Jubileumsforestilling: Stjerner i kø – med mange godord om kulturskolen

Tabanka Dance Ensemble.
Morten Christiansen.
Tabanka Dance Ensemble.
Tabanka Dance Ensemble.
Tabanka Dance Ensemble.
Alexandra Rotan og Cengiz Al.
Elise Båtnes og elever ved Bærum kulturskole.
Minifiolinister fra Bærum kulturskole.
Marit Larsen og Christer Slaaen.
Vetle Røsten Granås.
Fra den digitale jubileumsutstillinga.
Fra den digitale jubileumsutstillinga.
Fra den digitale jubileumsutstillinga.
Kjell Magne Bondevik.
Alexandra Rotan.
Tuva Kristiansen i sirkusgruppa Oppned.
Stian Carstensen.
Tine Thing Helseth.
Heidi Ruud Ellingsen.
Elina Ijäs.
Håkon Håvelsrrud Odden og Ragnhild Hemsing.
Finalenummeret.
28.11.2023 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

Jubileumsforestilling: Stjerner i kø – med mange godord om kulturskolen

Det var stjerneparade og en myriade av unge, dyktige talenter på scenen. Norsk kulturskoleråd markerte sitt 50-årsjubileum med en jubileumsforestilling på Edderkoppen Scene i Oslo. Et begeistra publikum uttrykte sin takknemlighet med trampeklapp og bravorop da alle aktørene kom på scenen under avslutningsnummeret.

 

Da hadde de opplevd halvannen time tettpakka med kunstneriske og kulturelle prestasjoner som mange fant stor glede i. Med Alexanda Rotan og Cengiz Al som konferansierer ble publikum tatt med på en ferd som også rommet mye kulturskoleråds- og kulturskolehistorie. Forestillinga var regissert av Ingrid Forthun, som i en årrekke var involvert som faglig ressurs i flere av Kulturskolerådets prosjekt og program.

 

I forkant av forestillinga kunne det ankommende publikummet på storskjerm se de 70 bildene i en digital jubileumsutstilling, som er henta fra det pågående prosjektet Riis-prisen, som Kulturskolerådet og Andr. L. Riis samarbeider om. Her handler det om å synliggjøre arbeider laget av ungdom i alderen 1318 år.

 

Velkommen ved direktøren

 

På vegne av jubilantene ønsket direktør i Norsk kulturskoleråd, Morten Christiansen, publikum varmt velkommen før teppet gikk til sides og danserne i Tabanka Dance Ensemble  med tilhørende musikere  spredte rytmeglede og god stemning med sin dans. Tabanka er et proft dansekompani som framfører dans med både afrikanske og karibiske røtter.

 

Etter den rytmisk feståpninga var det fiolinisten Elise Båtnes som entra scenen, sammen med 16 minifiolinister og åtte celloeelever fra Bærum kulturskole. De framførte "Rigaudon" av Henry Purcell og "Csárdás" av Vittorio Monti.

 

Båtnes, som i dag er første konsertmester i Oslo-filharmonien, begynte sin musikalske utdanningsreise som fireåring ved Trondheim kommunale musikkskole (nå Trondheim kulturskole). I tillegg til å framføre to musikalske nummer, fortalte Båtnes om hvordan det var å gå på kulturskole på 70-tallet samt om hva minifiolinistundervisning innebærer. Båtnes og hennes unge medmusikere ble akkompagnert av Alexander Taylor på piano.

 

Marit fra Lørenskog, Vetle fra Verdal

 

Marit Larsen var neste artist fram i spotlightens lys. Popartisten har også både hjerte og sans for kulturskolen, og fortalte om tidlige år på Lørenskog kulturskole, som betydde veldig mye for henne. På jubileumsforestillinga framførte hun Erik Byes "Vår beste dag", akkompagnert av Christian Slaaen på gitar.

 

Så var det kveldens første mannlige artist. Sangeren Vetle Røsten Granås er født i Verdal, men bor i dag i Oslo, der han studerer klassisk sang ved Norges musikkhøgskole. Han har en solid mengde kulturskoleballast, og mye sans for storband-/swing-/jazzmusikk av eldre dato. På Edderkoppen valgte han å framføre Frank Sinatra-klassikeren "My way", akkompagnert av Jonas Skjeflo på piano.

 

Kjell Magne Bondevik og kulturskoleparagrafen

 

Etter en "mimrefilm" med høydepunkt fra det tradisjonsrike, nyttårsprogrammet "Godt musikkår", som Kulturskolerådet samarbeidet med både NRK og TV 2 om, fram til 2008, lød en trompetfanfare framført av Maria Sjømoen, Solveig Slåtta og Nora Weiseth og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik entra scenen.

 

Fanfaren ble laget av Oddvin Vatlestad, den gang underdirektør i Norsk kulturskoleråd, i 1997, i anledning "lovforankringen" kulturskolen da fikk  i en periode da Bondevik var statsminister. Da fikk vi paragraf 13.6 i opplæringsloven, som sier at "Alle kommunar skal aleine eller i samarbeid med andre kommunar ha eit musikk- og kulturskoletilbod til barn og unge, organisert i tilknyting til skoleverket og kulturlivet elles".

 

Konferansier Alexandra Rotan nøyde seg ikke med å introdusere artister, hun bidro også selv kunstnerisk. Her med låten "Never enough". Deretter ble hun kortintervjua av konferansiermakker Cengiz Al, om betydningen av hennes år som kulturskolelev i Eidsvoll.

