Reisen til Desembertoner 2018: Talentene møtte Tine

2018 Tine 25.9.jpg
MUSIKALSK REISE: Åtte trompettalenter har begynt en spennende musikalsk reise sammen med Tine Thing Helseth (nr. 4 f.h.). Prosjektet "Reisen til Desembertoner 2018" er i gang.
25.09.2018 Ina Pettersen Jevne (tekst og foto)
Del på:

Reisen til Desembertoner 2018: Talentene møtte Tine

OSLO: Åtte ungdommer som sikter høyt som trompetister har etter en søknadsrunde blitt utvalgt til å delta i prosjektet «Reisen til Desembertoner 2018». Dette gir dem sjansen til å få faglig opplæring og karriereråd på samlinger sammen med den internasjonalt anerkjente trompetisten Tine Thing Helseth. Og én eller flere av dem skal trolig spille sammen med Tine på den tv-sendte førjulskonserten Desembertoner.

 

«Reisen til Desembertoner» er et prosjektsamarbeid mellom Norsk kulturskoleråd og Nordea, som også sammen driver Nordea-prosjektet KUL-TUR. De åtte trompetistene som deltar i prosjektet er Johanne Dahl Hanssen (14), Jothika Sivapalan (16), Kristina Fransson (18), Lisa Heggernes Njaa (17), Malin Eriksen (13), Victor Vogel (16), Åshild Underhaug Berle (16) og Åsne Røsand Bøe (19).

 

Sjokoladekake først!

 

Nylig ble første prosjektsamling gjennomført i Oslo. hadde de høstens første samling. Oppsatt timeplan fortalte at talentene skulle bruke den første dagen til å øve med Tine på Norges musikkhøgskole. Men da de unge trompetistene ankom Oslo, hadde den internasjonalt anerkjente trompetisten funnet ut at hun heller ville invitere de unge musikerne hjem til seg på sjokoladekake.

 

– Det var litt absurd da Tine åpnet døra og sa hei, en har jo sett henne på film og platecover, forteller Åsne Røsand Bøe (t.h. på bildet t.h.), en av ungdommene som skal få oppfølging av Tine Thing Helseth denne høsten.

 

Under «hjemme hos Tine»-økta brukte læremesteren tid på å bli kjent med ungdommene, og spurte dem om alt fra hvordan de pleier å øve, til hva slags musikk de liker å høre på, og hva de drømmer om å gjøre med musikken.

 

Jothika Sivapalan (t.h. på bildet t.h.), en av de prosjektdeltakerne, var veldig fornøyd med møtet. – Jeg synes det er veldig kult å få vite mer om Tines liv og karriere. Hun er jo veldig opptatt, men velger å bruke tid på å hjelpe oss, sier 16-åringen.

 

Ønsker å dele kunnskap med unge musikere

 

Tine Thing Helseth sier at hun takket ja til å være med på prosjektet fordi hun synes det er viktig at de unge musikerne får kjenner på en fellesskapsfølelse, og vite at de ikke er alene. Gjennom samlingene ønsker hun at de skal dele tanker og ideer samt ha det fint sammen med likesinnede.

 

– Fra mitt ståsted er det også viktig at jeg deler av mine erfaringer, og gir et realistisk inntrykk av hva som må til for å nå dit de vil. En har alltid et valg, og valget må en ta med alle fakta på bordet, sier Tine Thing Helseth. Samtidig som hun ønsker å lære ungdommene å øve godt og effektivt for å nå sitt mål, forteller hun dem også om viktigheten av andre hobbyer og det å opprettholde et sosialt liv.

 

– Verden er så mye mer enn å spille trompet. Det gjelder å prøve å være et helt menneske. Da er andre impulser viktig, både for å slappe av, bli inspirert, ha det gøy og bli klokere, sier Tine Thing Helseth.

 

Gleder seg til veien videre

 

I løpet av helgen gjennomførte ungdommene flere øvinger sammen med Tine Thing Helseth. De som ønsket det fikk også tilbakemeldinger på et stykke de framførte. Både Jothika og Åsne synes at det i starten var skummelt å spille for forbildet sitt, men at det også var utrolig morsomt og at de gleder seg til fortsettelsen.

 

– Jeg tror det blir veldig inspirerende å få enda mer påfyll. Jeg gleder meg også til å høre hvordan alle utvikler seg, for alle kommer til å bli bedre i løpet av de neste månedene, sier Åsne.

 

Også Tine Thing Helseth gleder seg til fortsettelsen, og er spent på å følge trompetistene videre. – Deltakerne er alle på et veldig høyt nivå, sin alder tatt i betraktning. Det blir spennende å utviklingen deres disse månedene, forteller hun.

 

Mer om Desembertoner på nordea.no her

Les flere nyheter!

Siste fra Kulturtrøkk: