Akustikkmåling 500
JESSHEIM: Da Norsk musikkråd og Musikkens studieforbund målte akustikken i lokale nummer 500, syntes de involverte det var på sin plass med jubileumskake. Norsk kulturskoleråd er også opptatt av lyd i øvings- og konseertlokaler - og var med på jubileumsmålingen.
Ingen andre steder på kloden jobbes det i samme skala for at det frivillige musikklivet skal ha tilgang på gode og egnede øvings- og framføringsrom.
Norsk kulturskoleråd var representert på jubileumsmarkeringen ved rådgiver Bård Hestnes, som sitter i utvalget Rom for spilleglede. Utvalget er nedsatt for å bistå Norsk musikkråd og Musikkens studieforbund i arbeidet med alle forhold knyttet til lokaler til musikkformål. Utvalget skal således arbeide med både øvings- og konsertlokaler, og med lokaler til alle sjangre over hele landet.
Nordby Skole på Jessheim fikk æren av å være vert for akustikkmåling nummer 500. Etter endt måling ble det konstatert at romlyden i skolens aula er «grei». Og tro det eller ei: Det gir rommet en plass i toppsjiktet blant norske musikklokaler.
Typisk norsk skole
Nordby skole på Jessheim er en ganske typisk norsk skole. Bygget er verken spesielt nytt eller spesielt gammelt. Ikke spesielt nedslitt, men heller ikke råflott. Skolens aula blir brukt til ulike formål, blant annet til framføring og innøving av ulike former for musikk.
På dagen for «jubileumsmålingen» ankom akustikkmålerne Trond Eklund Johansen og Jon G. Olsen aulaen med datamaskiner, mikrofoner og en svær, «rar» høytaler som sender ut lyd i alle retninger i rommet. De skulle finne ut om rommet er egnet til den musikkbruken det blir brukt til. På slep hadde de flere medlemmer i utvalget Rom for spilleglede. Både for å observere målingen – og for å spise kake.
I flere år har Norsk musikkråd og Musikkens studieforbund jobbet iherdig med å kartlegge og forbedre standarden i norske musikklokaler. En viktig del av dette arbeidet er å måle den faktiske akustikken i rommene som brukes. Slik kan en faktisk finne ut – og bevise – hvor egnet rommene er til det de brukes til.
Science fiction-lyd
Også måling nummer 500 ble gjennomført «etter boka». Eklund Johansen og Olsen så seg nøye rundt i rommet, klappet og hoiet, og vurderte hva slags materiale som er brukt i tak og vegger. Fra helt bakerst på den ganske dype scenen og til andre enden av rommet la de ut lapper med tall som skal markere ulike målepunkt i rommet, og så satte de i gang med selve målingen.
Mens en mikrofon ble flyttet fra målepunkt til målepunkt sendte høytaleren ut en lyd som minnet mer om lyden fra et romskip som tar av i en gammel science fiction film - "ooooooooiiiiiiiiiin"!
Lyden går fra svært dype frekvenser til en så lys tone at du ikke kan høre den. Slik måles lydforholdene for ulike frekvenser – i ulike deler av rommet. Mens målingen foregikk blir mer og mer data sendt til Olsens pc, og etter hvert fikk akustikkmålerne dannet seg et bilde av hvilke egenskaper rommet har.
Grei akustikk
Målinger på Jessheim viser at akustikken i aulaen på Nordby skole ikke er så aller verst, og måleresultatet plasserer seg blant de 15-20 prosentene av lokaler som har grei akustikk. Det er altså ikke optimalt, men greit.
Ifølge måleekspertene er det viktigste problemet med aulaen bassområdet, altså de dype frekvensene, som vil oppleves ulikt alt etter hvor du er i rommet. I praksis betyr det at for eksempel tubaen i korpset vil kunne ha problem med å fungere sammen med resten av instrumentene. Likevel har frivillige musikere som benytter seg av Nordby skole litt bedre forutsetninger for å spille godt sammen enn mange andre i Norge.
Akustikkmålinger av denne typen skal det bli mange flere av, loves det, fra ekspertholdet.
Målerapportene er tilgjengelig via klikkbare lenker i et norgeskart på www.musikklokaler.no.