Arendalsuka: Maja Lunde og stortingspolitikere i debatt om kunstig intelligens og kulturskole
Forfatter Maja Lunde, stortingspolitikerne Øystein Mathisen (Ap) og Kari-Anne Jønnes (H), Tristan Rolstad, fagsjef for digitalisering i KS, og kulturskolerektor Sjur Høgberg. Disse er på scenen når Norsk kulturskoleråd onsdag 14. august arrangerer verdidebatt om kunstig intelligens og kulturskole under Arendalsuka 2024. Kulturskolerådet er involvert i ytterligere fem arrangement 13. og 14. august, som medarrangør og samarbeidspartner.
Terje Lindberg, nestleder i Norsk kulturskoleråd, vil lede debatten om kunstig intelligens og kulturskole. Etter endt debatt vil Helga Pedersen, styreleder i Norsk kulturskoleråd, oppsummere.
I tillegg til denne debatten, er Kulturskolerådet medarrangør/støttespiller også for fem andre programposter til under Arendalsuka 2024. Disse finner sted tirsdag 13. og onsdag 14. august, og alle arrangeres i Klangkammeret like ved Pollen i Arendal, på Kraftverket Scene. Dette skjer i samarbeid med nære, faste samarbeidspartnere, nemlig Kulturtanken, NOKU, Ungdom og Fritid samt UKM. Mer om disse arrangementene lengre nede i artikkelen.
Alle arrangement strømmes
Samtlige arrangement strømmes direkte og vil finnes tilgjengelig i opptak i ettertid. Alt strømmes fra denne sida på kulturtanken.no
Lunde aktuell med relevant bok
Blant debattantene på verdidebatten onsdag 14. august er forfatteren Maja Lunde (bildet) som har gjort stor suksess også internasjonalt. Hun skriver både for barn og voksne og har gjort seg særlig bemerket med "Bienes historie" og "Snøsøsteren". Bøkene hennes er oversatt til 40 språk og er solgt i mer enn fire millioner eksemplarer. Lunde har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap.
Hun er aktuell med ny bok, som har relevans for temaet som skal debatteres onsdag 14. august: Boka "Skjerm barna" handler om hvordan teknologien tok over barndommen og hva vi kan gjøre for å ta leken og livet tilbake.
Om verdidebatten
Tid og sted: Onsdag 14. august kl. 13.00–13.45, på Kraftverket Scene i Kulturkammeret.
Formålet med debatten er å tilrettelegge for en balansert, konstruktiv samtale om utfordringene og mulighetene kulturskolen står overfor i møtet med teknologi- og samfunnsutviklingen. I et større perspektiv handler dette om kulturskolens og kulturens rolle i spenningsfeltet mellom et akselerert, teknologisk samfunn og grunnleggende, eksistensielle og menneskelige behov.
Kunstig intelligens og annen teknologi blir en stadig mer integrert del av barn og unges liv. Nye kulturuttrykk og samhandlingsformer vokser frem, og redefinerer rammene for læring, undervisning og utviklingsarbeid i kulturskolen. Dette aktualiserer en rekke verdispørsmål som vi gleder oss til å diskutere på Arendalsuka.
Kulturtanken, NOKU, UKM og Ungdom og Fritid er medarrangører.
> Mer informasjon om arrangementet på arendalsuka.no
Forener krefter for barne- og ungdomskultur
Ungdom og fritid, UKM, Norsk kulturskoleråd, NOKU og Kulturtanken forener altså igjen krefter under Arendalsuka for å sette fokus på barne- og ungdomskultur. Arenaen blir igjen Kulturkammeret, som ligger veldig sentralt ved Pollen.
Denne gang skal alt i regi av disse samarbeidspartnerne skje på samme scene i dette kulturbygget – Kraftverket scene er stedet. Lokalet fins i Kulturkammerets underetasje.
Denne gangen har samarbeidskvintetten valgt å legge alle sine arrangement til tirsdag 13. og onsdag 14. august. Dag én har fått overskriften Barn og unges deltakelse i kulturlivet, dag to er overskriften Digital innovasjon i barne- og ungdomskultur.
Samtlige arrangement vil bli strømma direkte, på kulturtanken.no. Nærmere informasjon om strømming kommer også på kulturskoleradet.no og i Norsk kulturskoleråds kanaler i sosiale medier.
> Her ser du samtlige arrangement samarbeidspartnerne byr på under Arendalsuka 2024
Som medarrangør og/eller samarbeidspartner er Norsk kulturskoleråd involvert i fem arrangement på Kulturkammeret – i tillegg til sitt eget hovedarrangement (debatten omtalt øverst i denne artikkelen):
Tirsdag 13. august kl. 10.30–12.00: Faglunsj om barn og unges deltakelse i kulturlivet
Arrangører: Kulturtanken, Ungdom og Fritid, UKM, Norsk kulturskoleråd, NOKU.
Om arrangementet:
Barn og unges deltakelse i kultur-, idretts- og fritidsaktiviteter er skjevt fordelt – og forskjellen øker. Derfor satte regjeringa av ti millioner kroner på statsbudsjettet for 2024 til tiltak for at flere får delta i de viktige felleskapene som kulturen, idretten og frivilligheten gir.
Handlingsplan for deltakelse ble levert før sommeren og nå skal tiltakene settes ut i livet. Hvor går veien videre? Hvordan lykkes vi med å gjennomføre planene? Hvordan får vi alle barn og unge med i kultur-, idretts- og fritidsaktiviteter?
