Rammeplanseksjonen

Arkivert

Del på:

Arkivert – fins i Dokumentarkiv

Hvor har det blitt av alt materialet knytta til den forrige rammeplanen? Svaret er: Nesten alt dette fins i dokumentarkivet på kulturskoleradet.no.

 

Nedenfor finner du direktelenker til de aktuelle dokumentene, som i dokumentarkivet ligger under menypunktet 03 Norsk kulturskoleråd: (...). Arkivets dokument ligger kronologisk, de nyeste finner du øverst.

 

Den forrige Rammeplan for kulturskolen, "Mangfold og fordyping", ble publisert i 2014  med to kapitler: Kulturskolens samfunnsoppdrag og Prinsipper og retningslinjer. I 2016 ble to nye kapitler lagt til: Fagplanene og Mal for kvalitetssikringssystem.

 

Rammeplanen ble utgitt på fire språk: bokmål, nynorsk, engelsk, nordsamisk. Samtlige fins i arkivet, i PDF-format: 

 

> Bokmålversjonen

> Nynorsk versjon

> Engelsk versjon

> Nordsamisk versjon

 

Det ble også laget en veiledningshefte for lokalt rammeplanarbeid, som skulle hjelpe kommunene og kulturskolene i implementering og anvendelse av rammeplanen. Denne veilederen finner du også i dokumentarkivet:

 

> Veiledning for lokalt rammeplanarbeid (PDF)

 

I tillegg til de fem fagplanene som var med i rammeplanen, ble det også laget en fagplan for sirkus, som du også finner i dokumentarkivet.

 

Fagplan sirkus (PDF)

 

Ved å bla nedover her finner du også annen info som var aktuell i forbindelse med rammeplanen "Mangfold og fordypning".

Del på:

Politisk behandling av rammeplanen for kulturskolen

Den nye rammeplanen for kulturskolen kommer på det politiske sakskartet i stadig flere kommuner. Det er flere veier til politiske rammeplanvedtak. Her finner du gode eksempler.

 

Lista nedenfor vil bli oppdatert med flere gode eksempler. Sist oppdatert: 14.12.2016.

 

Del gode eksempler med andre

 

Har du dokumentasjon på god politisk rammeplanbehandling som andre kan lære av,

så setter Norsk kulturskoleråd stor pris på å få tilsendt informasjon om dette.

 

Kontaktperson: Merete Wilhelmsen

E-post merete.wilhelmsen@kulturskoleradet.no

 

 

Eksempler på politisk behandling av rammeplan for kulturskolen

Tips: I utlagte dokument kan du hurtig komme fram til det du er mest interessert i å lese om ved å presse Ctrl + F og deretter søke på ord som rammeplan, kulturskole o.l.


1) Lillehammer: rammeplanen vedtatt i egen kommunestyresak

 

Aktuelle kommunestyredokument


2) Ås: rammeplanen vedtatt som del av plan for kulturskolen

 

Aktuelt kommunestyredokument

 

3) Tolga: rammeplanen vedtatt som del av en kommunedelplan

 

Aktuelle kommunestyredokument

 

4) Sør-Varanger: rammeplanen vedtatt i egen utvalgssak

 

Aktuelt utvalgsdokument

 

5) Sør-Aurdal: rammeplanen vedtatt som plan for drift og utvikling for kulturskolen

 

Aktuelt dokument

Del på:

Veiledning for lokalt rammeplanarbeid

Denne veiledningen er ment å gi et felles forståelsesgrunnlag av Rammeplan for kulturskolen som helhet og hva lokalt arbeid med læreplaner innebærer.

 

Se informasjon om pdf-ens bokmerker nederst i artikkelen.

 

 

Bakgrunnen for å utarbeide denne veiledningen er blant annet ambisjonen om at den nye rammeplanen for kulturskolen, Mangfold og fordypning, skal bidra til økt kvalitet i alle landets kulturskoler gjennom tydeliggjøring av kulturskolen som ett skoleslag.

 

Rammeplanen ble vedtatt på Norsk kulturskoleråds landsmøte i 2014, og er dermed en plan som alle medlemmer i kulturskolerådet har vært med på å vedta. Det vil si 419 av Norges 428 kommuner per høsten 2014. Vi håper at denne veiledningen kan være et nyttig grunnlag for gode prosesser når rammeplanen skal implementeres.

 

Veiledningen skal være et insentiv til kulturskoleeier og kulturskolens ansatte til å arbeide med rammeplanen i sin fulle bredde og dybde. I dette ligger et tydelig fokus på ett av suksesskriteriene for å få en plan som denne til å virke: en aktiv skoleeier, som gjennom vedtak og oppfølging av vedtak medvirker til at kommunen tar planen i bruk.

 

Tidligere utdanningsdirektør i Vest-Agder, Gunnar Skaar, er den som i all hovedsak har ført veiledningen i pennen. Sammen med Norsk kulturskoleråds assisterende direktør Merete Wilhelmsen og kulturskolerådets fagsjef Åste Selnæs Domaas har han utgjort veiledningens redaksjon.

 

Veiledningen har blitt kvalitetssikret av ei referansegruppe bestående av Kristin Geiring (fagsjef ved Bergen kulturskole), Marja Lyngra Høgås (rektor ved Ringerike kulturskole og kulturleder i Ringerike kommune), Vidar Hjemås (rektor ved Trondheim kommunale kulturskole) og Tone Norbeck (rektor ved Oppdal kulturskole).

 

Rammeplanen er et dokument vi i Norsk kulturskoleråd håper kan gi kommunene en unik mulighet til å sette kulturskoleutvikling og -kvalitet på agendaen. Forhåpentligvis vil denne veiledningen være et nyttig bidrag i dette arbeidet.

 

Informasjon om pdf-ens bokmerker

 

Merk: Denne pdf-en inneholder bokmerker som gjør det lett å manøvrere i dokumentet. Dessverre klarer ikke alle nettlesere å åpne en pdf av denne typen slik at bokmerker-funksjonen er tilgjengelig. Internet Explorer gjør det. Likeså fungerer bokmerkene om du først laster ned pdf-en og deretter åpner dokumentet i f.eks. Adobe Reader. 

Del på:

Lokalt læreplanarbeid i kulturskolen

Her finner du et dokument om lokalt læreplanarbeid i kulturskolen, som inneholder innholdskriterier for en lokal læreplan.

 

«En lokal læreplan er skriftliggjøring av gapet mellom

Rammeplan for kulturskolen og praksis».

 

Det sier Gunnar Skaar, tidligere utdanningsdirektør i Vest-Agder, som i de senere årene er mye brukt som konsulent av Norsk kulturskoleråd, også i forbindelse med implementeringen av den nye rammeplanen for kulturskolen, "Mangfold og fordypning". Blant annet var han sentral i utarbeidelsen av  "Veiledning for lokalt rammeplanarbeid".

 

Skaar har også forfattet dokumentet du finner her, som er ment som en støtte for alle som ønsker å lage lokale læreplaner for kulturskolen, tufta den nasjonale rammeplan for kulturskole.

 

Her finner du dokumentet Om lokalt læreplanarbeid i kulturskolen

 

 

Del på:

Læreplaner Teater

Gode eksempler på lokale læreplaner vil bli utlagt her. Ingen per nå.

Del på:

Kanskje er du nysgjerrig på hvordan dere kan utvikle og sikre et fordypningsprogram ved din kulturskole. Eller kanskje er det allerede etablert et fordypningstilbud ved din skole. På denne sida kan du både bidra til samt få utbytte av informasjons- og erfaringsutveksling om hva som skjer innen fordypning ved landets kulturskoler.

 

Merk: Har du noe du kan tenke deg å dele her, eller noe å spørre om:

Se kontaktinformasjon til høyre - til Åste Selnæs Domaas,

leder for veiledning og rammeplanutvikling i Norsk kulturskoleråd.

 

I Rammeplan for kulturskolen, «Mangfold og fordypning», står blant annet følgende om fordypningsprogrammet:

 

«Den enkelte kulturskole avgjør selv fagtilbudet, organisering av tilbudene og utformingen av lokale læreplaner på grunnlag av rammeplanen. Innenfor de fagene skolen tilbyr, skal den lokale læreplanen omfatte beskrivelse av alle tre programmene. For å styrke kvalitet og bredde i det samlede undervisningstilbudet, oppfordres den enkelte kulturskole til å delta i interkommunalt og regionalt samarbeid, samarbeid med lokale kunst- og kulturmiljø, videregående skole, og med høyere utdanningsinstitusjoner og deres talentutviklingsprogram.»

 

Med bakgrunn i dette, legges det derfor her ut ulike eksempler på ordninger som omhandler fordypning og andre presentasjoner o.l. som vi tror kan være til nytte. Norsk kulturskoleråds mål er at dette skal inspirere, gi informasjon og utveksle erfaringer som du kan dra nytte av ved din kulturskole.

 

Se også: Forum for opplæringsprogrammene - et sted for debatt, erfaringsutveksling, spørsmål og svar 

 

Relevante dokument og lenker m.m.

Opplærings-

programmet

fordypning (pdf)

Presentasjon laget

av Åste Selnæs

Domaas, leder for

veiledning og

rammeplanutvikling

i Norsk kulturskole-

råd

Kammermusikk-

skolen i Trondheim

(lenke)

Fordypningstilbud

for unge

instrumentalister,

sangere, dirigenter

og komponister

innen klassisk musikk

Unge talenter Nord

(lenke)

Unge talenter Nord

er et tilbud til

spesielt talentfulle

ungdommer fra hele

Nord-Norge i

alderen 12 –19 år.

 
   
   

Siste fra Kulturtrøkk: