Møte om økt satsing på samiske kulturfag flyttes til Kautokeino
GUOVDAGEAIDNU/KAUTOKEINO: Koronautfordringer fører til at det planlagte møtet om økt satsing på samiske kulturfag i og gjennom kulturskolen flyttes både tids- og stedsmessig. Møtet vil finne sted i Kautokeino 1.–2. juni 2022.
Det er Norsk kulturskoleråd som har initiert møtet, som opprinnelig var lagt til Värmland i februar. Endringen av møtetidspunkt fører til få forfall fra deltakerne som hadde takket ja til å delta i februar.
Invitasjon til deltakelse på møtet, som nå legges til Sámi allaskuvla/Samisk høgskole i Kautokeino, ble sendt til samiske kultur og kompetansemiljø samt til en rekke enkeltpersoner som Kulturskolerådet tror kan gi gode innspill til hvordan økt satsing på samisk kultur i og gjennom kulturskolen kan skje.
Blant de som ønsker å bidra på i denne satsingen. Det er:
- Asta Balto, professor emeritus, Samisk høgskole
- Marie Kvernmo, Guovdageaidnu/Kautokeino (tidligere rektor, Guovdageainnu kulturskuvla/Kautokeino kulturskole)
- Irene Nordhaug Hansen, prosjektleder, Sámi Nuoraid Lávdi/Samisk UngScene
- Brita Triumf, informasjonsleder, Beaivváš Sámi Našunálateáhter/Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš
- Viktor Bomstad, lærer, Norges musikkhøgskole
- Annie Marie Buljo, prosjektleder, Samisk i Osloskolen
Totalt vil det blir cirka 25 deltakere på møtet i juni, inklusive Kulturskolerådets nvolverte medarbeidere.
«I Norge har vi et spesielt ansvar for urbefolkningen, og dette har i altfor liten grad blitt fokusert innen kulturskoleområdet. Vi erkjenner at det er et stort og til nå lite realisert potensiale for at samiske kulturfag og -uttrykk kan prege kulturskolen i større grad, over hele landet», skrev Kulturskolerådet i invitasjonen.
Samskaping av nye prosjekt og praksiser
Norsk kulturskoleråd håper at det i et slikt møte kan oppstå muligheter for samskaping av nye prosjekt og praksiser.
Terje Lindberg (bildet), nestleder i Norsk kulturskoleråds hovedstyre, vil være prosessleder og ha et spesielt ansvar for å legge til rette for gode dialoger. Kulturskolerådets FoU-avdeling er også sterkt involvert i arbeidet med dette temaet.