Ny politisk organisering i Kulturskolerådet

Helga Pedersen.
Landstinget gikk for innstillingen til styreleder Helga Pedersen og resten av hovedstyret i 5.1. Politisk organisering.
17.10.2024 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

Ny politisk organisering i Kulturskolerådet

En kraftig krymping av antallet medlemmer i hovedstyret. Dagens fylkes- og regionavdelinger blir til regionavdelinger, med styrer som velges for fire år (mot to år i dag). Det legges til rette for utvikling av medlemsdialog gjennom kommunal representasjon og årlige medlemsmøter.

 

Dette er noen av konsekvensene etter at Norsk kulturskoleråds landsting i dag fattet et vedtak i tråd med hovedstyrets innstilling til vedtak i landstingssak 5.1 Politisk organisering – Sandalutvalget.

 

På landstinget ble det argumentert blant annet for at hovedstyre skulle ha flere enn fem medlemmer, og det ble fremmet forslag på både sju og ni styremedlemmer. Disse forslagene fikk ikke flertall, og dermed vil Kulturskolerådet fredag velge et nytt hovedstyre bestående av fem medlemmer.

 

Norsk kulturskoleråds landsting 2024 avholdes i Bodø 17. og 18. oktober.

 

Hovedstyret nedsatte vinteren 2023 et utvalg som fikk i mandat å evaluere mål og organisasjonsstruktur for Norsk kulturskoleråd og foreslå eventuelle endringer til landstinget i 2024. Utvalget som har fått navnet Sandalutvalget, etter sin leder Nils R. Sandal, la sist høst fram et diskusjonsgrunnlag for organisasjonens fylkesårsmøter. Sandalsutvalgets forslag ble nå framlagt for landstinget – etter innstilling fra hovedstyret, som valgte å fravike utvalgets anbefalinger på noen punkt.

 

Landstinget skal fortsatt være organisasjonens høyeste beslutningsorgan. Det finner sted hvert fjerde år. På landstinget velges hovedstyre, valgkomite og kontrollkomite for den kommende perioden.

 

Hovedstyret operasjonaliserer landstingets vedtak gjennom landstingsperioden. Dagens hovedstyret innstilte på at det påtroppende hovedstyret skulle bestå av fem medlemmer. Ett styremedlem velges av organisasjonens ansatte i forkant av landstinget, de øvrige av landstinget.

 

Fram til i dag har hovedstyret av 13 medlemmer. Leder og nestleder har vært valgt av landstinget. Ti styremedlemmer har hatt plass i hovedstyret gjennom sine verv som fylkesstyreledere, mens det siste styremedlemmet er ansattes representant.

 

Dagens regionale organisering blir nå opprettholdt. Noe som hovedstyret har påpekt at blant annet samsvarer med modellen som er valgt for landets statsforvalterembeter. Men en skifter navn på organisasjonens lokale avdelinger, fra fylkes- og regionavdelinger til regionavdelinger. Norsk kulturskoleråd har i dag ti slike avdelinger. En av disse får nå nytt navn: Region Oslo og Viken blir til Region Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

 

Hver region skal fortsatt ha eget styre, nå kalt regionstyre. Disse skal velges for fire år i gangen. Så ønsker en å styrke og utvikle medlemsdialogen, gjennom kommunal representasjon og årlige medlemsmøter.

 

> Landstingssak 5.1 Politisk organisering – Sandalutvalget (PDF)

> Landstingssak 2 Vedtekter (PDF)

> Alle landstingsdokumentene på egen nettside

 

 

Les flere nyheter!