake til programposten
> Tilbake til toppen av sida
|
Anne Margrete Fletre
Fagsjef, Avdeling Arbeidsliv arbeidsgiverpolitikk, KS. Bachelorgrad allmennlærer med videreutdanning i sosialpedagogikk, bachelorgrad sykepleie, mastergrad i helseadministrasjon og ledelse fra Universitet i Oslo. Lang erfaring som leder. .
Ny som leder – hvordan bli trygg i lederrollen?
Kommunesektoren er avhengig av å rekruttere og beholde gode ledere for å kunne møte de samfunnsmessige, teknologiske og kompetansemessige utfordringene som sektoren står overfor. Det er krevende å rekruttere ledere, derfor er det særdeles viktig å sikre god oppfølging og videreutvikling av nye ledere. Ny som leder i kommunal sektor er et praksisnært digitalt kurstilbud som gir kunnskaper, ferdigheter og verktøy som vil være til nytte når du er ny som leder i en politisk styrt organisasjon. Innlegget har relevans også for erfarne ledere, som gjerne og ivaretar nye ledere.
> Tilbake til programposten
> Tilbake til toppen av sida
|
Karin Ibenholt
Samfunnsøkonom og daglig leder i Samfunnsøkonomisk Analyse. Har lang erfaring med analyser av kultursektoren, for eksempel økonomiske analyser av ringvirkninger av kulturelle arrangementer og kartlegginger av andre effekter disse arrangementene kan ha for et lokalsamfunn. Har også analysert og evaluert effekter av offentlige virkemidler for å fremme kulturell og kreativ næringsvirksomhet.
Kulturens rolle i samfunnet
Kultur påvirker den enkelte og samfunnet gjennom mange kanaler, fra helseeffekter til demokrati. På oppdrag for KS har Samfunnsøkonomisk Analyse (SØA) kartlagt forskning om hvordan kultur kan bidra i utviklingen av et bærekraftig samfunn. Basert på disse funnene drøfter vi hvilke implikasjoner dette har for kommunenes arbeid med kultur og tilgrensende samfunnsområder.
> Tilbake til programposten
> Tilbake til toppen av sida
|
Morten Christiansen
Direktør, Kulturskolerådet.
Kulturskolerådet, ja, vi heter kun det nå
Etter Kulturskolerådets landstinget i oktober 2024 er organisasjonens formål tydeliggjort. Både gjennom vedtak gjort på tinget og gjennom Kulturskolerådets administrative og politiske organisering, er den todelte rollen som interesse- og utviklingsorganisasjon fremhevet. Med grunnlag i vedtekter og politiske prioriteringer innbakt i Kulturskolerådets Strategi 2032 samt den nye rammeplanen «Kulturskole for alle», skal Kulturskolerådet være en fremoverlent organisasjon. Med mangfold, en kreativ kultur (blant annet med blikk på det digitale) samt rammeplanen som det vesentlige styringsdokument, skal kulturskolelandets narrativ utvikles og formidles.
> Tilbake til programposten
> Tilbake til toppen av sida
|
Sveinung Legard
Forsker ved By- og regionforskningsinstituttet (NIBR) ved OsloMet. Forskningen hans handler om makt og deltakelse i lokaldemokrati. Har skrevet om ulike former for innbyggermedvirkning i Brasil, Norge, Spania og Australia. For tiden kartlegges virkning av barne- og ungdomsmedvirkning på politikk, planer, tilbud og tjenester i kommunene og fylkeskommunene. På konferansen deler Legard funn fra denne forskningen og hvilke implikasjoner dette har for ledelse i offentlig sektor.
Virkninger av ungdomsmedvirkning
Norske kommuner og fylkeskommuner er pålagt å gi ungdom en stemme i lokalpolitikken og i utformingen av tjenestene, men er de villige til å la ungdom påvirke politiske beslutninger og kommunale tilbud og tjenester? I denne parallellsesjonen gjør vi et dypdykk ned i hvordan ungdomsmedvirkning praktiseres i fylker og kommuner, og hva som skjer med innspillene ungdom kommer med. Vi ser på hvilke rammebetingelser som bidrar til å gi ungdomsmedvirkningen en reell virkning, og hvordan ledere kan påvirke disse rammebetingelsene.
> Tilbake til programposten
> Tilbake til toppen av sida
|
Kunstnerisk dag 1
Ole-Jakob Innervik
Elev på slagverk ved talentutviklingsprogrammet (TUP) ved Norges musikkhøgskole. Til daglig elev på musikk ved Majorstuen skole, og spiller i Voksen skoles musikkorps. Ble kåret til «Årets talent» på Ungdommens musikkmesterskap 2025.
> Tilbake til programposten
> Tilbake til toppen av sida
|
Kunstnerisk dag 2
Sarah Adekoya
22-årig andregenerasjonsinnvandrer fra Nigeria, medisinstudent og elev på Samlagets forfatterskole. Med permisjon fra studiet skaper hun bøker hun skulle ønske å ha lest som yngre, bøker om sterke, svarte jenter som vet sin verdi og ikke lar folk tråkke på seg. I tillegg har de, med litt hjelp, makten til å endre verden. Drømmen om å bli forfatter ønsker Sarah å dele. Hun drømmer om å videreutvikle skrivekunsten, utforske nye sjangre og å representere mangfoldet i vårt samfunn gjennom litteraturen.
Inga Lu Zhong Cai Dæhli Moberg
Danserkunstner på 23 år fra Hamar, som med danselinja på Stange videregående skole i fjor fullførte bachelor i dans med pedagogikk på Høyskolen Kristiania. Har danset i forestillingene "Other Stories" på MOVE Dansefestival og "City Horses" på CODA Dansefestival. Har koreografert solo for reklamefilm til Hamarskolene og vært medkoreograf i stykket "Kassiopeia" som ble vist under Dans på Stien 2022. Drømmer om å leve av dansekunsten, både som utøver og skapende danser i et fellesskap med et mangfold av andre dansekunstnere.
I år får konferansedeltakerne møte slampoesi i kombinasjon med dans. De unge kunstnerne er begge drømmestipendvinnere. Gjennom Drømmestipendet løfter Norsk Tipping og Kulturskolerådet opp unge kunstfagutøvere og gir dem både synlighet, anerkjennelse og stipendkroner.
> Tilbake til programposten
> Tilbake til toppen av sida
|
Anne Lene Østvold Jordåen
Kultursjef i Stord kommune med master i organisasjon og ledelse fra Høgskulen på Vestlandet, «Tema med variasjonar? Kulturskule – eintydig praksis og rettsleg standard?». Utdannet fløytist og pedagog. Har vært tilsatt som distriktsmusiker, lærer i kulturskoler, i videregående og på høgskole. Var i en årrekke rektor først i Fitjar og deretter i Stord kulturskole. Var styremedlem, nestleder og styreleder en tiårsperiode i Norsk kulturskoleråd Hordaland, nå Kulturskolerådet Vestland. Er involvert i kommunalt planarbeid innen oppvekst og har i samarbeid med kollegiet utarbeidet nye aktivitetstilbud med mål om å inkludere flere.
John Vinge
Førsteamanuensis i musikkpedagogikk ved Norges musikkhøgskole, studieleder for bachelorprogrammet i musikkpedagogikk og leder av fagseksjon for musikkpedagogikk og musikkterapi. Har en bred og variert undervisnings- og forskningsbakgrunn, som spenner over utøvende og pedagogiske emner på tvers av skoleslag og musikkpedagogiske praksiser. Er også utøvende musiker. Har komponert og produsert musikk til en rekke barneprogrammer for NRK.
Hva er en god leder, ble konferansierene/moderatorene spurt:
«En god leder stoler på medarbeidernes faglige dyktighet, gir dem frihet til å ta egne beslutninger og fremmer et arbeidsmiljø basert på trivsel og gode relasjoner, er i bevegelse og åpen for innspill som kan endre kursen.»
> Tilbake til programposten
> Tilbake til toppen av sida
|
> Tilbake til toppen av programmet
> Tilbake til nettsida Lederkonferansen
|
|