Riis-prisen 2022: Kæpputsjino tok førsteprisen
TRONDHEIM: Smilene var brede og jubelen stor hos medlemmene i Kæpputsjino, gruppa som vant førsteprisen i den innlagte konkurransen i prosjektet Riis-prisen 2022. Medlemmene i vinnergruppa fikk 50 000 kroner på deling.
Vinnergruppa har følgende medlemmer:
- Mari Ferkingstad Liknes (Karmøy/Rogaland)
- Jon Sandvik (Vinje/Vestfold og Telemark)
- Alexandra Jones (Bodø/Nordland)
- Henrik Løvø Aune (Selbu/Trøndelag)
- Noria Hovden (Sør-Varanger/Troms og Finnmark)
Gjennom det innovative prosjektet Riis-prisen 2022 har 21 ungdommer skapt spennende tverrfaglig kunst, med veiledning og faglig påfyll fra mentorer og prosessveileder. Inkludert i prosjektet har det vært en gruppevis låtskriverkonkurranse, som munnet ut i at to grupper møttes i en finale fredag 16. september, i forbindelse med at Norsk kulturskoleråds prosjektsamarbeidspartner, Andr. L. Riis, markerte sitt 150-årsjubileum.
I finalen møttes gruppene The A-Team (bildet) og Kæpputsjino, og begge fikk framføre sine sanger innenfor profesjonelle rammer og for et entusiastisk publikum på drøyt 250 gjester. Vinnergruppa Kæpputsjino ble altså belønna med 50 000 kroner, mens den andre finalisten også fikk en premiesum verdt jubel for: 30 000 kroner.
Tidligere har juryen også belønna de to øvrige deltakende gruppene, Hokus Kokus og Pendleran, med 10 000 kroner hver – for det juryen vurderte som flotte prestasjoner i "semifinalen".
I finalen besto juryen av konsernsjef Frithjof Riis (Andr. L. Riis) samt Bente Smaavik-Borge og Fabiola Charry, begge rådgivere i Norsk kulturskoleråd.
To samlinger og verdifull mentorhjelp
Deltakerne i prosjektet Riis-prisen 2022 20 har vært samlet to ganger i år, i april og august, begge gangene i Trondheim. Ungdommer har fått utviklende, spennende møter med sine mentorer, artistene Tora Dahle Aagård og Torstein Flakne samt bildekunstner Oda Victoria Reitan. Og gruppevis jobba de kreativt i et krysningspunkt mellom låtskriving og visuell kunst.
Begge samlingene ble gjennomført i lokaler utlånet av Trondheim kulturskole.
Nyskapende og tverrfaglig
Riis-prisen 2022 er et nyskapende, tverrfaglig prosjekt for kreativ ungdom, som Norsk kulturskoleråd og konsernet Andr. L. Riis inviterte ungdom i alderen 15–18 år med på.
Norsk kulturskoleråds nye samarbeidspartner er mest kjent som eier av Riis Bilglass, landets største bilglasskjede. Andr. L. Riis ser verdien i å sponse kulturrelaterte prosjekt, arrangement o.l og har også tidligere bidratt med økonomisk støtte på ulike kulturelle arenaer.
21 ungdommer fra åtte fylker
De 21 prosjektdeltakende ungdommene kom fra 19 kommuner i åtte fylker, og her er de utvalgte (sortert alfabetisk på etternavn):
- Henrik Løvø Aune, Selbu, Trøndelag
- Ruxandra Oana Barbu Boteanu, Hole, Viken
- Elena Sofia Eriksen, Lillestrøm, Viken
- Torhild Ruud Haltbakk, Aure, Møre og Romsdal
- Lana Hansen, Kristiansund, Møre og Romsdal
- Amelia Hoff, Lillehammer, Innlandet
- Noria Hovden, Sør-Varanger, Troms og Finnmark
- August Iversen, Verdal, Trøndelag
- Alexandra Jones, Bodø, Nordland
- Isabel Mjelde Karlsen, Gildeskål, Nordland
- Anders Strugstad Køhl, Steinkjer, Trøndelag
- Alba Agerup Lein, Trondheim, Trøndelag
- Mari Ferkingstad Liknes, Karmøy, Rogaland
- Runar Chang Nordgård, Stjørdal, Trøndelag
- Mari Tendenes Ruud, Gjesdal, Rogaland
- Jon Sandvik, Vinje, Vestfold og Telemark
- Malin Stokka, Stavanger, Rogaland
- Anna Krog Strengen, Indre Østfold, Viken
- Marion Zerlina Totsaas, Inderøy, Trøndelag
- Ask Kornelius Aagaard, Malvik, Trøndelag
- Mark Rie Aagaard, Malvik, Trøndelag
Merk: Tre av deltakerne fikk ikke anledning til å delta på den siste samlinga, og deltok følgelig heller ikke da gruppene framførte og framviste sitt gruppearbeid.
Skapte i grupper
I prosjektet har deltakerne deltatt i kreative prosesser, der de gruppevis har jobba fram mot et ferdig produkt som kombinerer låtskriving med et visuelt uttrykk.
Innen visuell kunst ble det benytta ulike teknikker og uttrykk, og sangene som ble skapt, var også innen ulike sjangre.
I den kunstneriske prosessen fikk deltakerne ekstra oppfølging av mentorer innen musikk- og visuelle kunstfag-feltet. De tre mentorene var
Torstein Flakne
Flakne er gitarist, låtskriver og sanger, og godt kjent som medlem i bandene The Kids og Stage Dolls. Flakne har en allsidig karriere bak seg som låtskriver og har skrevet låter for en rekke andre artister. Han har laget supportersanger som «Alt For Norge» (for det norske herrelandslaget i fotball) samt et knippe tilsvarende sanger for fotballklubben Rosenborg – sammen med Dag Ingebrigtsen.
Oda Victoria Reitan
Reitan er bildekunstner og frilanskunstskribent. Hun har en master i kunsthistorie og visuelle studier, en bachelor i kunsthistorie og en bachelor i kunst og kunstformidling. Reitan har hatt en rekke utstillinger rundt om i Norge samt i New York.
Tora Dahle Aagård
Dahle Aagård er gitarist, låtskriver og sanger i bandet TORA. Hun gjør seg bemerket som artist og gitarist, og imponerer med sin musikalitet – som preges av mye energi og lekenhet. TORA har blitt en livefavoritt hos mange. Bandets andre album, «Girls» (2020), ga dem en spellemannsprisnominasjon i klassen blues.
Prosessveileder: Andreas Brännlund
I tillegg til mentorene var kunstneren Andreas Brännlund en viktig person i prosjektet – som prosessveileder. Svenske Brännlund har i mange år jobbet med kunstneriske prosjekt der ulike kunstutrykk møtes og finner et felles kunstnerisk språk og resultat. Brännlund er også regissør, kunsthistoriker og samtidskunstner.