Navneskifte: Norsk kulturskoleråd blir Kulturskolerådet

17.10.2024 Egil Hofsli (tekst og illustrasjon)
Del på:

Navneskifte: Norsk kulturskoleråd blir Kulturskolerådet

Norsk kulturskoleråd skifter navn: Fra 1. januar 2025 er organisasjonens navn tre bokstaver og ett ord kortere: Kulturskolerådet, blir det nye navnet.

 

Det bestemte Norsk kulturskoleråds landsting enstemmig i dag, da tinget behandla landstingsak 5.2 Revisjon av vedtektene. Dermed byttes et 26 år gammelt navn i et nytt navn, som organisasjonen i lengre tid har anvendt som kortform. Dermed vil overgangen trolig ikke bli spesielt tung og krevende, verken for organisasjonen selv eller andre.

 

Et mer inkluderende navn

 

Forslaget ble fremmet av hovedstyret, som har ment at et navnebytte til Kulturskolerådet vil innebære at organisasjonen får et mer inkluderende navn, som anerkjenner at det bor mennesker fra mange andre nasjoner i landet.

 

Styret mente at Norsk i Norsk kulturskoleråd kan oppleves ekskluderende, fordi det viser til norsk kultur, mens de kommunale kulturskolene i Norge arbeider for å fremme kunst og kultur med større mangfold enn det som kalles norsk.

 

Hovedstyret ønsket at Kulturskolerådet skal arbeide for at kulturskolen i Norge i enda større grad skal kjennetegnes av et bredt kulturelt mangfold, der en ivaretar både kulturarv, urfolksperspektiv og samtidskultur.

 

Råd for landets (kommunale) kulturskoler, ikke for norsk kultur

 

Fellesskapet i Norge rommer et voksende mangfold av kulturelle uttrykk og sammensatte kulturelle identiteter. Sett i lys av dette kan ordet Norsk bli en unødig og misvisende del av navnet til en organisasjon som ønsker å jobbe for å få til en kulturskole som preges av inkludering og mangfold. 

 

En ønsker at Kulturskolerådet skal oppfattes som rådet for kulturskolene (i Kongeriket Norge) ikke som rådet for norsk kultur(skole).

 

Norsk kulturskoleråd bruker allerede Kulturskolerådet som kortform, så navneskiftet vil kanskje ikke bli for vanskelig å gjennomføre.

 

Flere navneskifter

 

Norsk kulturskoleråd het opprinnelig Norsk Musikkråd (NOMU), da organisasjonen ble stiftet i 1973. Første navneskiftet kom i 1997, da navnet ble Norsk Musikk- og Kulturskoleråd (NMoK). Året etter gikk NMoK og Norsk kunstskoleråd sammen, og ble til Norsk kulturskoleråd. Siden 1998 har altså rådet brukt Kulturskolerådet som kortform.

 

Merk: Norsk kulturskoleråds søsterorganisasjon i Sverige, Sveriges kulturskoleråd, har anvendt Kulturskolerådet som en svært brukt kortform i flere år – men heter offisielt fortsatt Sveriges kulturskoleråd.

 

Noen endringer vedtatt

 

Landstinget hadde ikke mye å innvende mot hovedstyrets forslag til revidering av vedtekter. Men noen endringsforslag fikk flertall. Blant annet forslaget fra delegat Åshild Pettersen fra Nordland, om at det til regionstyrene også skal velges nestleder, og ikke bare styreleder og styremedlemmer. Antallet "ordinære" styremedlemmer reduserer dermed fra tre til to.

 

Ett forslag til fra samme delegat fikk også flertall: 

 

"I sin endelige innstilling skal valgkomiteen fremme et forslag til styresammensetning som på best mulig måte ivaretar følgende: Geografi / kjønnsfordeling / kompetanse og nettverk / mangfold og minoritetsperspektiver / alderssammensetning / kontinuitet kontra utskifting".

 

I forslaget fra hovedstyret var ordlyden følgende: "I sin endelige innstilling skal valgkomiteene fremme et forslag til kandidater som på best mulig måte ivaretar mangfold i kompetanse og bakgrunn".

 

To endringsforslag fremmet av Ole Thomas Evensen, hovedstyremedlem og styreleder i Region Oslo og Viken (som heretter heter Region Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, red.mrk.), ble begge nedstemt. De handlet begge om at regionen burde få flere delegater på grunn av at regionen er den eneste som består av flere fylker.

 

Viktig: Illustrasjonen til saken viser ikke hvordan ny logo for Kulturskolerådet vil se ut fra 1. januar 2025, om landstinget bestemmer navneendring. En offisiell ny logo vil bli laget senere.

 

> Landstingssak 5.2 Vedtekter (PDF)

> Alle landstingsdokumentene på egen nettside

Les flere nyheter!