 

Sirkus og dans – og så trekkspill

 

Så ble det akrobatikk og dans i samme nummer. Sirkusgruppa Oppned, med Tuva Kristiansen, Gabriel Skog og Jens Bastian Aamodt ga publikum akrobatikk og dans til tonene fra låta "Monument".

 

Stian Carstensen, kjent både som soloartist og medlem i Farmers Market, er en multimusiker av de sjeldne, som også har verbal humor som et sentralt element på sitt repertoar. Trekkspiller er hovedinstrumentet, og på jubileumsforestillinga framførte han "Balkanmedley". 

 

Fra trekkspill gikk veien til trompet igjen, og denne gang med Tine Thing Helseth i hovedrollen. Hun framførte både "Kulokk" av Edvard Grieg og "Liebertango" av Astor Piazolla, akkompagnert på flygel av Gunnar Flagstad. 

 

Thing Helseth har hatt mye med Norsk kulturskoleråd å gjøre gjennom sitt musikerliv. Hun har fått Det nasjonale drømmestipendet (fra Norsk Tipping og Kulturskolerådet) og har vært juryleder for Drømmestipendet. Hun har blitt Årets musiker i Ungdommens musikkmesterskap (som arrangerer av Kulturskolerådet og flere samarbeidspartnere). Videre deltok hun i tv-programmet "Godt musikkår" samt vært mentor i Talent møter mentor, et delprosjekt i Nordea-prosjektet KUL-TUR som Kulturskolerådet og Nordea samarbeidet om i en årrekke.

 

Fra Chateau Neuf til Edderkoppen 

 

Neste artist ut har også hatt mye med jubilanten å gjøre, siden hun allerede som kulturskoleelev i Narvik markerte sitt store talent innen musikk, dans og teater. Musikkteaterartisten Heidi Ruud Ellingsen er  svært aktuell i hovedrollen Satine i oppsetningen av musikalen "Moulin Rouge" på Chateau Neuf. Ruud Ellingsen har blant annet vunnet Drømmestipendet, deltatt i "Godt musikkår" og vært mentor i Talent møter mentor. Det siste delte hun også noen tanker om viktigheten av å være med på.

 

Heidi Ruud Ellingsen framførte "Solveigs sang", akkompagnert av Erlend Skomsvoll på piano.

 

Et innslag med en samisk artist kom så. Elina Ijäs, drømmestipendvinner i år, framførte en helt ny, egenkomponert låt: "Mearragáttis". Ijäs er fra Kautokeino og Kåfjord og bruker sin artistutfoldelse til å fremme det nordsamiske språket og bl.a. hylle sjøsamisk kultur, som er en viktig del av hennes identitet. Ijäs ble akkompagnert av Andreas Gundersen på piano.

 

Folkemusikk fra nord og sør

 

Fra folkemusikk lengst nord i landet vårt gikk veien til folkemusikk og -dans fra langt sørligere trakter i samme land. Hardingfelespilleren Ragnhild Hemsing og folkedanseren Håkon Håvelsrud Odden opptrådde sammen, med to nummer: "Lyarslåt fra Sør-Aurdal" og hallingen "Fossegrimen". 

 

Hemsing er født i Valdres, og også hun har, ofte sammen med sin søster Eldbjørg, hatt mye å gjøre med både Kulturskolerådet og kulturskolen. Sammen vant de Drømmestipendet, sammen ledet de også drømmestipendjuryen. Begge søstrene deltok også på "Godt musikkår".

 

Danseren Odden, som også har fått drømmestipend, er medlem i dansekompaniene FRIKAR X samtidsdans og FRIKAR X scenisk folkedans, som begge er nasjonale talentprogram under Talent Norge. Han undervider også ved FRIKAR kulturskule.

 

Finalenummeret ble et nytt sangnummer med Alexandra Rotan i hovedrollen  "You're the Voice". Og underveis i denne låten kom alle de medvirkende artistene på scenen og fikk raus takk fra Edderkoppen-publikummet. 

 

Jubileumshjelp fra mangeårige samarbeidspartnere

 

Norsk kulturskoleråd har opp gjennom årene hatt viktige medspillere innen næringslivet. Tre av Kulturskolerådets samarbeidspartnere gjennom mange år, bidro med økonomisk støtte i forbindelse med denne jubileumsforestillinga:

 

Nordea (samarbeidspartner for Kulturskolerådet gjennom Nordea-prosjektet KUL-TUR), Norsk Tipping (samarbeidspartner gjennom Drømmestipendet) og Andr. L. Riis (samarbeidspartner gjennom Riis-prisen).

 

Interesse- og utviklingsorganisasjon for kommunene

 

Norsk kulturskoleråd er en interesse- og utviklingsorganisasjon for kommunene som eiere av kommunale kulturskoler. Med visjonen Kulturskole for alle som en stadig aktuell «ledestjerne», har organisasjonen fokus på å ivareta sine medlemmers interesser blant annet ved at en kontinuerlig og målrettet arbeider for å fremme kvalitet i opplæringen innen kunst og kultur for barn, unge og voksne.

 

Les også: Norsk kulturskoleråd jubilerer: 50 år i den kommunale kulturskolens tjeneste

Les flere nyheter!