Arendalsuka: Fokuserte barn og unges deltakelse i kulturlivet

13.08.2024 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

Arendalsuka: Fokuserte barn og unges deltakelse i kulturlivet

Barn og unges deltakelse i kulturlivet var i dag tema på en faglunsj under Arendalsuka 2024. Ungdommene selv ønsker å bli tatt enda mer på alvor, bli bedre lytta til og få medvirke i større grad enn i dag. Arrangører av faglunsjen var Kulturtanken, Ungdom og Fritid, UKM, Norsk kulturskoleråd og NOKU. 

 

Både Yasir Mohamed og Tea Frøyland (bildet), begge medlemmer i Agder ungdomsråd, var tydelig i sin oppfordring til politikerne som deltok i en panelsamtale under faglunsjen. Og de fikk lovnader om "skjerping" og "med medvirking" fra både statssekretær Erlend Hanstveit (Ap) og stortingspolitiker Tage Pettersen (H).

 

Også kultursjef i Risør kommune, Anna Stina Næss, og generalsekretør i Ungdom og Fritid, André Ruud, brukte taletid på å understreke viktigheten av ungdomsmedvirkning, om en skal lykkes med å få til et mer inkluderende og bedre barne- og ungdomstilbud innen kultur.

 

Panelet var også omforent om at friske midler fra staten er veldig bra, men at det også må til en koordinert, felles innsats for å få til tiltak som virker i praksis, og at både stat, kommuner, frivilligheten og barn og unge bidrar.

 

Regjeringas nye handlingsplan skal bli til virksomme tiltak

 

Til faglunsjen tirsdag var politikere, organisasjonsliv og barn og unge var invitert til å diskutere veien videre for å skape et mer inkluderende tilbud. Bakgrunnen for møtet var at barn og unges deltakelse i kultur-, idretts- og fritidsaktiviteter er skjevt fordelt – og forskjellen øker. Derfor har regjeringa satt av ti millioner kroner på statsbudsjettet for 2024 til tiltak for at flere får delta i de viktige felleskapene som kulturen, idretten og frivilligheten gir.

 

Tidligere i år leverte regjeringa en handlingsplan for deltakelse, og nå skal tiltakene settes ut i livet. Hvor går veien videre? Hvordan lykkes vi med å gjennomføre planene? Hvordan får vi alle barn og unge med i kultur-, idretts- og fritidsaktiviteter? Dette var spørsmål som ble stilt og diskutert under faglunsjmøtet.

 

Før panelsamtalen presenterte statssekretær Erlend Hanstveit hovedtrekk i regjeringas nye handlingsplan.

 

Og aller først var det tre innledninger fra arrangørhold: Fra Helga Pedersen, styreleder i Norsk kulturskoleråd, Yrja Flem, daglig leder i UKM, og Monica Larsson, generalsekretær i NOKU (Norsk kulturforum).

 

> Se opptak av faglunsjen på kulturtanken.no her

 

Barn og unges medvirkning i praksis

 

Rett etter faglunsjen holdt rådgiver Emilie Schei (bildet) i Kulturtanken foredraget "Alle inkludert, også de yngre? Medvirkning i praksis" som gikk over i en panel-/kommentatorsamtale mellom og med tre ungdommer, som alle var deltakere i innspillsrunden før regjeringas handlingsplan "Alle inkludert". 

 

I arbeidet med å lage denne handlingsplanen, som skal bidra til å få flere barn og unge med i fritidsaktiveter, hadde Kulturtanken et særlig ansvar for å løfte barn og unges stemmer. Schei ledet arbeidet med innspillsmøtet for barn og unge og delte i foredraget erfaringer fra prosessen.

 

Etterpå fikk vi høre hvordan Tea Frøyland, Yasir Mohamed og Ida Haugen Skulstad (bildet) opplevde å delta i innspillsprosessen. Og igjen fikk publikum høre om viktigheten av at ungdom får medvirke når det er politiske saker som handler om dem. Og da ikke bare ungdom som allerede er "innafor", altså med på aktiviterer. Det ble understreka at det er viktig at ungdom som ikke deltar på aktiviteter, blir tatt med på råd og lytta til.

 

Forener krefter for barne- og ungdomskultur

 

Ungdom og fritid, UKM, Norsk kulturskoleråd, NOKU og Kulturtanken forener altså igjen krefter under Arendalsuka for å sette fokus på barne- og ungdomskultur. Arenaen blir igjen Kulturkammeret, som ligger veldig sentralt ved Pollen.

 

Denne gang skal alt i regi av disse samarbeidspartnerne skje på samme scene i dette kulturbygget – Kraftverket scene er stedet. Lokalet fins i Kulturkammerets underetasje.  

 

Denne gangen har samarbeidskvintetten valgt å legge alle sine arrangement til tirsdag 13. og onsdag 14. august. Dag én har fått overskriften Barn og unges deltakelse i kulturlivet, dag to er overskriften Digital innovasjon i barne- og ungdomskultur.

 

> Les også: Nyhetssak om alt Norsk kulturskoleråd er involvert i under Arendalsuka 2024, sammen med Kulturtanken, Ungdom og Fritid, UKM og NOKU

 

Se også: Samtlige arrangement strømmes direkte og fins i ettertid tilgjengelig i opptak

 

Timeplanen for aktuelle arrangement på Kraftverket Scene i Kulturkammeret:

Tirsdag 13. august. Hovedtema: Barn og unges deltakelse i kulturlivet
Onsdag 14. august. Hovedtema: Digital innovasjon i barne- og ungdomskultur 
16.00–17.00: Direktesendt podkast "Kulturkameratene oppsummerer"

 

Arendalsuka 

Demokratisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i og deg som vil være med å lytte til, debattere og løse samfunnsutfordringer. Rundt 1000 arrangement og 200 stands fyller Arendal sentrum i fem dager i august hvert år. I år arrangeres Arendalsuka 14.–18. august.
Årlig, nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid. Partipolitisk uavhengig. Har som mål å styrke troen på politikk og politisk debatt. Vil på denne måten bidra til å styrke kraften i vårt demokrati.

 

> Se også arendalsuka.no

Les flere nyheter!