Idol-Øystein: – Kulturskolen har betydd alt for meg
BREKSTAD: Øystein Herkedal Hegvik har denne høsten imponert både dommere og publikum i Idol-konkurransen på TV 2. 18-åringen gir Ørland kulturskole mye av æren for at han har kommet så langt.
Av 9000 påmeldte er Øystein nå én av de åtte* gjenværende deltakerne som fortsatt kjemper om å gå helt til topps i Idol 2018. Fosningen har hatt en eventyrlig høst, der han har sanket lovord fra dommerpanelet fredag etter fredag, fått rosende omtaler i landets aviser, og seilt opp som en av favorittene til å vinne hele konkurransen.
*) Saken er oppdatert etter at Øystein
fredag 19. oktober gikk videre i Idol.
Men Øystein har fortsatt føttene godt plantet på bakken, og har på ingen måte glemt hvor det hele begynte, nemlig ved Ørland kulturskole.
– Jeg starta kulturskolegangen med slagverk da jeg var seks-sju år gammel, og skoleslaget har vært en stor del av oppveksten min. Jeg har med meg musikkinteressen hjemmefra, begge foreldrene mine synger i kor, og pappa har en fortid som bassist i ulike band. Men det er ved kulturskolen jeg virkelig fikk dyrka lidenskapen og utvikla talentet mitt, og det er takket være kulturskolen og de fantastiske lærerne der, at jeg har fått så mange muligheter til å opptre og dermed skaffe meg sceneerfaring som kommer veldig godt med i Idol, sier Øystein.
Fra trommis til vokalist
Etter fem år med slagverksundervisning, bestemte Øystein seg for å begynne å bli sangelev. Valget ble tatt etter at han hadde skrevet en låt sammen med trommelæreren på kulturskolen.
– Vi framførte låten noen ganger, og da jeg satt bak trommene mens en medelev sang, ble jeg faktisk litt misunnelig, og tenkte at jeg ville gjerne synge selv, sier Øystein leende. For å kunne akkompagnere seg selv, valgte han å søke om kulturskoleundervisning på gitar og piano, og fikk elevplass også her. I løpet av de neste årene fikk han flust med anledninger til å opptre som vokalist.
– I tillegg til konserter og oppsetninger i regi av kulturskolen har jeg sunget for bedrifter og på politiske møter, og jeg har hatt oppdrag både i og utenfor kommunen. Det gjeveste jeg har vært med på i kulturskolesammenheng, er nok da jeg som tolvåring fikk mulighet til å synge med Trondheim Symfoniorkester, sier Øystein.
Kulturskolegangen er gull verdt
Til daglig er Øystein å finne som elev ved Fosen videregående skole, der han tar allmennfaglig studieretning. Deltakelsen i Idol har imidlertid gjort høstferien betydelig lengre enn først antatt, og når dommerne beskriver tolkningen hans av Labrinths «Jealous» som magisk hæsjtægg gåsehud, er det lite som tyder på at han vender tilbake til skolebenken med det aller første.
– Jeg meldte meg på Idol for å få nyttige erfaringer, og hadde absolutt ingen forhåpninger om å nå så langt som jeg har. Når jeg i tillegg får slike tilbakemeldinger, blir jeg selvfølgelig overveldet der og da. Men jeg er veldig klar på at det er jeg som må gjøre jobben på scenen uansett hva dommerne mener, og at det er antall stemmer fra tv-seerne som er avgjørende for om jeg går videre i konkurransen, sier Øystein. At enkelte kritikere av konseptet beskriver en Idol-seier som en karrieremessig hemsko, tenker han fint lite på.
– Vi er en sammensveiset gjeng, og har pratet litt om hva en eventuell seier vil innebære. En platekontrakt med Universal er selvsagt vanvittig stort, men det ingen av oss som går rundt og tenker at Idol vil gjøre oss til verdensstjerner, eller at vi blir satt i en bås for evig og alltid. Idol er første og fremst en lærerik reise og en fantastisk mulighet til å nå ut til folk, sier Øystein, som er glad han har mange år i kulturskolen i bunn.
– Å være en del av et kulturskolemiljø over lang tid, der janteloven er ikke-eksisterende og du er omringet av positive og dyktige folk som bare vil deg vel, er gull verdt og har betydd enormt mye for meg. Jeg er evig takknemlig for de ti flotte årene jeg fikk i kulturskolen, avslutter Øystein.