Arendalsuka: Fokuserte digital innovasjon i barne- og ungdomskultur
Digital innovasjon i barne- og ungdomskultur sto på menyen på et faglunsjmøte under Arendalsuka 2024 i dag. Arrangører var Kulturtanken, Ungdom og Fritid, UKM, Norsk kulturskoleråd og NOKU. Etter lunsjmøtet fulgte en debatt om tilgjengelige møteplasser for barn og unge med funksjonshindringer.
Møtearrangørene synes det gjøres mye godt innovasjonsarbeid i kulturlivet. På faglunsjen ble Cultiva – Kristiansand Kommunes Energiverksstiftelse presentert, som et eksempel på noe som virker bra. Cultiva har fått statlige midler for å utvikle nyskapende kunst- og kulturopplevelser for barn og unge.
Cultiva ble opprettet av Kristiansand kommune i 2000 og har som formål å sikre arbeidsplasser og gode levekår i Kristiansand ved å støtte prosjekt innen kunst, kultur og kreativitet. mange av disse handler om digitale kulturprosjekt der barn og unge utgjør målgruppa. Cultiva ble presentert av Cultivas daglige leder, Kirsti Mathiesen Hjemdahl (bildet).
Presentasjonen ble fulgt opp av en panelsamtale om hvordan dagens statlige og kommunale satsinger og tiltak innen digital innovasjon harmonerer med behovene barn og unge melder om. Satser en på riktige hester når nybrottsarbeidet gjennomføres, og hvilken effekt får vi ut av dem? Hvilke politiske ambisjoner fins for å «modernisere» og digitalisere kultur- og fritidstilbudet? Og hva mener barn og unge om arbeidet som gjøres for å forsterke og videreutvikle det digitale kulturtilbudet?
Det var spørsmål som panelet reflekterte rundt og forsøkte å besvare. I panelet satt to ungdommer, Aleksandra Olea Grødal og Hemen (ønsker ikke at etternavnet skal gjengis, red.mrk), som begge uttrykte hvor viktig det er å la ungdom medvirke på alvor og i hele prosessen, i utviklingen av nye tilbud og tiltak.
Ungdommene poengterte også at det ikke behøves at alle voksne som involverer seg i denne typen arbeid, har topp kompetanse innen digital innovasjon, det viktigste er at de har et engasjement for det ungdom er opptatt av, at de vil har en interesse for emnet og er lysten på selv å lære mens de hjelper ungdommene til å få holde på med datakultur-aktiviteter de selv finner mening og glede i.
Viktigheten av å la ungdom medvirke i utviklingen av datakulturtilbud, ble i høyeste grad understreket av de andre i samtalepanelet, som var stortingspolitikerne Åse Kristin Ask Bakke (Ap) og Tage Pettersen (H), generalsekretær Monica Larsson i NOKU (Norsk kulturforum) og Frank Haugseth, fagleder for digital kultur i Kåfjord kommune og prosjektleder i KRED Norge (Kompetanse- og ressurssenter for datakultur).
> Se opptak av faglunsjmøtet på kulturtanken.no her
Møteplasser for barn og ungre med funksjonshindringer
Etter faglunsjmøtet fulgte en debatt om tilgjengelige møteplasser for barn og unge med funksjonshindringer. Denne ble arrangert av Kulturtanken, Hyperion, Ungdom og Fritid og UKM, med Norsk kulturskoleråd og NOKU som samarbeidspartnere.
I en panelsamtale (bildet) fokuserte en her hvorvidt åpne møteplasser er tilgjengelige for personer med funksjonsnedsettelser. En vurderte også regjeringas nye dataspillstategi, uten at noen fra regjeringa var til stede. Men stortingspolitikerne Grunde Almeland (V) og Turid Kristensen (H) hadde begge bra ting å si om strategien, men skulle ha ønsket at den hadde kommet langt tidligere. Kristensen synes også at det går for tregt med å få etablerte gode møteplasser og gjøre tilrettlagt utstyr tilgjengelig. Også Kaja Hench Dyrlie, seksjonsleder for spill i Norsk filminstitutt, deltok i samtalen, og fortalte blant annet om hvordan NFI spill skal bidra til å heve anseelsen for dataspillkultur.
Før panelsamtalen hadde streamer Marina Drec og Hanne Fjellheim, prosjektleder for Barrierefri fritid i Unge funksjonshemmede, vært sitt innlegg, der de fra ulike vinklinger sa noe om nytte av og utfordringer ved dataspill/datakultur.
> Se opptak av debatten på kulturtanken.no her
Forener krefter for barne- og ungdomskultur
Ungdom og fritid, UKM, Norsk kulturskoleråd, NOKU og Kulturtanken forener altså igjen krefter under Arendalsuka for å sette fokus på barne- og ungdomskultur. Arenaen blir igjen Kulturkammeret, som ligger veldig sentralt ved Pollen.
Denne gang skal alt i regi av disse samarbeidspartnerne skje på samme scene i dette kulturbygget – Kraftverket scene er stedet. Lokalet fins i Kulturkammerets underetasje.
Denne gangen har samarbeidskvintetten valgt å legge alle sine arrangement til tirsdag 13. og onsdag 14. august. Dag én hadde overskriften Barn og unges deltakelse i kulturlivet. Dag to har overskriften Digital innovasjon i barne- og ungdomskultur.
> Se også: Samtlige arrangement strømmes direkte og fins i ettertid tilgjengelig i opptak
Timeplanen for aktuelle arrangement på Kraftverket Scene i Kulturkammeret:
Tirsdag 13. august. Hovedtema: Barn og unges deltakelse i kulturlivet |
10.30–12.00: Faglunsj om barn og unges deltakelse i kulturlivet
|
12.00–12.30: Alle inkludert, også de unge? Medvirkning i praksis
|
Onsdag 14. august. Hovedtema: Digital innovasjon i barne- og ungdomskultur
|
13.00–13.45: Kulturskole og kunstig intelligens – en verdidebatt
|
16.00–17.00: Direktesendt podkast "Kulturkameratene oppsummerer" |
Arendalsuka
Demokratisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i og deg som vil være med å lytte til, debattere og løse samfunnsutfordringer. | Rundt 1000 arrangement og 200 stands fyller Arendal sentrum i fem dager i august hvert år. I år arrangeres Arendalsuka 14.–18. august. |
Årlig, nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid. | Partipolitisk uavhengig. Har som mål å styrke troen på politikk og politisk debatt. Vil på denne måten bidra til å styrke kraften i vårt demokrati. |