Workshopen A sense of time and place: Visning på Bodø kulturskole

Fra lokal workshop med ungdom i Arvidsjaur og Malå.
Fra lokal workshop med ungdom i Arvidsjaur og Malå.
08.10.2024 Egil Hofsli (tekst) Skjermdump fra prosjektfilm (foto)
Del på:

Workshopen A sense of time and place: Visning på Bodø kulturskole

Den internasjonale workshopen A sense of time and place nærmer seg sitt crescendo. Prosjektet som ungdom fra fem kommuner i tre land er involvert i, rundes av med en fellessamling i Bodø 11.–13. oktober. Den inkluderer en visning for publikum, lørdag 12. oktober.

 

Siden februar har ungdommer i fem kommuner i Sverige og Norge samt på Færøyene deltatt i et prosjekt om lokal fortellerkultur. A sense of time and place er i regi av Norsk kulturskoleråd, med Barentssekretariatet og SpareBank 1 Nord-Norge (gjennom ordningen Samfunnsløftet) som medvirkere på sponsorsida.

 

A sense of time and place inngår i prosjektet Kulturbæring, der konferansen Kulturbæring – Kulturen som driver for bærekraftige samfunn utgjør den andre «grenen». Konferansen arrangeres også i Bodø, om få dager: 16. og 17. oktober.

 

Nå munner ungdommenes lokale prosjektarbeid ut i felles workshop, der 40 ungdommer samles, under ledelse av prosjektets kunstneriske leder, Kjell Moberg. Ungdommene kommer fra Hamarøy og Kautokeino i Norge, Arvidsjaur og Malå i Sverige og Torshavn på Færøyene.

 

I løpet av workshopen i Bodø, blir det altså en «arbeidsvisning» lørdag 12. oktober kl. 18.00–19.00, som er åpen for publikum. Da kan den som vil få et innblikk i hva ungdommene har arbeidet med i løpet av året. Visningen finner sted i Bodø kulturskoles lokaler i Hålogalandsgata 25. Dørene åpnes 45 minutter før visning.

 

Workshopen vil naturlig nok også være et tema som fokuseres på konferansen. 

 

Utforskende workshop

 

Bodø har i år status som europeisk kulturhovedstad, og er nettopp da en passende arena for en slik workshop, synes en i Norsk kulturskoleråd.

 

– Bodø2024 ønsker å være et stedsspesifikt program som reflekterer folk og kultur i nord. Norsk kulturskoleråd har ønsket å lage en workshop som harmonerer med dette ønsket, ved å legge til rette for en workshop som utforsker arbeidsmetoder for en stedsspesifikk kulturskole, sier Fabiola Charry, produsent for workshopens visning samt koordinator for workshopen i Bodø, oppgaver hun deler med Sigrun Fostad. Til daglig er begge rådgivere i Norsk kulturskoleråd.

 

På workshopen skal ungdommene fortsette å fordype seg i egen, lokal kulturidentitet og dele erfaringer på tvers av landegrenser. Arbeids- og dialogsmetodikken foregår gjennom samskaping og medvirkning der ulike kulturer møtes og inspirerer hverandre.

 

Arrangøren ønsker også at workshopen skal bidra til at en kan se hvordan lokale fortellinger og ytringskultur kan tenne gnisten for skapende arbeid. Arrangøren håper også at de involverte ungdommene og kulturskolene kan inspirere hverandre, gjennom både det kunstneriske uttrykket og erfaringene en gjør seg rundt arbeidsmetoder.

 

– Dette skal også hjelpe ungdommene til å forstå seg selv i spenningsfeltet mellom kulturarv og samtidsuttrykk, og dermed kunne artikulere sitt eget sted og sin egen tid. Stedsfølelse og tidsfølelse blir en kilde til skapende arbeid, sier Fabiola Charry.

 

Les også: Kulturbæring: Workshoper for ungdom i tre land – klart for «høstrunde»

Les også: Workshoper for ungdom i tre land – om lokal fortellerkultur

Les flere nyheter!

Siste fra Kulturtrøkk: