Mambos undervisningstilbud
TRONDHEIM: Salsabandet Mambo Compañeros tilbyr et undervisningstilbud til kulturskoler, som helst skal munne ut i at kulturskoleelever spiller sammen med Mambo Compañeros på en åpen konsert der også strykeorkesteret TrondheimSolistene deltar.
– Målet er at undervisninga skal avsluttes med en konsert hvor første avdeling er kulturskoleelevene i samspill med Mambo Compañeros. Andre avdeling av konserten er Mambo Compañeros i samspill med TrondheimSolistene. Programmet passer også veldig fint for en eller flere skolekonserter med elevene og Mambo Compañeros, for eksempel påfølgende dag, sier Morten Huuse, en av åtte musikere i salsabandet med base i Trondheim. Og poengterer følgende:
- Samtlige instrument kan være med
- Arrangementene er slik at alle stemmer har flere vanskelighetsgrader
- Elevene får spille på konsert med profesjonelle musikere
Lytter til kulturskolenes egne ønsker
Mambo Compañeros fyller 20 år i 2016, og er aktuelle med cd, «Clasicos Recuerdos, hvor nevnte TrondheimSolistene medvirker. Huuse og hans salsakumpaner håper og mener at de har en attraktivt tilbud å tilby kulturskolene, innen en sjanger som kanskje ikke alle kulturskolepedagoger finner det enkelt å gripe tak i.
– Bandet har base i Trondheim og det er selvsagt naturlig å samarbeide med midtnorske kulturskolene. Men vi er åpne for å reise lengre, vi, og vi lytter gjerne til kulturskolenes egne ønsker, for om mulig å skreddersy et undervisningsopplegg som passer perfekt, sier Morten Huuse.
Mambo Compañeros gjennomført nylig et samarbeid med Orkdal kulturskole i Sør-Trøndelag som du kan lese mer om her. Der deltok 70 elever.
Undervisning i tre runder
I utgangspunktet er det snakk om et undervisningstilbud i tre runder.
1) To til tre måneder før konsert: Første møte mellom Mambo Compañeros og kulturskolen. Varighet: tre til seks timer. Tre musikere fra bandet presenterer repertoaret spesielt og latinmusikk. I forkant har skolen mottatt noter/arrangementer og mp3-filer.
Mambos utsendte - første møte:
- Morten Huuse (piano) jobber med komp-gruppa (bass/keyboards/gitar/vokalister)
- Bjørnar Søreng (perkusjon) jobber med trommeslagere og perkusjonister
- Kåre Kolve (saksofon/fløyte): jobber med blåsere og strykere
Det er åpning for at også flere musikere fra Mambo Compañeros kan delta, og at elevene da kan deles i flere og mindre grupper
Faglærerne bør også være med på dette slik at de kan øve med elevene fram mot konsert.
2) Cirka én måned før konsert: Andre møte. Tre andre musikere fra Mambo Compañeros kommer til kulturskolen, og det skal jobbes med repertoaret i mindre grupper og i plenum. Varighet: Tre til seks timer.
Mambos utsendte - andre møte:
- Kjetil Sandnes (bass) jobber med komp-gruppa
- Magnus Forsberg (trommer) jobber med trommeslagere og perkusjonister
- Morten Schrøder (trompet) jobber med blåsere og strykere
Også nå er det om ønskelig mulig å mønstre flere Mambo-medlemmer og dele elevene i flere og mindre grupper. Likeså bør faglærerne være med også nå.
3) Tredje møte skjer på konsertdagen. Da blir det først øving med fokus på finpuss og samkjøring med alle involverte både fra kulturskolen og Mambo Compañeros. 3-4 timers varighet. Her er det også en mulighet for å ha med elever på dans. Mambos kubanske medlemmer - Alexander Fernandez og Luison Medina - er begge erfarne latindansere som også kan kunsten å undervise i dans.
Kontakt Norsk kulturskoleråd
Norsk kulturskoleråd ser at undervisningsopplegget som ble gjennomført i Orkdal har en form og et innhold som andre kulturskoler kan ha stort utbytte av å prøve ut, og kulturskolerådet bistår derfor gjerne kulturskoler som ønsker å samarbeide med Mambo Compañeros.
Rådgiver Bård Hestnes i Norsk kulturskoleråd kan kontaktes på e-post bard.hestnes@kulturskoleradet.no og telefon 915 20 001.
En tilbakemelding fra kulturskolelærer Sturla Eide ved Orkdal kulturskole kan du lese her.
Mer om Mambo Compañeros på bandets hjemmeside mambo.no.