Arendalsuka: Gemyttlig meningsbrytning om kunstig intelligens og kulturskole

14.08.2024 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

Arendalsuka: Gemyttlig meningsbrytning om kunstig intelligens og kulturskole

Meningene var mange og i blant ganske ulike, under verdidebatten om kunstig intelligens og kulturskole under Arendalsuka 2024. Men kanskje kunne hele debattpanelet istemme Helga Pedersens oppsummerende ord: "Vi må bruke og innføre ny teknologi med fornuft".

 

Helga Pedersen (bildet) er styreleder i Norsk kulturskoleråd, og i sin korte avslutning takket hun panelet for mange gode innspill.

 

Panelet hun hadde lyttet til i den 45 minutter lange debatten, besto av forfatteren Maja Lunde, stortingspolitikerne Øystein Mathisen (Ap) og Kari-Anne Jønnes (H), Tristan Rolstad, fagsjef for digitalisering i KS, og kulturskolerektor Sjur Høgberg.

 

Terje Lindberg, nestleder i Norsk kulturskoleråd, ledet debatten, som ble innledet med innlegg fra Maja Lunde (bildet) og Sjur Høgberg, de to som på mange vis ble panelets motpoler i synet på bruken av ny teknologi (ikke bare KI, red.mrk.) både i kulturskolen og ellers i barn og unges liv. Lunde er opptatt av at barn og unge trenger pauser fra teknologiske verktøy i sine liv. Men hun er like fullt for innføringen av teknologi som eget skolefag, for at barn og unge bedre skal kunne forholde seg til alt som skjer på dette området.

 

Bakgrunn for verdidebatten

 

Formålet med verdidebatten i Arendal var å tilrettelegge for en balansert, konstruktiv samtale om utfordringene og mulighetene kulturskolen står overfor i møtet med teknologi- og samfunnsutviklingen. I et større perspektiv handler dette om kulturskolens og kulturens rolle i spenningsfeltet mellom et akselerert, teknologisk samfunn og grunnleggende, eksistensielle og menneskelige behov.

 

Kunstig intelligens og annen teknologi blir en stadig mer integrert del av barn og unges liv. Nye kulturuttrykk og samhandlingsformer vokser frem, og redefinerer rammene for læring, undervisning og utviklingsarbeid i kulturskolen.

 

Har vi det travelt – eller ikke?

 

Debatten berørte mange sider ved KI/AI og hvordan vi skal forholde oss til den. Stortingspolitiker Øystein Mathisen tror kulturskolen kanskje er et felt der innføring av KI ikke nødvendigvis behøver å være første pri. Tristan Rolstad poengterte viktigheten av at KI ikke skal brukes, om vi ikke ser gevinster og fordeler ved å gjøre det. Og han beroliget publikum med at KI ikke lever sitt eget liv, vi har kontroll over verktøyet. Stortingspolitiker Jønnes understreket at for henne er det ikke et ja eller nei til KI og ny teknologi i kulturskolen, det er "begge deler". 

 

Kulturtanken, NOKU, UKM og Ungdom og Fritid var medarrangører av debatten.

 

> Se opptak av debatten på kulturtanken.no her

(Merk: De første snaue fem minuttene av opptaket mangler dessverre lyd)

 

Kulturskolerådet involvert i ytterligere fem arrangement

 

I tillegg til denne debatten, er Kulturskolerådet medarrangør/støttespiller for fem andre programposter til under Arendalsuka 2024. Dette i samarbeid med nære, faste samarbeidspartnere, nemlig Kulturtanken, NOKU, Ungdom og Fritid samt UKM. Mer om disse arrangementene lengre nede i artikkelen.

 

Samtlige arrangement strømmes direkte og fins tilgjengelig i opptak.

 

> Se opptak av arrangementene på kulturtanken.no

 

Forener krefter for barne- og ungdomskultur

 

Ungdom og fritid, UKM, Norsk kulturskoleråd, NOKU og Kulturtanken forente altså igjen krefter under Arendalsuka for å sette fokus på barne- og ungdomskultur.

 

Denne gang skjedde alt i regi av disse samarbeidspartnerne på samme scene i kulturbygget Klangkammeret – og på samme scene, Kraftverket Scene.

 

Denne gangen hadde samarbeidskvintetten valgt å legge alle sine arrangement til tirsdag 13. og onsdag 14. august. Dag én hadde overskriften Barn og unges deltakelse i kulturlivet. Dag to hadde overskriften Digital innovasjon i barne- og ungdomskultur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra den direktesendte podkasten. Foto: Ingolf Dragset.

 

Les også: Arendalsuka: Fokuserte digital innovasjon i barne- og ungdomskultur

 

Les også: Arendalsuka: Fokuserte barn og unges deltakelse i kulturlivet

 

Seks arrangement

 

Som medarrangør og/eller samarbeidspartner var Norsk kulturskoleråd involvert i fem arrangement på Kulturkammeret – i tillegg til sitt eget hovedarrangement (debatten omtalt øverst i denne artikkelen):

 

Tirsdag 13. august. Hovedtema: Barn og unges deltakelse i kulturlivet
Onsdag 14. august. Hovedtema: Digital innovasjon i barne- og ungdomskultur 
16.00–17.00: Direktesendt podkast "Kulturkameratene oppsummerer"

 

Arendalsuka 

Demokratisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i og deg som vil være med å lytte til, debattere og løse samfunnsutfordringer. Rundt 1000 arrangement og 200 stands fyller Arendal sentrum i fem dager i august hvert år. I år arrangeres Arendalsuka 14.–18. august.
Årlig, nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid. Partipolitisk uavhengig. Har som mål å styrke troen på politikk og politisk debatt. Vil på denne måten bidra til å styrke kraften i vårt demokrati.

 

> Se også arendalsuka.no

Les flere nyheter!

Siste fra Kulturtrøkk: