Riis-prisen 2023: Månedens bilde i november

01.11.2023 Egil Hofsli (tekst) Tala Yousef (kunst)
Del på:

Riis-prisen 2023: Månedens bilde i november

Månedens bilde i november er kåret i prosjektet Riis-prisen 2023. Bildet er laget av Tala Yousef i Ringebu.

 

Tala (17) får undervisning i visuell kunst på Ringebu kulturskole, der hun har Marina Tarhow som lærer.

 

– Jeg kommer fra Palestina og allerede som liten begynte jeg å interessere meg for kunst. Det var bestefaren min, som var kunstner, som introduserte meg for kunst. Siden har jeg gått på kunstskolen. Takket være Marina, kunstlæreren min, har jeg utviklet meg mye i løpet av disse årene. Marina har alltid utfordret meg til å lage kunst ut fra egne ideer. Når jeg lagde dette bildet brukte jeg fantasien til å skape et sted fra eventyr, sier Tala.

 

Beskrivelsen av oppgaven

 

Tala måtte finne på et bylandskap ut fra egen fantasi. Med bruk av lineært perspektiv, lys og skygge skapte hun en illusjon av et 3D-rom. Tala bestemte seg for å bruke papir og svart blekkpenn, for at bilde skulle minne om en gravering. 

 

Fagjuryens uttalelse:

 

"Talas tegning er gjennomført med tusj, noe som krever presisjon og tålmodighet. En liten feil kan bli vanskelig å korrigere. Hennes blikk for perspektiv og dybde samt hennes kreativitet og fantasi er på høyt nivå. Hun presenterer et spennende motiv med flotte detaljer."

 

Nasjonal synliggjøring

 

Riis-prisen 2023 er en nasjonal synliggjøring av bildekunst laget av ungdom i alderen 13–18 år. Tolv kunstnere får sine arbeider utstilt i Trondheim i desember 2023.

 

For tre av kunstnerne som får ett av sine arbeider kåret til Månedens bilde i 2023, venter det en ny utstilling samt oppfølging av en profesjonell, profilert kunstner i 2024.

 

Norsk kulturskoleråd har med seg konsernet Andr. L. Riis som samarbeidspartner i et prosjekt der alle landets kommunale kulturskoler ble invitert til å delta.

 

– Fristen for å levere bidrag til konkurransen er nå passert, forteller Fabiola Charry, rådgiver i Norsk kulturskoleråd og prosjektleder for Riis-prisen 2023. Med seg i prosjektledelsen har Fabiola Charry et team av andre rådgivere i Kulturskolerådet.

 

Nasjonal utstilling og tre prisvinnere

 

Den første i hver måned i 2023 offentliggjøres ett utvalgt bilde her på kulturskoleradet.no samt på flere steder i samarbeidspartnernes kommunikasjonskanaler på nett og i sosiale medier.

 

Disse tolv bildene blir så med på en nasjonal utstilling, som finner sted i Trondheim i desember 2023. Blant de tolv kunstnerne som kvalifiserer seg til deltakelse på den utstillinga, vil det ved utstillingsåpninga bli offentliggjort tre prisvinnere (første-, andre- og tredjepris). Disse utvelges av en fagjury med høy kunstfaglig kompetanse.

 

Disse tre ungdommene får muligheten til å stille ut flere arbeider på en ny utstilling i Trondheim våren 2024, og de vil i den anledning få 15 000 kroner hver i materialstøtte. Videre vil de bli fulgt opp av Kjell Erik Killi-Olsen.

 

Nytt innhold – ny form

 

Riis-prisen 2023 – visuell kunst i kulturskolen, er en videreføring av Riis-prisen 2022 der låtskriving og visuell kunst sto i sentrum. Intensjonen med videreføringen av Riis-prisen er å fremme faget visuell kunst i kulturskolen, og tilrettelegge for en nasjonal synliggjøring av mangfoldige uttrykksformer og teknikker innen todimensjonale elevarbeid i sjangerne maleri, tegning, foto og grafikk.

 

Et essensielt mål for prosjektarrangørene er å skape gode ytringsarenaer for kulturdeltaking med og for ungdom innen visuell kunst i alderen 13 til 18 år.

 

Til Riis-prisen 2023 egen nettside

Les flere nyheter!