Kulturskolerådets TONO-avtale dekker direktesendte konserter på nett

IMG_9663.JPG
INGEN EKSTRA KOSTNAD: Kommunale kulturskoler slipper ekstra TONO-avgift for nettkonserter som erstatter planlagte "fysiske arrangement". (Arkivfoto av kulturskoleelever i Tromsø)
17.04.2020 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

Kulturskolerådets TONO-avtale dekker direktesendte konserter på nett

TRONDHEIM: TONO sier ja til at kommunale kulturskoler kan gjennomføre planlagte vår- og avslutningskonserter som direktesendte nettkonserter – uten at kulturskolene må betale noe ekstra for dette til TONO. Det blir mulig fordi Norsk kulturskoleråd og TONO har en avtale som regulerer retten til framføring av og betaling av vederlag for framføring av musikkverk som TONO forvalter.

 

– Dette er en gladnyhet for de kommunale kulturskolene. De blir nå gitt en framføringsarena som både kulturskoleelever og -lærere vil sette stor pris på. Kulturskoleelever i hele landet får dermed fortsatt en viktig mulighet til å framføre for hverandre og sitt faste publikum det de har jobbet med i løpet av dette året og dette semesteret, sier rådgiver Sigrun Fostad (bildet) i Norsk kulturskoleråd.

 

Flere kulturskoler har under koronakrisa henvendt seg til Norsk kulturskoleråd angående hvorvidt det vil bli ekstra kostnader om fysiske vårkonserter erstattes med nettkonserter. Fostad, som er tilknytta Norsk kulturskoleråd Nordland, kontaktet TONO, og har nå fått en gladmelding derfra:

 

Gjelder utelukkende direktesendte konserter

 

– Siden vi har en avtale med Norsk kulturskoleråd som dekker kulturskolenes egen konsertaktivitet – dvs. vårkonserter, sommeravslutninger o.l. – som kulturskolene nå må erstattes av direktesendte livearrangement for å nå det samme publikum som ville være relevant på de fysiske arrangementene, velger vi å anse at vår lumpsumavtale (engangsbeløpavtale, red.anm.) med kulturskolerådet dekker dette, sier Jonas Risting, kundekonsulent ved markedsavdelingen i TONO.

 

Dermed blir det ingen tilleggsfakturering til kulturskolene for slike onlinearrangement, og det blir ingen kreditering for ikke-utnyttede fysiske arrangement under kulturskolerådets lumpsumavtale.

– Vi mener dette er en pragmatisk løsning som bør være håndterbar for begge parter. Som på andre områder gjelder dette så lenge koronasituasjonen umuliggjør vanlige fysiske samlinger, sier Risting, og understreker følgende:

 

– Dette gjelder utelukkende direktesendinger/«Live streams», og omfatter ikke tilgjengeliggjøring i etterkant av arrangementene. En slik tilgjengeliggjøring krever klarering av flere rettigheter, lydfesting, mv.

 

Risting viser også til mer relevant informasjon på tono.no.

 

Treårig avtale

 

Avtalen mellom TONO og Norsk kulturskoleråd regulerer retten til framføring av og betaling av vederlag for framføring av musikkverk som TONO forvalter. Den treårige avtalen gjelder framføring av musikk på konserter som arrangeres av Norsk kulturskoleråds medlemmer, en medlemsgruppe bestående av nesten samtlige norske kommuner.

Les flere nyheter!