Kulturskoleloven feiret på storfint vis - hurra!

2017 Markering 31.5.png
STORSTILT MARKERING: Kulturskolelovens 20-årsjubileum ble markert på storstilt vis foran Stortinget i dag.
31.05.2017 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

Kulturskoleloven feiret på storfint vis - hurra!

OSLO: Med unge kulturuttrykk, en poengtert, politisk kulturskoledebatt og et helt spesielt finalenummer, ble det foran Stortinget i morges tydelig markert at kulturskoleloven fyller 20 år i disse dager.

 

Den 30 minutter lange markeringa i regi av Norsk kulturskoleråd samla noen hundre tilskuere på Eidsvolls plass mens atskillig flere så den på nett-tv via kulturskoleradet.no. Og gikk du glipp av det hele, er det fortsatt mulig å se den i opptak her:

 

 

Arrangementet på Eidsvolls plass foran Stortinget inneholdt spennende kulturinnslag med mange unge utøvere samt en kulturskoledebatt med stortingspolitikere. Og i fokus for det hele: lovparagrafen som gjerne omtale som kulturskoleloven, og som ble vedtatt av Stortinget for 20 år siden:

 

«Alle kommunar skal aleine eller

i samarbeid med andre kommunar

ha eit musikk- og kulturskoletilbod

til barn og unge, organisert i tilknyting

til skoleverket og kulturlivet elles».

 

Mye mer om lovjubileet på kulturskoleradet.no her

 

Spektakulært og viktig

 

Høvelig nok deltok mange unge kulturutøvere fra flere kommuner på markeringa i dag - både som musikere, skuespillere og sirkusutøvere. Noen var i aksjon på scenen under forestillinga, andre promoterte både lov og markering rundt om i gatene ved Stortinget. Teaterelever fra Røyken kulturskole promoterte arrangementet i forkant av arrangementet, sirkuselever fra Trondheim kommunale kulturskole var også i aksjon både før og i selve forestillinga.

 

På scenen åpna Mukwa Marimba (omtale på budstikka.no) selve forestillinga på energisk, velspilt og fargesprakende vis. Dette perkusjonsensemblet fra Kulturskolen i Bærum imponerte mange i TV 2-konkurransen «Norske Talenter» i vinter.

 

Så fikk vi høre den unge fiolinisten Gustav Rørmark fra Oslo, som opptrådte alene etter at den ikke helt ukjente Arve Tellefsen, måtte melde forfall som duettpartner. Gustav, som blant annet markerte seg sterkt i Ungdommens musikkmesterskap i januar, gjorde en flott opptreden på egen hånd.

 

Politisk kulturskoledebatt

 

Skuespiller Johannes Joner var forestillingas konferansier, og ledet også den innlagte politiske kulturskoledebatt, der tre stortingspolitikere stilte som debattanter:

 

Anders Tyvand (Kristelig Folkeparti) som nylig var en av fire KrF-ere som fremmet representantforslag om en stortingsmelding om kulturskolen, Arild Grande (Arbeiderpartiet) og Svein Harberg (Høyre).

 

Det var enighet i panelet om at det må gjøres mer fra stortingshold for kulturskolen, uten at trioen klarte å bli enig om eksakt hva. Det ble også diskusjon rundt hvorvidt kulturskolen bør få en egen stortingsmelding, eller om det er nok med et kapittel o.l. i den kommende kulturmeldinga.

 

Hemmelig, spektakulært avslutningsnummer

 

Siste del av programmet var topphemmelig inntil arrangementsdagen. Den svenske kunstneren Andreas Brännlund (omtale på op.se) var hyret inn for å skape et nummer som inneholder mange spennende element, både lydmessig og visuelt. Med en 15 meter lang, gul kjole som steg til værs - som et imponerende blikkfang - ble dette nummeret et høydepunkt publikum sent vil glemme. For mens kjolen steg opp, fikk vi musikk framført fra både en gitarist (Iver Cardas), en trompetist (Frode Thorjussen), slagverkensemblet Lørenskog Drumline og en operasanger (Marit Sehl).

 

Strømminga av forestillinga er gjort mulig av UKM Media.

 

Mye mer om lovjubileet på kulturskoleradet.no her

Les flere nyheter!