Politikere, organisasjonsliv og barn og unge selv inviteres her til å diskutere veien videre for å skape et mer inkluderende tilbud.
Tirsdag 13. august kl. 12.00–12.30. Alle inkludert, også de yngre? Medvirkning i praksis
Arrangør: Kulturtanken, med Norsk kulturskoleråd, UKM, Ungdom og Fritid og NOKU som samarbeidspartnere
Om arrangementet:
I arbeidet med å lage regjerningens handlinsplanen "Alle inkludert", som skal bidra til å få flere barn og unge med i fritidsaktiveter hadde Kulturtanken et særlig ansvar for å løfte barn og unges stemmer.
Sammen med blant andre Norges Idrettsforbund og Norsk Friluftsliv ble det gjort et omfattende arbeid der barn og unge ble hørt på ulikt vis - fra innspillsmøter til en åpen digital kanal der barn og unge kunne dele sine synspunkt.
Emilie Schei i Kulturtanken ledet arbeidet med innspillsmøtet for barn og unge og deler erfaringene fra prosessen med å samle meningene fra barn og unge med ulike bakgrunner fra hele landet.
- Hva fungerte?
- Hva kan vi lære av?
- Hadde innspillene fra målgruppa reell påvirkning på den ferdige handlingsplanen?
Med sin brede erfaring fra medvirkningsarbeid deler Schei her også tips og triks til hvordan barn og unge kan involveres på best mulig måte.
> Mer informasjon om arrangementet på arendalsuka.no
Onsdag 14. august kl. 10.00–11.30: Faglunsj om digital innovasjon i barne- og ungdomskultur
Arrangører: Kulturtanken, Ungdom og Fritid, NOKU, Norsk kulturskoleråd, UKM
Om arrangementet:
Det gjøres mye godt innovasjonsarbeid i kulturlivet. På denne faglunsjen presenteres prosjekt som er i gang samt at det blir diskusjon om hvordan disse harmonerer med behovene barn og unge melder om.
Satser vi på riktige hester når nybrottsarbeidet gjennomføres og hvilken effekt får vi ut av dem? Hvilke politiske ambisjoner fins for å «modernisere» og digitalisere kultur- og fritidstilbudet? Og hva mener barn og unge om arbeidet som gjøres for å forsterke og videreutvikle det digitale kulturtilbudet?
> Mer informasjon om arrangementet på arendalsuka.no
Onsdag 14. august kl. 12.00–12.45: Tilgjengelige møteplasser for barn og unge med funksjonshindringer
Arrangører: Kulturtanken, Hyperion, Ungdom og Fritid og UKM, med Norsk kulturskoleråd og NOKU som samarbeidspartnere.
Om arrangementet:
Sammen med norske politikere vil UKM Norge, Ungdom og Fritid, Hyperion og Kulturtanken sette fokus på hvorvidt åpne møteplasser er tilgjengelige for personer med funksjonsnedsettelser.
Med gaming som metode og verktøy vil vi utforske og lære om hvordan vi kan inkludere flere med god tilrettelegging, og ser dette i lys av regjeringens nye dataspillstategi.
> Mer informasjon om arrangementet på arendalsuka.no
Onsdag 14. august kl. 16.00–17.00: "Kulturkameratene" oppsummerer – Direkte-podkast om barne- og ungdomskultur
Arrangører: Kulturtanken, Ungdom og Fritid, UKM, Norsk kulturskoleråd, NOKU.
Om arrangementet:
I år som i fjor har Kulturkammeret vært fylt med innhold om barne- og ungdomskultur. For å gjøre opp status og trekke hovedlinjene samler vi lederne i samarbeidspartene i nettverk for barne- og ungdomskultur.
Hvilke diskusjoner har det vært mest fart i? Hvilke prosjekt og satsinger er de viktigste for å skape et enda bedre tilbud til barn og unge? Hva blir de viktigste temaene for Arendalsuka i 2025? Kommer regjeringens handlingsplan for deltakelse til å minske forskjellene på kulturdeltakelse?
Med lave skuldre og løs snipp diskuterer vi oss gjennom Arendalsuka 2024 og trekker linjene inn i vårt videre, felles arbeid for å bedre kunst og kulturtilbudet til barn og unge i hele Norge.
> Mer informasjon om arrangementet på arendalsuka.no
Timeplanen ser dermed slik ut for de omtalte arrangementene på Kraftverket Scene i Kulturkammeret:
Tirsdag 13. august. Hovedtema: Barn og unges deltakelse i kulturlivet |
10.30–12.00: Faglunsj om barn og unges deltakelse i kulturlivet
|
12.00–12.30: Alle inkludert, også de unge? Medvirkning i praksis
|
Onsdag 14. august. Hovedtema: Digital innovasjon i barne- og ungdomskultur
|
13.00–13.45: Kulturskole og kunstig intelligens – en verdidebatt
|
16.00–17.00: Direktesendt podkast "Kulturkameratene oppsummerer" |
Arendalsuka
Demokratisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i og deg som vil være med å lytte til, debattere og løse samfunnsutfordringer. | Rundt 1000 arrangement og 200 stands fyller Arendal sentrum i fem dager i august hvert år. I år arrangeres Arendalsuka 14.–18. august. |
Årlig, nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid. | Partipolitisk uavhengig. Har som mål å styrke troen på politikk og politisk debatt. Vil på denne måten bidra til å styrke kraften i vårt demokrati. |