August Schieldrop ble Årets musiker 2019–2020

Årets musiker-1.JPG
ÅRETS MUSIKER: Tubaisten August Schieldrop (20) fra Oslo er Årets musiker i UMM 2019-2020.
19.01.2020 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

August Schieldrop ble Årets musiker 2019–2020

OSLO: 180 av Norges fremste, unge utøvere av klassisk musikk var 16.–19. januar samlet i Oslo til den nasjonale delen av Ungdommens musikkmesterskap 2019–2020. Tubaisten August Schieldrop (20) fra Oslo gjorde det aller best på søndagens finalekonsert og ble kåret til Årets musiker.

 

For sin flotte prestasjon i superfinalen ble August Schieldrop belønnet med 50 000 kroner samt et solistoppdrag med KORK. Pengepremien er gitt av et legat ved Norges musikkhøgskole, og juryen som dømte på prisvinnerkonserten og finalekonserten besto av Arve Tellefsen (juryleder), Ingfrid Breie Nyhus og Christian Lundqvist.

 

Se det nasjonale mesterskapet fortalt gjennom bilder og korte tekster -  ferdig oppdatert

 

– Det gikk veldig bra i dag, men det var mange flinke her, så jeg var ikke sikker på å vinne, sier August etter premieutdelingen. – Jeg ser fram til solistoppdraget med KORK og premiepengene går nok til nytt instrument, det behøves flere, sier August Schieldrop, som har spilt tuba siden 10-11-årsalderen, etter å ha begynt musikkarrieren med valthorn, litt motvillig. – Jeg ville egentlig spille baryton i korpset, men det var det mange som ville, så jeg måtte vente på tur. Schieldrop er i dag førsteårsstudent ved Norges musikkhøgskole, og har en drøm om å bli profesjonell musiker, gjerne med en arbeidshverdag der han kan veksle på å være solist og orkestermusiker.

 

Flere gjeve priser utdelt

 

Etter søndagens prisvinnerkonsert (for de tre yngste solistklassene og de to yngste ensembleklassene) og finalekonsert (for de eldste klassene både for solistene og ensemblene) ble det også delt ut en rekke andre gjeve priser.

 

Etter prisvinnerkonserten ble prisen Årets talent utdelt til følgende tre (premie i parentes): Pianisten Hector Maximilian Serafin Kraggerud fra Bærum (10 000 kr som Årets talent i klasse 1), akkordeonisten Tarik Mesic fra Bærum (20 000 kr som Årets talent i klasse 2) samt trombonisten Maria Oftestad fra Oslo og pianisten Nikita Khnykin fra Oslo (som deler 30 000 kr som Årets talent i klasse 3).

 

Årets publikumspris ble utdelt etter avstemning blant publikummet på prisvinnerkonserten, og også denne prisen gikk til pianisten Nikita Khnykin, som fikk 7000 kr fra Norsk Noteservice. NMFs talentpris gikk for øvrig til Håvard Breistein fra Bjørnafjorden

 

Blant ensemblene i eldste klasse, som konkurrerte på finalekonserten sammen med de eldste solistene, ble det førsteplass til slagverkstrioen Bathos fra Oslo, som ble belønnet med 30 000 kr fra NMHs legatmidler.

 

Ellers drysset det flotte konsertoppdrag i både inn- og utland samt pengepremier fra også andre sponsorer over samtlige deltakere på prisvinnerkonserten og finalekonserten.

 

UMM arrangeres av Norsk kulturskoleråd, Norsk Musikkorps Forbund, Musikkpedagogene Norge og Norges musikkhøgskole. Ti regionmesterskap i november fungerte som kvalifisering til det nasjonale mesterskapet. I Oslo fikk de beste utøverne høste ny, verdifull konserterfaring i det nasjonale mesterskapet.

 

Dette er mesterskapet med de mange vinnerne. Her kåres ikke enere, toere osv. Her deles det ut førstepriser, andrepriser osv. Når flere utøvere oppnår samme høye poengsum blir det utdelt flere førstepriser i samme klasse. Alle deltakere får en begrunnelse for juryens dom.

 

UMM var opprinnelig et mesterskap bare for pianister, sangere og strykere. Nå er det flere ulike musikalske kategorier som alternerer. Alle musikere under 26 år kan delta i UMM.

 

Mye mer om UMM på nettstedet umm.no

Les flere nyheter!