Arendalsuka: Meget godt besøkt stand - kulturskoledebatt sett av mange
ARENDAL: Kulturskolesaken ble synliggjort på flere måter under Arendalsuka 2018. Langt over tusen mennesker var innom Norsk kulturskoleråds stand, deriblant statsminister Erna Solberg. Fredag var det kulturskoledebatt med blant andre kulturminister Trine Skei Grande og stortingspolitikerne Karin Andersen (SV) og Turid Kristensen (H). Debatten kan du se også i ettertid på internett.
«Kulturskolen – inkluderende arena eller talentfabrikk?» var tittelen på debatten, som ble arrangert fredag 17. august på Torvet i Arendal, for øvrig like ved Norsk kulturskoleråds stand.
Debatten ble strømmet og du kan se den her på YouTube
Her finner du informasjon om kulturskoledebatten under Arendalsuka 2018
Merk: Mer om Debatten og debattantene lengre nede i artikkelen.
Stand 148 på Arendal torv
Norsk kulturskoleråds stand - stand nr. 148 - var å finne på Arendal torv. Den var daglig betjent av "kulturskoleambassadører" (bildet t.h.) i grønne t-skjorter med visjonen «Kulturskole for alle» på framsida. På standen møtte de besøkende kulturskoleansatte tilknytta Norsk kulturskoleråd region Agder samt ansatte i kulturskolerådet.
På standen delte kulturskolerådets representanter ut og informasjons- og profileringsmateriell samt byr på plommer, moreller og blåbær.
I tillegg hadde Arendal kulturskoles elever, lærere og rektor sørget for at det var kulturell aktivitet rett ved kulturskolerådets stand.
Se også kortfilmen Kulturskole hele uka - Norsk kulturskoleråd på Arendalsuka
Kulturskoledebatt fredag
«Kulturskolen – inkluderende arena eller talentfabrikk?» var altså tittelen på kulturskoledebatten på Arendal torv. Sju debattanter deltok:
Kulturminister Trine Skei Grande (Venstre) stilte fra regjeringshold.
To stortingspolitikere var også med: Turid Kristensen fra Høyre og Karin Andersen fra Sosialistisk Venstreparti. Kristensen er medlem i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Andersen er leder i kommunal- og forvaltningskomiteen.
Øvrige debattanter var:
- Marie Høgseth Felde, elev, Hyllestad og Fjaler kulturskule.
- Lina Taule Fjørtoft, skuespiller med mangeårig kulturskolebakgrunn. Hun skal også holde et oppspill til debatten.
- Sjur Høgberg, rektor, Kristiansand kulturskole.
- Nils R. Sandal, sentralstyreleder, Norsk kulturskoleråd.
Debattleder var Ann Evy Duun, rådgiver/prosjektleder for felles kultursatsing i KS og Norsk kulturskoleråd.
Før og etter debatten spilte et band sammensatt for anledningen, bestående av unge musikere fra Agder: Terence Dougherty (vokal), Erik Aleksander Staalesen (gitar og kor), Lasse Nygård (bass), Bagus André Aarvak (keyboards) og Jonas Lilletun (trommer). Fire av disse har kulturskolebakgrunn, og tre av dem har også vært elever ved kulturskole-fordypningstilbudet Lørdagsskolen i Agder.
Morsomt faktum: Trommeslageren Jonas Lilletun (bildet t.h. - foto: TV 2) er barnebarn til Jon Lilletun, KrF-politikeren som både som stortingspolitiker og utdanningsminister skal ha mye ære for at kulturskolelovparagrafen ble vedtatt i 1997.
Kulturskole for alle – både bredde og topp
Debatten handlet blant annet om kulturskolens rolle og muligheter i ei tid da inkludering er en stor utfordring på mange plan i samfunnet vårt. Kan, bør og/eller skal den kommunale kulturskolen spille en viktig rolle som inkluderende arena og som viktig brikke i kommunens inkluderingsarbeid?
Samtidig var det fokus på at kulturskolen er det viktige og riktige førstetrinnet i talentopplæring, det er her landets framtidige enere innen kunst og kultur bør ta sine første utdannelsessteg på vei mot «stjernene». Er dette to roller som kulturskolen kan håndtere? Og hvis ja: Hvordan gjøres dette på beste måte? Og hva bør statlige myndigheter bidra med for å få dette til?
Og så ble det brukt tid på å argumentere for og imot at regjeringa nå akter å lage en melding som omfatter både kulturskole og barne- og ungdomskultur, i stedet for en egen kulturskolemelding.
Faktaboks - Arendalsuka
Uavhengig initiativ startet for å bidra til politisk debatt i det offentlige rom. Privatpersoner står bak ideen, og gjennomførte den første Arendalsuka 2012 på dugnad, samt ved hjelp av sponsorer og gode hjelpere. Videreføring av Arendalsuka er også et uavhengig dugnadsprosjekt, men med en noe tydeligere og fastere organisering og struktur. |
Mål:
|
Arrangeres hvert år i uke 33. |
Alle arrangementer som inngår i Arendalsukas program er åpne for alle og gratis å delta på. |
Festivalens nettsted: arendalsuka.no. |