Umoja-kritikk

img_917.jpg
UMOJA-KRITIKK: En rapport påpeker ingen ulovligheter, men økonomiske uryddigheter i Umoja-prosjektet, uryddigheter som Norsk kulturskoleråd har ryddet opp i.
25.10.2015 Egil Hofsli (tekst) Lena Lahti (foto)
Del på:

Umoja-kritikk

TRONDHEIM: Dagbladets nettutgave dagbladet.no har publisert en kritisk artikkel om Umoja-prosjektet, som Norsk kulturskoleråd har driftet i drøye ti år. Kulturskolerådet får kritikk for uryddig pengebruk, men ingen ulovligheter er avdekket.

 

Tittelen på saken er "Varslingssak i UD: Refser statsstøttet millionprosjekt for uryddig pengebruk", og saken kan du lese her.

 

Umoja-prosjektet, som ble avslutta i 2014, ble i en årrekke finansiert av Utenriksdepartementet. En såkalt midtveisrapport levert av Chr. Michelsen Institute i 2013, påpekte en rekke økonomiske "uryddigheter", og det ble reiste kritikk mot den lokale prosjektledelsen i Afrika.

 

Både Utenriksdepartementet og Norsk kulturskoleård tok umiddelbart affære. 

 

- Det er viktig å si at det ikke er avdekket ulovligheter i forbindelse med prosjektet, og at Norsk kulturskoleråd har vist stor vilje til å rydde opp i uryddige forhold, sier kontrolldirektør Nils Haugtveit til Dagbladet.

 

- Kjente ikke afrikanske forhold godt nok

 

Direktør Morten Christiansen i Norsk kulturskoleråd sier at kulturskolerådet tok signalene fra rapporten på alvor, og har gjort sitt ytterste for å rydde opp. Samtidig understreker også Christiansen at det ikke er avdekket ulovligheter i forbindelse med prosjektet.

 

- Når en har en prosjektledelse på andre halvdel av kloden, blir denne kanskje lett for selvstendig i måten å arbeide på. Det er selvsagt beklagelig. Her opererer en i samfunn med en annen forretningskultur enn den norske, der man kanskje opplever det som om en må ta noen beslutninger en ikke rekker å søke om, få signatur på eller rapportere inn - og hvor en i ettertid ser at det egentlig burde vært gjort, sier Morten Christiansen.

 

Tar selvkritikk

 

Christiansen ble ansatt som direktør i 2013, og fikk saken i fanget som en av sine første oppgaver som sjef for kulturskoleorganisasjonen. Han kan ikke svare for hva som har skjedd før han ble ansatt, men sier at Norsk kulturskoleråd de siste årene har lagt ned et betydelig arbeid i å få ordnet opp i saken.

 

- Det er mange moment og detaljer i rapporten som det er fristende å kommentere og forsvare seg mot, men vi lar det ligge nå. Det er viktigere for oss å rydde grundig på korrekt vis, og gjøre ting helt «etter boka» nå og i framtida. Men det kjennes viktig å ta avstand fra bruken av begrepet «skoeske-regnskapsføring» i CMI-rapporten. Alle bilag er levert vår regnskapsavdeling, de er regnskapsført av oss og legitimert med originalbilag, sier Christiansen.

 

- Jeg mener vi har hatt styring på prosjektet, men det er jo graden av styring og hvilket fokus vi har hatt på styringa, som vi har tatt lærdom av, sier han.

 

At Norsk kulturskoleråd har avsluttet Umoja-prosjektet, har ingen sammenheng med midtveisrapporten fra 2013. Prosjektet skulle uansett fases ut og avsluttes i 2014.

 

Her kan du lese mer om hva Umoja-prosjektet var

 

 

 

 

Les flere nyheter!

Siste fra Kulturtrøkk: